Politički konvertiti po dubini

0
Sreten Vujović

POVODI: EUTANAZIJE CRNOGORSKOG KULTURNOG I NACIONALNOG BIĆA

Piše Sreten Vujović, književnik i potpredsjednik crnogorskog PEN centra

Stara je istina da svaka poplava na površinu izbaci puno prljavštine. I ne bi bilo ništa čudno da naša aktuelna politička poplava nije počela sa teledirigovanim litijama za zaštitu otete, ukradene crnogorske imovine.

Da bi projekat “eutanazije” crnogorskog kulturnog i nacionalnog bića uspio, bilo je potrebno podići što veću političku galamu i “da se Vlasi ne došete” napraviti što krupnije i što besmislenije poteze, kako bi se logično rasuđivanje našlo u “procjepu” iz kojega je moguće izaći tek pošto je šteta napravljena, po onoj narodnoj: “Obavljenome poslu nema mane”!

Sve je počelo besmislenim spajanjem četiri ministarstva, gašenjem nacionalne kompanije, suprotno elementarnoj logici da je lakše ograditi kuću na već postojećim temeljima, nego trošiti energiju na rušenju i ponovnom zidanju!

Zna ova svetosavska “vesela srbadija” tačno koga će od političkih konvertita uključiti u ovu prljavu rabotu! Znajući da će na Cetinju naići na žestok otpor, ako kane preseliti Ministarstvo kulture, uz nikad započeti rad Ministarstva vanjskih poslova, jer je prethodni ministar odbio da putuje na Cetinje iz “zdravstvenih razloga”, premda su potrošene ogromne pare opredijeljene Zakonom o Prijestonici, ponuđeno je ipak Nikoli Vukčeviću da bude sekretar Ministarstva kulture, a ovaj kao “šarenu laž” suverenistima “servirao” zahtjev da kancelarija Sekretara treba ostati na Cetinju! Sekretar nepostojećeg Ministarstva kulture, Nikola Vukčević se dobro uklopio u ovaj svetosavsko-četnički milje!

Slično konvertitu Filipu Adžiću, koji je prelaskom na višu funkciju izbjegao da do kraja ogoli svoje licemjerstvo i izdajstvo. Tako i naš dragi Sekretar kaže da će prihvatiti tu “tešku i nemilu” dužnost pod uslovom da kancelarija sekretara ministarstva ostane na Cetinju! Vazda mu hvala na inicijativi! Tako bi imao dovoljno prostora u onoj ogromnoj zgradi da se sa Crnogorcima igra “skrivalice”! Svetosrbi su već na viđelu! Nikola zaboravlja da smo odavno prerasli doba kada su nam nudili lizalice da nas odobrovolje! Njegov “čvrsti stav” o sjedištu sekretara mi liči na gest đeteta koje zažmuri i kaže: “Sad me ne vidiš!” I trebalo mu je tri stranice obrazloženja za javnost zašto se prihvatio te dužnosti! Previše! Đe ima puno dima, malo je ognja! Sada te vidimo bolje, dragi Nikola! Ipak, uvidjevši da je put do njegovog imenovanja “put oko svijeta”, vrijeme u kome se može mnogo toga ubrzo promijeniti na političkoj sceni, shvatio je da je za sada “bolje vrabac u ruci, nego golub na grani” i odustao od namjere da postane “gensek”!

Slično se dešava i sa Ministarstvom odbrane kao i ostalim ministarstvima, po logici: Što je prevara krupnija, iz blizine se slabije vidi! Za kreatore ovakvog haosa važi drugačije pravilo: Što visočije letiš to su sitniji oni koji dolje ostaju! Toga su postali svjesni i brojni birači koji su četnicima-početnicima ukazali povjerenje Ipak u svemu postoji i nešto dobro! Naša aktuelna “poplava” će sve izbaciti na površinu i napraviti vidljivom svu politčku prljavštinu koja se ukrivala u svojim nepravedno stečenim privilegij ama, što je dobro objasnio Adnan Čirgić u tekstu “Skica za portret koritaša”! Mnogi su ga, pošto su se dobro “najeli” već prevrnuli, a mnogi tek počinju da “kusaju po dubini”, ali i to je dobro, da znamo sa kim imamo posla, postfestum!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]