Pomirenje i poštenje

8

 

Puna usta predizbornih zalogaja koji halapljivo prijete da ulete u dušnik, jer se pretiču bez pauze i nedovoljno sažvakani.

Onako od šponde, što bi moji Bokelji rekli, posmatram ko sve ulazi u partijske vode i izlazi iz nih. Ko na glavu, ko na bombu skače, ko sa perajama, ko bez njih pliva, kome treba šlauf za spasavanje, a ko roni na dah.

Malo se smijem, malo mi se muči od parola i roken rola, od društva iz ćoška i onih posred džade sirenama u deset ura po noći, bandijerama na po koplja i onima uz poklič „razvi barjak barjaktare“.

Po običaju, najviše stradaju oni bliski vladajućoj većini. Njima oni vječno iz drugog plana poručuju da su lupeži, uhljebi, preletači, gudači i trubači, uslugari i poltroni koji interesno podržavaju vlast i za nju glasaju. Razumije se, ovi drugi iz vječite opozicije to nikada nijesu bili, i neće nidao Bog ni u špag tuđi, ni u kovertu, ni u drugu, treću, osmu partiju, jer su, kako vole da kažu, časni i pošteni.

Dosljedno, časno, za dobro osiromašenog i gladnog naroda koji se vikendom npr. kolonama vraća doma, kao da je špic turističke sezone iz Boke, Sutomora, Budve, Novoga, ili pak s Lovćena, Durmitora,  s katuna, i to siromašnim autima poput džipova, audija, BMV-a, mercedesa, opela. Nešto se ne intendim u te marke i firme jer dalje od maloga sitronena u rate na Cetnju kupljenoga nijesam odmakla, niti ću, kako stvari stoje. Bicikleta ljudi, to vam je lijek i od korone i od svake napasti, samo ako vam prvi komšija redovno sa iste ne dobaci vjetrom  najvulgarnijene  i to samo zato što ne mislite isto. A pomirenje čoče nam treba i različitost mišljenja bez bruke.

O crkvi i Bogu svih bogova s Olimpa nebeskoga naroda neću ni riječi. Neka se svako krsti kako zna i umije. Najtragičnije je što mnogi i ne umiju, a glavni su popovi i popadije. Ovo drugo još i više.

A da istinski znaju što je vjera, bili bi i ostali u duhovnom miru i bratskoj slozi što hrišćanstvo propovijeda vjerujućima.

Ali oćeš, Boga ti!

Da bi se pomirili i da bi bilo samo onako kako oni misle, jer je to jedino ispravno i bez falje, moraš se žrtvovati i u politiku pasat. Onu njihovu, razumije se. A to znači da moraš da bacaš roge na ove prve i da po njima udaraš po cio božji dan.

Ma eto im ga, tamo njima, sa bandijerom izabranom. I to onom crkveno-svjetovno – političkom, s mirisom tamjana, ali i rublja, eVra, dolara, pod kojom će o socijalnoj pravdi, ekonomskom procvatu, političkom poštenju, a iznad svega međuvjerskom i međunacionalnom skladu. Ako je moguće jednovjerskom i jednonacionalnom i neće biti podjela, samo pobjeda.

I, da ne zaboravim, o ženskim pravima za odbranu žene od zlih i šporkih jezika. Ovo zadnje po potrebi i kad je unosno, da se reče i da se zamuči odma potom.

Predizborne zalogaje valjalo bi samo malo više isjeći u manje komadiće, pa lagano i duže žvakati kako bi i varenje bilo s anđelima.

Ovako, velike i krupne, ne unositi  halapljivo, poruka je za sve učesnike, plivače i neplivače predizbornog mora, jezera i rijeka, jer se mogu ugušiti, a onda propadoše izbori.

