Pogibija rukovodećih komunista u Gornjem Orahovcu 15.04.2015

3
Ispred spomen ploče

Danas je delegacija Udruženja boraca NOR-a i antifašista Kotor odali  poštu rukovodećim komunistima, koji pogiboše u borbi protiv četnika, žandarma i Njemaca 15.04.1944. u Gornjem Orahovcu.

Ovaj petnaesti april je jedan od onih dana kada sa posebnim pijetetom odajemo počast prije svega herojskim partizanskim borcima koji položiše svoje živote  za slobodu domovine u oružanoj borbi protiv domaćih izdajnika i okupatora ali i svim  drugim rodoljubima koji su strijeljani, umoreni i podlegli mučenjima u italijanskim, njemačkim i drugim zatvorima i logorima.

Svojim djelom su to i dokazali i  Miroje Jovanović, sekretar OK SKOJ-a i član OK KPJ za Boku, Veljko Ćatovic, član SK KPJ Herceg Novog i Vojo Ivanović, obavještajni oficir Primorske opertativne grupe. Noću 14/15 aprila 1944 bili su opkoljeni u zaseoku Ubalac od strane domaćih izdajnika i Njemaca i poslije tročasovnog očajničkog otpora, rano ujutro 15. aprila 1944. sva trojica su hrabro poginuli. Istovremeno je u susjednom zaseoku Velinićima  poginuo Jovo Radulović iz Risna, koji je bio na radu pri OK KPJ Boka. Toga dana je uhapšen veliki broj rodoljuba iz Gornjeg i Donjeg Orahovca, Veljeg Sela, Stepena, Uboka i Velinića koji su odvedeni i zatvoreni u Perastu  i Risnu.

“Mi, vasi sledbenici,nećemo dozvoliti  da se  negiraju značaj antifašističke borbe i antifašizam kao humanističku vrijednost, a da se veličaju oni i koji s bili saveznici fašista, kako se to želi danas prikazati. Okrenimo se zato demokratskoj i humanoj budućnosti svi jedinstveni u borbi protiv neofašitičkih pojava, protiv diskriminacije na bilo kojoj osnovi u želji da se fašizam u bilo kojem obliku više nikad ne ponovi“, Rekao je v.d. predsjednik Jovo Bećir na kraju svog govora.

3 KOMENTARI

  1. Se graditi u Golub-ovca/i/ma “spomenik oslobodiocima ND/H/MNE(njima više od 2 hiljade!) sa Rajne i Majne”-nakon “nasilnog premiještanja”-od strane iste organizacije(“Udruženja boraca i natifašista”-CG)-iz kasarne Narodni Heroj Milovan Šaranovći(komandant Slovenačkih Partizana-poginuo za antifašističku Sloveniju u Sloveniji-1943!)-Danilovgrad …nota bene na puškomet od Lazina-đe su domaći kokošari(četnici i zelenaši!)-sluge okupatra(tzv.domaći izdajnici?)-uz A M I N “oslobodioca ND/H/MNE”-kukavički strijeljali Cvijet Danilovgracke Omladine-ljeta 1944 godine! E ovako je bilo-što niđe u svjet od postanka-da robovi grade spomenike robovlasnicima-okupatorima?! Za čiji račun-obraz-puzanje…od predaka pasa na potomke-bojim se za navijek?!

  2. Bravo, momci, antifašizam treba stalno braniti jer su smutljivci sve glasniji, a omladina povodljivija. Drž’ te se! Smrt fašizmu – sloboda narodu!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]