Pomoć SZO i Njemačke: Za 19 covid ambulanti obezbijeđeni oksimetri

0

Devetnaest covid ambulanti u Crnoj Gori dobilo je medicinsku opremu koju je uduženim snagama obezbijedila SZO i njemačka Vlada, a sastoji se od 300 pulsnih oksimetara.

Ova oprema će, kako napominju u Ministarstvu zdravlja, zdravstvenim radnicima omogućiti da pruže pravovremenu i kvalitetnu njegu pacijentima inficiranim COVIDom-19.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović zahvalila je na donaciji i naglasila da će značajno pomoći kolegama u domovima zdravlja.

“Na primarnom nivou zdravstvene zaštite zbrinjava se oko 80 odsto oboljelih od COVID-19 infekcije. Ova donacija ide upravo domovima zdravlja i osoblju koje je u ovim teškim vremena pokazalo kako se voli i brani humana profesija koju si izabrali za svoj poziv”, kazala je ministarka.

Borovinić Bojović posebno je istakla važnost zajedničkog djelovanja svih činilaca društva u borbi protiv koronavirusa. Zahvalila se njemačkom ambasadoru, Robertu Veberu, koji je, kako je kazala, još jednom pokazao nesumnjivu privrženost Njemačke našoj zemlji.

“U vremenu pandemije Vaša pružena ruka mnogo znači crnogorskom zdravstvenom sistemu. SZO je osvjedočeni partner naše zemlje. Važno je da znamo da smo danas svi na istom zadatku. Borba protiv koronavirusa zajednički je cilj i u toj borbi moramo zbrisati sve razlike i podjednako biti dio zajednice koja će hrliti tom istom cilju”, istakla je ministarka.

Veber je naglasio da je Evropa i dalje ujedinjena i posvećena principu solidarnosti, što je od ključne važnosti u borbi protiv pandemije, koja predstavlja izazov bez presedana.

“Virus ne poznaje granice. On predstavlja opasnost za sve nas. Upravo iz tog razloga njemačka Vlada je srećna što je u prilici da pomogne Crnoj Gori isporukom pulsnih oksimetara i time da podršku kliničkom menadžmentu covid pacijenata. Ova pomoć je na liniji prethodno date podrške još od samog početka pandemije. Pomenuta donacija je realizovana zahvaljujući veoma dobroj saradnji između Njemačke, Crne Gore i SZO Evropa, kao i SZO kancelarije u Crnoj Gori“, zaključio je Veber.

Šefica kancelarije SZO za Crnu Goru Mina Brajović je istakla da su solidarnost, saradnja i nauka temelji na kojima počiva sve ono što SZO radi.

“Evropa nastavlja da se bori sa ovim virusom i niko nije bezbjedan dok svi ne budu bezbjedni“, rekla je Brajović i dodala da “ne samo da će ova oprema zadovoljiti neposredne potrebe Crne Gore u smislu zaštite građana od virusa, ona će takođe ojačati kapacitete zemlje da se, na duže staze, nosi sa budućim zdravstvenim izazovima.”

Brajović je zaključila da je “SZO i dalje posvećen partner koji podržava napore Vlade u smislu pripremljenosti i odgovora na COVID-19 ali i u drugim oblastima takođe.”

Uzimajući u obzir ovu isporuku, SZO i Njemačka su ukupno isporučile opreme u vrijednosti 3,65 miliona eura državama Zapadnog Balkana. Sva pomenuta oprema ispunjava bezbjednosne i standarde kvaliteta SZO, kako bi zdravstveni radnici na prvoj liniji fronta ali i njihovi pacijenti bili bezbjedni i kako bi se spriječilo širenje COVIDa-19.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].