Pokrenuta inicijativa za smjenu Krivokapića

0
Potpisi poslanika

Tridesetšest poslanika pokrenulo je danas inicijativu za razrješenje predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića sa te funkcije.

Oni traže sazivanje sjednice Skupštine za 10. mart sa početkom u 11 časova.

Inicijativu je potpisalo 36 poslanika.

Poslanici manjinskih partija, Bošnjačke stranke, Force i Hrvatske građanske inicijative ranije danas najavili su da će potpisati inicijativu i glasati za razrješenje predsjednika Skupštine.

Klub poslanika SDP-a u Skupštini Crne Gore, na vanrednoj sjednici 27. januara 2016. godine, na kojoj je Vlada dobila povjerenje, glasao je protiv.

Time je, navodi se u obrazloženju inicijative, SDP jednostrano raskinula Sporazum o zajedničkom političkom djelovanju od 6. novembra 2012. godine, koji su zaključili Demokratska partija socijalista, Socijaldemokratska partija, Liberalna partija, Demokratska partija, Bošnjačka stranka, Koalicija “Forca za jedinstvo“ i Hrvatska građanska inicijativa.

Sporazum je potpisan, između ostalog, “u cilju formiranja skupštinske većine iz koje će nastati buduća Vlada Crne Gore“, kao i podrške Vladinim aktivnostima.

Članom 6 Sporazuma, partije potpisnice su se obavezale da podrže izbor predsjednika Skupštine Crne Gore iz redova Socijaldemokratske partije.

– Ranko Krivokapić je, kao predsjednik SDP-a Crne Gore, upravo glasovim te parlamentarne većine, 8. novembra 2012. godine, izabran za predsjednika Skupštine Crne Gore. Glasanjem protiv povjerenja Vladi, SDP prestala je da bude nosilac prava iz Sporazuma. Razrješenje Ranka Krivokapića predstavlja uslov da se nova politička realnost, nastala glasanjem Kluba poslanika SDP-a protiv Vlade Crne Gore, u Skupštini Crne Gore, usaglasi sa naprijed navedenim činjenicama i sa demokratskim standardima i parlamentarnom praksom – ističu poslanici.

Portal Analitika

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]