Podvodno istraživanje otkrilo brodove stare preko 2000 godina

0

Vesko Mijajlović

Vesko Mijajlović

Regionalni centar za obuku ronilaca i podvodno deminiranje iz Bijele se ovih dana priprema za međunarodnu konferenciju u Šibeniku na kojoj će biti nosioci glavnog programa uloge podvodnog deminiranja u zaštiti bezbijednosti građana u svijetu.

Na četvorodnevnom skupu u Šibeniku, na kome će učestvovati predstavnici preko 150 zemalja, Centar iz Bijele zauzima jedno od vodećih mjesta u svijetu, kazao je za Skala radio Vesko Mijajlović, direktor ovog Centra.

Ostale aktivnosti  Centra tiču se podvodnog deminiranja u Crnoj Gori i pripreme  projekata prekogranične saradnje.

U hercegnovskoj opštini ronioci treba da izvrše izviđanje i podvodno razminiranje u cilju bezbijednosti naših građana, nautičkog i ronilačkog turizma.

U toku je priprema još jednog projekta koji se tiče ekologije i kulture na podvodnom istraživanju i valorizaciji arheoloških lokaliteta koje je ovaj centar radio u saradnji sa američkom kompanijom iz Floride i Regionalnim zavodom za zaštitu spomenika kulture.

Tom prilikom pronađeno je na 16 lokaliteta i 9 teretnih potopljenih brodova iz antičkog doba, koji su stari preko 2000 godina, a jedan od tih brodova je pripremljen za istraživenje i njegovu zaštitu, podsjetio je Mijajlović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]