Policija je postupala po zakonu

0
Raško Konjević

Policija je postupala po zakonu tokom protesta Demokratskog fronta (DF) u Podgorici, rekao je ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević.

Konjević je rekao da ima više privedenih u Centar bezbjednosti i da trenutno tužilac sa policijom analizira informacije.

On nije mogao da precizira koliko je osoba privedeno, jer su policijske aktivnosti u toku.

Konjević je, na vanrednoj konferenciji za novinare, potvrdio da je priveden jedan od lidera DF-a Andrija Mandić i da su u toku konsultacije sa tužiocem za dalje postupanje.

Upitan zašto je Mandić priveden, ministar je kazao da ako novinarima nije jasno šta je urađeno večeras, on im to ne može ponovo objašnjavati.

Konjević je saopštio da je upotrijebljeno dovoljno sredstava potrebnih da se u najkraćem roku uspostave red i mir.

Na pitanje da li su upotrijebljena sredstva, u mjeri u kojoj su iskorišćena, štetna po zdravlje, Konjević je odgovorio da nijesu, osim što u prvom momentu izazivaju poznatu reakciju.

“U sat i po ili dva policija nije dala nijedan povod za reakciju koja se prema njoj desila. Nakon kamenovanja, rušenja ograde i molotovljevpg koktela, bila je u obavezi da reaguje“, kazao je Konjević.

On je negirao da je suzavac bačen na grupu novinara u ulici Stanka Dragojevića i ponovio da su hemijska sredstva korišćena da se uspostave red i mir.

“Proteklih par dana uložili smo više nego dovoljno napora, da obezbijedimo najbolje moguće uslove za rad novinara. Ali, kada se napadaju vitalne institucije i pripadnike policije to su okolnosti koje se ne mogu skroz kontrolisati sa aspekta rada novinara. I vama su uslovi rada, na žalost bili otežani“, kazao je on, dodajući da policija nije tome kriva.

Na pitanje ko je personalno večeras izdavao naredbe za postupanje policiji, Konjević je rekao da je naredbe davao onaj ko je ovlašćen za to.

“Jasna je komandna odgovornost u Upravi policije. Naređenja je u konsultaciji sa direktorom UP davao rukovodilac obezbjeđenja. I sva naređenja bila su odgovor na napad na službenike policije“, odgovorio je on.

Na pitanje zašto poslanicima nije dozvoljeno da uđu na glavni ulaz u parlament, Konjević je kazao da im je, u komunikaciji sa predsjednikom Skupštine Rankom Krivokapićem omogućen ulaz kroz jedan od ulaza zgrade Skupštine.

“Poslanik Slaven Radunović je saopštio, što nije istina, da im se Krivokapić ne javlja. To nije istina. Dao je rok od deset minuta, koji nije istekao, kada se desio napad“, naveo je Konjević.

On tvrdi da je policija u koordinaciji sa Parlamentom i Vladom htjela da udovolji političkom zahtjevu organizatora protesta koji su tražili da uđu u Parlament.

Konjević je kazao da je atipično da su poslanici htjeli na radna mjesta noćas, a da su prije sedam dana saopštili da napuštaju parlament u ovom sazivu trajno.

Na pitanje o čemu je Krivokapić bio spreman da razgovara sa demonstrantima, on je kazao da je Branko Radulović zvao Krivokapića sa željom da se obezbijedi ulaz u Skupštinu poslanicima.

“U tim konsultacijama Parlament-vVada saopšteno je da će policija to obezbijediti. Sve druge informaciju su netačne“, rekao je Konjević.

On je potvrdio da u gradu ima štete, i po privatnu imovinu, ali da se večeras ne mogu dati preciznije informacije.

Konjević nije želio da se izjasni na pitanje da li je večerašnji skup bio pokušaj državnog udara.

“O tome treba da se izjašnajvaju drugi nadležni organi, na bazi informacija koje im policija i bezbjednosne službe dostave. Prepustimo da se narednih sati nadležni državni organi izjasne“, kaza je on.

Konjević je saopštio da su večeras bile angažovane sve jedinice koje su po bezbjednosnoj procjeni trebale da budu angažovane, zajedno sa specijalnom i posebnom jedinicom, koje su najelitnije.

“Iz razloga koji podrazumijevaju operativni rad policije nećemo saopštavati koji broj policije je bio angažovan“, pojasnio je on.

Ministar je kazao da je prema preliminarnim procjenama na protestu bilo između pet i šest hiljada građana.

On je potvrdio da je jedna od najaktivnijih grupa demonstranata bila u blizini zgrade Pink Televizije, ali da ih je policija neutralisala.

Direktor Uprave policije Slavko Stojanović je kazao da je bilo pokušaja napada na novu i staru zgradu Vlade.

On je rekao da nema informaciju da su bile napadnute prostorije DPS-a.

Stojanović je kazao da se treba zapitati zašto se kod Skupštine nalazio kamion na kom su se nalazile motke, kamenje i bejzbol palice.

Jedan od lidera Demokratskog fronta Slaven Radunović priveden je večeras nakon protesta u Podgorici.

Prethodno je priveden i Andrija Mandić, nakon protesta na kojima su građani pokušali nasilno da uđu u crnogorski parlament.

Demonstranti su pokušali da probiju zaštitnu ogradu ispred Skupštine i gađali policajce kamenicama, bakljama, flašama, suzavcem i molotovljevim koktelom.

Predsjednik parlamenta Skupštine Ranko Krivokapić zakazao je danas proširenu sjednicu Kolegijuma na koju je pozvao i predsjednike stranaka koji su poslanici.

Na kolegijum su pozvani lideri Nove srpske demokratije Andrija Mandić, Pokreta za promjene Nebojša Medojević, Demokratske narodne partije Milan Knežević, Demosa Miodrag Lekić, Socijalističke narodne partije Srđan Milić, Pozitivne Crne Gore Darko Pajović i Liberalne partije Andrija Popović.

Demonstranti su u centru Podgorice razbili nekoliko izloga butika i prodavnica, a opljačkana je zlatara Majdanpek u zgradi hotela “Nikić” u Ulici Kralja Nikole.

Polomljena su stakla na poslovnici Lovćen osiguranja u Ulici Slobode, kao i poslovnice Prve banke u Ulici Vuka Karadžića.

Kako prenosi RTCG, demolirano je nekoliko semofora u užem centru grada.

U nekoliko djelova grada jedan dio demonstranata se sukobio sa policijom.

Osim u centru, neredi su zabilježeni u naselju Zabjelo, djelovima grada preko Morače i oko hrama Hristovog vaskrsenja.

Demonstranti su kamenovali i zgradu televizije Pink M.

Novinarka portala CDM, Slađana Đukanović, povrijeđena je dok je zvještavala sa protesta Demokratskog fronta.

Ona je zadobila opekotine, nakon što je neki od pirotehničkih sredstava pogodio u noge.

Nekoliko kamenica bačeno je ka Ambasadi Albanije prilikom prolaska grupe Nikšićana, koja se uputila na protest Demokratskog fronta.

Kako se navodi, nema lomova, samo dva manja ošećenja na fasadi.

MINA

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]