Pomorci napuštaju karantin u Igalu

13
Institut Igalo

Nakon sedam dana provedenih u karantinu i testiranja, crnogorski pomorci napuštaju karantin u Igalu.

Iz karantina, kako saznaje CdM, odlaze u samoizolaciju.

Svi koji ubuduće budu dolazili “zelenim” koridorima, neće ići u karantin već direktno svojim domovima.

Iz Vlade je večeras saopšteno da je, u skladu sa rezultatima sastanka predsjednika Vlade Duška Markovića i čelnika Unije pomoraca, Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti na današnjoj sjednici odlučilo da pomorci koji ulaze iz zemalja stope aktivnih slučajeva manje od 25 na 100.000 stanovnika ne moraju po dolasku u Crnu Goru da idu u karantin niti u samoizolaciju.

“Pomorci koji se iskrcavaju u državama sa stopom aktivnih slučajeva nižom od 25/100.000 stanovnika i dolaze preko te države ili preko drugih država koje takođe imaju stopu aktivnih slučajeva manju od 25/100.000 stanovnika (tzv. „zeleni koridor“) po dolasku u Crnu Goru ne moraju da idu u karantin niti u samoizolaciju. Prema procjeni nadležnog epidemiologa, a u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, po potrebi mogu biti uzorkovani i testirani na novi koronavirus”, precizirali su u Vladi.

Kako dodaju, pomorci koji se iskrcavaju u državama sa stopom aktivnih slučajeva nižom od 25/100.000 stanovnika, a u tranzitu prolaze ili nakon iskrcaja borave u državama koje imaju više od 25 aktivnih slučajeva na 100.000 stanovnika po dolasku u Crnu Goru se smještaju u institucionalne karantine u trajanju od sedam dana nakon čega se mogu prebaciti u kućnu samoizolaciju do isteka 14 dana nakon povratka. Testiranje na novi koronavirus će se obaviti ili u karantinu ili u samoizolaciji.

“Pomorci koji se iskrcavaju u državama sa sa stopom aktivnih slučajeva višom od 25/100.000 stanovnika, bez obzira na to koje će države posjetiti u tranzitu do Crne Gore, smještaju se po dolasku u Crnu Goru u institucionalne karantine u trajanju od sedam dana nakon čega se mogu prebaciti u kućnu samoizolaciju do isteka 14 dana nakon povratka. Testiranje na novi koronavirus će se obaviti ili u karantinu ili u samoizolaciji”, naglasili su u Vladi.

Konstatovano je da su NKT i Vlada u dosadašnjem radu sproveli niz aktivnosti kako bi omogućili našim pomorcima dolazak u Crnu Goru, kada je bilo potrebno i tranzit preko trećih država, kao i ukrcaj na strane brodove.

“I današnja mjera prema našim pomorcima rezultat je razumijevanja teškog posla kojim se bave”, konstatovano je na sjednici uz riješenost da se pojedinačni slučajevi kršenja pravila u karantinima, kakvi su se događali, budu procesuirani odlučno i efikasno.

Treba napomenuti da su crnogorski pomorci koji su se krajem maja vratili sa kruzera kompanija Royal Caribbean i Carnival, organizovali potpisivanje onlajn peticije kojom su tražili ukidanje 14-to dnevnog karantina, u kojem se nalaze od povratka u domovinu.

13 KOMENTARI

 1. Grade,to su politikančići.
  Da su dibili Hajat za 5 zvjezdica nalazili bi mane.
  Treba ih prepišat i o njima ne zborit.

 2. Poštovani gospodine uredniče,volio bih da pročitam Vaš,komentar na cijelu ovu situaciju vezano za pomorace i karantin.Hvala unaprijed,pozdrav Skala radiju

 3. NEGO ŠTO!Treba kritikovat i državu i sve što ne valja,meni niko ne daje ništa,sve zaradim pošteno,pa bilo to i ;iljade;što se ti što rade za dvjesta ne pobune,ja bi ih prvi podrzao,ne znam tačno koliko stotina miliona donesu pomorci u CG od svojih plata ,ne tražim nikakav spec.status,nego naprotiv isto za sve.Političari i dalje neće da isprave grešku,nego uporno ćeraju po svom,vjerojatno treba da se još malo napune ovi privatnici.SRAM VAS I STID BILO

 4. Imaju slike iz karantina u Vučje,kako se fino odnose prema pomorcima,troje u jednu sobu,jedu s noga,baš prava briga,samo da privatnicu smaknu što više para od države!

 5. Ti nisi ni P od pomorca, cim tako lajes i branis neznalice!!Na more sam 40 godina Medjedu jedan i znam sto je ispravno, a ovo sto rade sa izolacijom, nema veze sa mozgom!! Samo neko bere pare! Ukopcaj mozak…

 6. E koje gluposti.Sa mnom na brodu ima pomoraca iz HR,BiH,itd svi se iskrcavamo za 7/8 dana iz Italije (nije oblast Lombardije)svi oni idu kući, mi iz CG u karantin.Samo tranzit sa broda u autobus pa aerodrom.Dokle više istrajavanje na ovom maltretiranju,sad više i ne mora 14 dana,može samo 7.Test i samo test.Pustite nas više miru!

 7. Fala bogu da iz ovoga kazamata izlsze.
  Zaključani i gladni kao da su kriminalci.
  Ako oni koronu ne spase ne znam ko će.

 8. Ne učini dobro da te zlo ne zadesi.
  Istina od politički ostrašćenih velikosrba pomoraca.
  Prvo su zapomagali da se vrate a onda pljuju po drzavi,Vladi i NKT-eu.
  Hvala Vam gospodo na svemu.Ja sam jedan od onih koji pamti dobro i nesebično razumijem opštu muku i trud doktora i svih ostalih u našoj državi.
  Smjestaj i hrana nisu bili kao u hotelu a mozda bas oni koji su najvise kukali jedu i piju doma grđe.
  Lično znam neke.
  Nezahvalni i po političkom zadatku.

  • Zašto stalno kritikujete državu u kojoj živite, radite i koja vam leb daje. Jeste li vi normalni? Usko vam je u sobama, loša vam je hrana, maltretiraju vas, progone i što vam sve još ne rade. Pa dobro. Iskrcajte se, nađite drugi posao,drugu drzavu. Idite tamo đe će vam bolje biti,đe će te biti cjenjeni i poštovani. Sram vas bilo! Što bi trebala da radi ova sirotinja, koja živi od dvjesta eura mjesečno, a vama su i hiljade malo. Zaboravljaju pojedinci, da su se u suknenim čarapama iz “čuka” spustili na more i zaplovili. Poštenim i starim pomorcima, svojim nedjelima, odavno ste uzeli obraz, a grad ocrnili do te mjere, da se stidimo i kada mu se ime spomene.
   Pomorac, potpuno si u pravu!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.