Pomoći susjedima: EU da obezbijedi pristup vakcinama Z. Balkanu

0

Evropska unija mora da nastavi napore kako bi se obezbijedio širi međunarodni pristup vakcinama, posebno Zapadnom Balkanu i susjedima na istoku i jugu, kazao je potpredsjednik Evropske komsije Maroš Šefčović.

Ističe da je potrebno obezbijediti “princip 0 gubitaka”, što znači da zemlje prijema treba da budu dovoljno pripremljene za vakcinaciju.

“U ovom stadijumu smo u prvim danima intenzivne kampanje vakcinacije i nudimo naše usluge koordinacije raspodjele vakcina koje zemlje članice žele da doniraju na osnovu nacionalnog udjela distrubuiranog po pro-rata prinicpima”, kazao je Šefčović nakon sastanka Savjeta ministara opštih poslova u Briselu.

On podsjeća da je EU najveći investitor u Kovaks platformu koja će u narednom periodu biti globalni odgovor na pandemiju i koja će “zasiguno ispuniti ulogu u objezbjeđivanju vakcina na globalnoj skali”.

Šefčović kaže i da je proces vakcinacije trka sa vremenom, u trenutku pojavljivanja novih sojeva koronavirusa.

“Hitna je potreba da se jačanjem kapaciteta ubrza sekvenciranje virusa, kako bismo razumjeli kako viRus evolvira, kao i praćenje varijanti virusa i detekcija novih”, kaže Šefčović.

Ukoliko je potrebno vakcinacioni planovi mogu se, kaže, prilagoditi novim mutacijama.

Državna sekretarka za evropska pitanja Portugala, Ana Paula Zakarijas, istakla je da je zajednička nabavka vakcina za sve zemlje EU primjer evropskog jedinstva.

Poručila je da je pomoć susjedima i međunarodnim partnerima dio globalne odgovoronosti i da će sa Službom za vanjske poslove EU raditi na jačanju Kovaksa.

RTCG

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]