Dubravka Jovanović

8 KOMENTARI

 1. Baš su se pomirili a tek opoštenili.
  Nikad i zato će ovi pošteni i lupeži još 100 pa 100 godina.

 2. Gledajući liste svih partija, tek sada vidim, koliko je moja malenkost bila u pravu, kada sam reko “pobjediće moji”! Čitajući imena sa partijskih lista, a pored njih nazive njihovih zanimanja i gledajući njihove slike, shvatio sam pored sve moje zajebancije, koliko je moja sirotinja bogatija od njihovog bogatstva i koliko sam sretan što ovu moju Državu i moj Kotor volim i doživljavam na način koji je primjeren jednom ljudskom stvorenju.
  Napišite mi da sam niko i ništa, da nemam pojma o ničemu, častite me svim pogrdnim imenima, ali siguran sam u jedno, da nikada ne mogu biti u ravni, sa osobama na viđenim partijskim slikama.
  Tebi Dubravka, pero moje od zlata, od srca hvala, što si svojim tekstom razobličila vrjeme u kojemu živimo. Hvala ti što imaš ponosa i casti, da svojim pisanjem, nama istima, onako običnima, uliješ kap nade, da još postoje neki od morala i ljudskog dostojanstva.
  U svakom slučaju, preživjeće naša Crna Gora i sa pojedincima viđenim na partijskim slikama. Oni će kao i svi mi biti i proći. Pitanje je samo, kako će sjutra, neki novi ljudi pričati priče o njihovim očevima.

  • ….SVOJIM ROĐENIM IMENOM I PREZIMNOM/OD KOGA SE BOJIŠ I ZAZIREŠ-TE SE KRIJEŠ KA PUTANE U RACJI/NA TU TVOJU “OD ISKONA LJUBAV”-PREMA CRNOJ GORI..POSENO ONU-ISKAZANU NA KONAVLE I DUBROVNIK..1991-1999 GODINE…KAD STE U- S T A N P E D U-“SVETOMARO RATU ZA MIR…”-BRANILI I ODBRANILI “STBPSTVO I KOSOVO”..I IZVRŠILI “ISRAVKE”-NA “KONAVOJSKO DUBROVAČKIM”NEPRIRODNIM GRANICAMA..KOJE SU “CRTALI TITOVI NEPISMENI BOLJŠEVICI”-KAZA TI-KAZA VAM VAŠ IDOL-SUVREN NA TV POLITKU-NA SRED TERAZIJA/PEKOVE SU DIVIZIJE OSLOBODILE TERAZIJE-LISTOPADA 1944.godine!/ LJETA GOPODNJEGA-1990 -GODINE U PRASKOZORJU-“SVETOMARO RATA ZA MIR…NA KONAVLE I DUBROVNIK”?!!

 3. Bravo Dubravka, sve si obuhvatila i
  hvala puno na članku!
  Treba petavati roge mizoginima iz
  komšiluka, to su funjare i nikogovići, jaki i hrabri samo u čoporima i kad se
  nafišćaju – prema dobrima, mirnima,
  kulturnim i pitomim!
  in soma della soma postoje i izuzeci među damama, pa tako postoje i one koje krstare gradom i remete
  Naš Bokeljski sklad snishodljivim ponaśanjem , ćakulama , grajom po gradskoj pjaci i marketima, te dr. javnim ustanovama, insinuirajući da ih neko
  tobože ugrožava!
  O političkoj profilaciji Animašica i
  Njihovom načinu djelovanja i
  finansiranja nema elaborata na vidjelu!
  Svakako ima toga prikrivenog puno,
  nećemo o tome rekli bi upućeni!
  Teke kad se pod tapić zaviri, vidi se da toga ima puno! Treba ga zarolati i u remont odnjet na pranje, inače je sve
  jedno veliko …nje !

 4. Kako si ih skontala, u brk sasula , narugala i procitala. PRAVI GLAS NARODA.
  Ovi tvoji clanci zasluzuju jos jednu knjigu, da se ne zaboravi,ko smo i sto smo.
  Samo nastavi

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.