Policija od četvrtka neće obezbjeđivati litije

4

 

Cijeneći okolnosti i aktuelna dešavanja policija je donijela odluku da u narednom periodu neće obezbjeđivati litije, a svu odgovornost za eventualne incidente i narušavanje reda i mira na ulicama u gradovima naše države snosiće organizatori.

U najvećem broju slučajeva ova javna okupljanja nijesu prijavljena shodno Zakonu o javnim okupljanjima i javnim priredbama, gdje je policija pokazala visok prag tolerancije i skupove tretirala kao spontana javna okupljanja ulažući pune kapacitete na čuvanju stabinog reda i mira.

Moramo biti svjesni da ostvarivanje nečijeg prava, u ovom slučaju učesnika litija na ulicama širom Crne Gore, što je nesumnjivo demokratsko pravo, ne treba da ugrožava prava drugih građana koji u njima ne učestvuju.

Zbog prekida u saobraćaju kretanje je potpuno onemogućeno na određenim relacijama, te se samim tim dovodi u pitanje, između ostalog, normalno funkcionisanje određenih gradskih i medicinskih službi ali i građana samih, iz čega može da proistekne i narušavanje javnog reda.

Sa bezbjednosnog aspekta policija cijeni da kriminogene strukture mogu iskoristiti u određenom trenutku zauzetost policije budući da je značajan dio njenih kapaciteta bio angažovan na obezbjeđivanju litija, te iskoristiti momenat za vršnje nezakonitih radnji.

Primjetno je da veliki broj građana svoje demokratsko pravo iskazuje na miran način, ali isto tako činjenica je da litijama prisustvuju i bezbjednosno interesantna lica, lica od ranije poznata policiji po izazivanju incidenta, pojedinci i grupe građana pod dejstvom alkohola.

Osim toga tokom litija registrovano je paljenje baklji, vatrometa i drugih pirotehničkih sredstava ali da i, po saznanjima policije, ima pojedinaca koji sa sobom nose hladno i vatreno oružje. Sve ovo može dovesti do neželjenih incidenta, prekršaja i najtežih krivičnih djela. Policija radi intenzivno na prikupljanju dopunskih saznanja o čemu će u utvrđenoj proceduri obavijestiti nadležnog tužioca.

Navedene okolnosti mogu ugroziti bezbjednost svih građana i odluka nadležnog organa je u skladu sa bezbjednosnim procjenama i zakonskim ovlašćenjima, stoji u tekstu objavljenom na portalu Uprave policije Crne Gore.

4 KOMENTARI

  1. Popodne Policija javlja da nece cuvati litijase. Uvece se javlja ambasada Sad da treba da se cuvaju gradjani na protestim. Ujutro rano Policija javlja, cuvacemo litijase. hahaahaaaa.

    • …PO BABINA LINIJA….JESI LI IKAD RAZMIŠLJAO-ZAŠTO JE “KUM” NAŠE DANAŠNJE DOMOVINE-KAD JE KRSTIO KUMČE-DAO MU IME CRNA…GORA…-NOTA BENE, TADER KUMČE BIJŠE BREZ PITOMINE- MORA I PLAŽA,I PONATA…? A,SA JEDNOM CIGLOM RIJEKOM CRNOJEVIĆA..SA PUNO KAMENICA-IZ KOJIJEH SU PILI VODU..NAŠI PRECI..U PRATNJI ZMIJA,BLAVORA,ŽABA..ZEČEVA…NA SREĆU NE I VUKOVA-KOJI BIJAHU DOMAĆA ŽIVOTINJA..U TA VUNNA-VUČJA BREMENA?

    • …DA OVCE NISU ZA OVAJ VAŠ PREDLOG-ALI JESU,PO SVOJ PRILICI,DA VAS OVI ŠIŠAJU ..DARGI “MM”..JER SE KARTA OD FOJA NIJE JOŠ-OD JUČE OSUŠILA -PA PULICIJA JE PO DIKTATU “NEKOGA-OŠIŠANOGA” NAREDILA DA UPRAVA PULICIJE NE DIŽE PRAŠINU-NEGO DA BRANI DRŽAVU I DALJE OD LITIJA-LIIJAŠA ..E BO?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].