Podzemni prolaz u Dobroti niko ne koristi

6

 

Danas podzemni prolaz u Dobroti liči na napušten prostor, zapušten i prljav, sa zidova ispisanim raznobojnim grafitima i prizemnim porukama. Tuda više niko ne prolazi. Čak ni đaci, zbog kojih je prolaz uglavnom građen. Radi njihove bezbijednosti i sigurnog prelaska izuzetno frekventne saobraćajnice na putu prema osnovnoj i srednjim školama a na stalne prigovore roditelja o izraženoj opasnosti po sigurnost, opština je izdvojila 90.000 eura. Da li je to bio uzaludan posao?

Podsjetimo se, izgradnja pothodnika u Dobroti počela je 5. novembra 2012. godine. Bilo je predviđeno da sve bude završeno za 60 dana, ali je kotorsko preduzeće YU Briv, koje je izvodilo radove posao završilo desetak dana ranije.

Tada se mislilo da će pothodnik umnogome riješiti dugogodišnji problem saobraćaja u ovom dijelu naše opštine, gdje je gotovo svakodnevno dolazilo do kolapsa, budući da je u blizini put prema osnovnoj i srednjim školama. Nekada je saobraćajna policija uspostavljala red i omogućavala djeci da bezbijedno prođu put i stignu do škola.

Danas, kada je pothodnik odavno urađen, opasnost po pješake je mnogo veća. Podzemnim prolazom niko neće, iako je osvijetljen i ima predviđena dva poslovna prostora.

Pozvali smo Rata Brajkovića, direktora Direkcije za izgradnju i uređenje Kotora i pitali ga da li opštinska vlast razmišlja o ovom problemu.

Brajković je kazao da je o tome bilo razgovora i da će ih ovih dana intenzivirati.

Jedan od prijedloga je da se poslovni prostori daju nekome na korišćenje, nekome ko će voditi računa o pothodniku i održavati ga.

Biće u funkciji i video nadzor, tako da će se spriječiti dalja devastacija ovog prostora, koji konačno mora biti stavljen u funkciju.

Da bi se to realizovalo neophodno je da pomogne i saobraćajna policija koja bi kažnjavala sve on koji nepropisno prelaze saobraćajnicu.

To je valjda jedini način da se uspostavi red i bezbijednost pješaka podigne na viši nivo.

To tada, pothodnik će biti mjesto kao stvoreno za vandale, koji ne prezaju da uništavaju sve što im padne šaka.

6 KOMENTARI

 1. Nije tačno da pothodnik u Dobroti niko ne koristi. Koriste ga mnogi odgovorni ljudi. Problem je što ga danima i sedmicama niko ne čisti.
  Možda onome čovjeku koji u blizini održava uličnu čistoću ne bi bilo na teretu da makar jednom sedmično zaviri u taj podzemni prolaz. A inicijativa da se nekome izdaju oni poslovni prostori sasvim je u redu. Pored simbolične kirije zakupce bi trebalo usloviti da uredno održavaju pothodnik.

 2. Postoji u Herceg Novom podzemni prolaz na Dubravi,svi ga koriste,za đake je napravljen nadvožnjak na Toploj,radi Škole,Vrtića,Doma zdravlja,svii ga koriste,nikoga nećete viđeti da prelazi magistralu.
  Ove generacija kotorana su izgubljene,treba krenuti sa prvašićima u školi i objašnjavati im svrhu i prednosti podzemnog prolaza.

 3. Pričamo o podzemnom prolazu a ne pričamo o parkranju kola na pješačkim trotoarima u njegovoj neposrednoj blizini. Prolaz služi za bezbijedan prelaz iz jedne na drugu stranu ulice, i on svoju svrhu ispunjava za one građane koji stanuju u neposrednoj blizini Doma zdravlja. To što je ispisan i obojen grafitima, lako je srediti i napraviti da se više ne devastira, kod prve kazne prestaće i devastacija. Jednako će kod prve kazne prestati i enormno parkiranje sa obje strane puta po pješačkim trotoarima od Doma zdravlja do studentskog doma, ali izgleda da za to treba čekati. Nikada neću zaboraviti jednog aktivnog policajca iz kotorskog odjeljenja unutrašnjih poslova, I TO U CIVILU- Samo što je kaznio jednog vozača zbog parkiranja na pješačkom trotoaru u neposrednoj blizini dobrotskog Doma zdravlja, nestala su sva parkirana kola, od Doma zdravlja do Studentskog doma, i trotoar je postao čist s obje strane puta. Bilo je to prije 2 ili tri godine. Ali on nije stavio na vjetrobransko staklo kola plakat sa kopiranim izvodom iz zakona o saobraćaju, več je konkretno postavio svoj autoritet.

 4. 😀 ma šta velis??
  Stvarno ste ne samo lazljivi i zli već i glupi.
  Koje godine se gradio ovaj prolaz??
  A odkad su Demokrate i Jokic na vlasti?
  Sram vas bilo ulizice D. R P. E S. A.
  Nesoju što ovo pišeš koji god da si.
  Da ima išta ljudsko u tebi cutao bi ili se barem informirao valjano.
  Stidim se pri pomisli da ste vi gradjanin Kotora i da dijelimo isti vazduh.

 5. Da se razumijemo. Ovaj narod treba promijeniti. Dok ovoga pothodnika nije bilo, bruka i kukanje, sada , a evo je proslo vise od 5 godina izgleda ovako. Isto ili slicno bi bilo i sa nekim buducim pothodnikom na rivi, koji bi vjerovatno zimi bio zatvoren zbog poplava. Kako god okrenemo, ne valja. Ne valjaju oni sto su pasali, ne valjaju ovi sto su sada tu, ne vajalju ni oni koji ce doci, ne valjaju Srbi, ne valjaju Crnogorci, ne valjaju Marsovci. Najbolje je izgleda kada nista ne valja. Tako nam je najmilije. Pa kad smo takvi, neka tako i ostane.

 6. …jedva čekam da čujem-a zašto si bačio tolike pare-ovega naroda na podzemni prolaz u Dobroti-kroz koji prolazi samo ajvan-koji ostavlja “parole-pisane rukom”? Umesto da si ih usmjerio na podzemni prolaz-kod Lučke kapetanije u Kotoru..E jedva čekam kolovoz-rujan kad će te panuti po prognoszama našeg suverena-sinoć iz Pljevalja-krcat smoga poodavno..?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].