Policija: LGBT aktivista se sam povrijedio, odgovaraće za lažno prijavljivanje

0

Podgorička policija rasvijetlila je slučaj povrijeđivanja štićenika skloništa za LGBT osobe V.A. i utvrdila da je riječ o samopovrijeđivanju.

V.A. će odgovarati zbog lažnog prijavljivanja.

“Nakon izvršenih kriminalističkih provjera, prikupljenih obavještenja i izvršenih potrebnih analiza službenici Centra rasvijetlili su događaj i razjasnili okolnosti pod kojima je došlo do povređivanja transrodne osobe V.A. a kako je to policiji prethodno bilo prijavljeno. Policija je preduzimajući aktivnosti iz svoje nadležnosti, a u saradnji sa nadležnim tužilaštvom, došla do sumnje da je V.A. sebi nanio povrede a potom prijavio da su ga napala dva nepoznata muška lica, kojom prilikom su mu, kako je tvrdio u prijavi, ukrali novac i ručni sat”, naveli su iz policije.

Utvrđeno je da je V.A. izvršio samopovrijeđivanje iz sebi ličnih razloga što je i priznao u svojoj izjavi datoj u policiji.

“Sa prikupljenim obavještenjima i utvrđenim činjenicama upoznat je nedležni tužilac koji je naložio da se protiv V.A. podnese krivična prijava zbog krivičnpg djela lažno prijavljivanje”, zaključuju u policiji.

LGBT Forum Progres: Šokirani smo ovakvim ponašanjem štićenika, ali policija nije riješila slučaj već naši aktivisti

LGBT Forum Progres saopštio je da je šokiran saznanjem da se štićenik LGBTIQ Skloništa sam povrijedio i da se ništa slično nije desilo u skoro deceniji njihove prakse u pružanju podrške žrtvama nasilja. Oni ističu da Uprava policije nije rasvijetlila ovaj slučaj, već njihovi aktivisti, koji su policiju upoznali sa incidijama, činjenicama i dokazima, što je dovelo do toga da V.A. prizna da je napad bio isceniran.

“Kao organizacija koja pruža usluge podrške LGBTIQ osobama žrtvama nasilja, kroz program LGBTIQ Skloništa i u ovom konkretnom slučaju smo za V.A. obezbijedili svu neophodnu pomoć. Nakon saznanja da je V.A. navodno napadnut u noći 3. marta, korisniku smo odmah pružili podršku na terenu, odnosno u urgentnom centru i Centru bezbjednosti Podgorica. U tom trenutku nisu postojale nikakve indicije da se radi o samopovrjeđivanju, već je urgentnost i ozbiljnost situacije zahtijevala da o slučaju upoznamu širu javnost, kao i u svim slučajevima do sada”, navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, sa velikom tugom konstatuju da je štićenik morao biti upućen na dalje stručno liječenje u specijalizovanoj ustanovi, usljed težine i obima problema sa kojima se suočava.

“Tokom cijelog trajanja procesa, naš tim i Uprava policije su konstatno dovođeni u zabludu i navođeni smo da vjerujemo da se zaista radi o napadu na pojedinca koji je i ranije bio žrtva nasilja. Nažalost, činjenice koje su ustanovljene tokom istrage su ukazale na to da je V.A., zbog nama za sada nepoznatih razloga, sam sebi nanio povrede. Zbog svega ovoga, u daljem postupku će nadležne institucije da urade svoj posao i ovo lice adekvatno procesuiraju u skladu sa zakonom”, dodaju u saopštenju.

Ukazuju da navode Uprave policije cijene kao netačne i traže da izvrše dopunu i korekciju originalnog saopštenja, kako bi sve činjenice koje su naveli bile tačno reflektovane i sa njima upoznata cijelokupna javnost.

“Ovako parcijalne i obmanjujuće informacije narušavaju ugled i Uprave policije i LGBT Forum Progresa. Pozivamo Upravu policije da što hitnije dopuni pomenuto saopštenje i uputi javno izvinjenje, kako bi izbjegli eventualno dalje pokretanje postupka protiv njih i potraživanje odštete za nanijetu povredu ugleda naše organizacije i cjelokupne LGBTIQ zajednice. Konačno, u narednim danima ćemo sve naše domaće i međunarodne partnere, koji su iskazali veliku brigu i saosjećanje povodom ovog slučaja, upoznati sa svim činjenicama i novonastalim okolnostima”, zaključuju u saopštenju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].