Pojedine NVO nezadovoljne opštinskom raspodjelom sredstava

1
Kotor

Tijana Čađenović

Tijana Čađenović

Opštinska komisija za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama je završila rad po oglasu koji je bio otvoren, na osnovu prioriteta  rješavanja problema iz oblasti humanitarnih i socijalnih djelatnosti, potreba osoba sa invaliditetom, oblasti rješavanja problema djece i mladih i unapređenja kulturne baštine.

Mandat Komisije je do 2016. godine, a u njenom sastavu, koji broji pet članova su, između ostalih, i stručni i naučni radnici iz oblasti koje su utvrđene  nabrojanim prioritetima, kazala je za Skala radio Tijana Čađenović, sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti.

Komisija se u svom radu rukovodi skupštinskom odlukom o kriterijumima i načinu raspodjele sredstava namijenjenih finansiranju NVO i tradicionalnih nevladinih organizacija u opštini Kotor.

Da bi se što više izašlo u susret NVO i uskladile potrebe i kriterijumi, uveden je i Dan otvorenih vrata koji se svake godine upriličava u resornom opštinskom sekretarijatu, upravo u vrijeme objavljivanja konkursa za nevladine organizacije, kazala je Čađenovićeva.

Pojedine NVO kojima je odbijena projektna dokumentacija iskazuju nezadovoljstvo načinom rada i raspodjelom sredstava, kao što je slučaj sa Teatrom 303 usljed nedostatka scenarija predstave, kako kažu u saopštenju za javnost.

Prigovor na visinu dobijenog iznosa uputila je i NVO “Šjore od mota“ koje su žalbu proslijedile i radnoj grupi za borbu protiv korupcije opštine Kotor.

Čađenovićeva je potvrdila da su pristigle konkretne žalbe pojednih nezadovoljnih nevladinih organizacija, ali da o tome ne može ništa konkretno reći dok Komisija ne bude zasijedala i donijela zvanične odgovore svima koji su nezadovoljni.

Sastanak komisije je zakazan za ponedjeljak 27. aprila.

Zakinute NVO za sredstva smatraju da im je trebalo na vrijeme reći što nedostaje i kako projekti treba da izgledaju.

Čađenovićeva je ponovila da ne može dati konkretne odgovore do zvaničnog odgovora Komisije, ali smatra da ne postoji mogućnost nedostatka informacija o tome što je potrebno, jer je u konkursu sve navedeno, a takođe su upoznati i sa odlukom i pravilnikom na osnovu kojih se odlučuje.

Ukoliko je izostala i ta mogućnost, u Sekretarijatu radi savjetnik za odnose sa NVO, a i u Danu otvorenih vrata se mogu dobiti sve potrebne informacije, kazala je Čađenovićeva.

1 KOMENTAR

  1. Ovo ka u skolu prijem roditelja kada su dani za otvorena vrata pa NO NO !!!,,, da nagrde djecu. Sprdnja opsta. Po mene se to tako ne radi. Ima NVO kojima treba davt sredstava a ima i onih kojima treba oduzet sve i zabranit da rade. Kod nas je kao i uvjek sve nakaradno i naopako !!! Vazda bilo i bice nema nama oporavka i promjena …ka smo suntavi…

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].