Pomorska pilotaža: Luka Kotor zloupotrijebila dominantan položaj

9
Luka Kotor AD

Agencija za zaštititu konkurencije utvrdila je da Luka Kotor ima dominantan položaj na relevantnom tržištu pružanja lučkih usluga – pomorske pilotaže.

Agencija smatra da je kotorska luka izvršila zloupotrebu dominantnog položaja u smislu nametanja obaveze isključivog angažovanja pilota za usluge pomorske pilotaže u svim slučajevima gdje je polazna ili dolazna luka bio akvatorijum luke Kotor.

“Okončan je postupak i donijeto Rješenje kojim je utvrđeno da Luka Kotor ima dominantan položaj na relevantnom tržištu pružanja lučkih usluga-pilotaže, na relevantnom geografskom tržištu akvatorijuma luke Kotor – Opštine Kotor, te da je ista izvršila radnju zloupotrebe dominantnog položaja u smislu člana 15 stav 2 tačka 1 i 2 Zakona o zaštiti konkurencije u smislu nametanja obaveze isključivog angažovanja pilota za usluge pilotaže u svim slučajevima gdje je polazna ili dolazna luka bio akvatorijum luke Kotor. Istovremeno, Agencija je zabranila svako buduće postupanje kojim bi  Luka Kotor mogla spriječiti, ograničiti ili narušiti konkurenciju zloupotrebom dominantnog položaja na opisan način”, navodi se u PlatformI za učešće crnogorske delegacije na VI sastanku Odbora za stabilizaciju i pridruživanje, koji će biti održan 18. decembra u Briselu.

Agencija je naložila i preduzimanje mjere iz člana 59 Zakona srazmjerno učinjenoj povredi, radi otklanjanja štetnih posljedica i uspostavljanja efikasne konkurencije na tržištu, kao i rok za njeno izvršenje.

Predsjednici Suda za prekršaje Budva podnijet je kontrolni zahtjev kojim se zahtijeva omogućavanje funkcionisanja sistema zaštite, radi ažurnijeg i efikasnijeg postupanja suda – Odjeljenja u Kotoru, u postupku određivanja kazne za utvrđenu povredu konkurencije, tim prije što dosadašnja praksa sudova – Odjeljenja za prekršaje upućuje na pretežne odluke kojim se obustavljaju postupci, po osnovu Zakona o prekršajima. Ovo iz razloga što Odjeljenje u Kotoru nije preduzelo ni jednu radnju nakon donošenja Rješenja Višeg suda za prekršaje Crne Gore.

Pravilnik o pomorskoj pilotaži je objavljen u “Službenom listu CG”, br. 50/2014 od 28.11.2014. godine, a stupio je na snagu 6.12.2014.

Pravilnikom se propisuju bliži uslovi koje treba da ispunjava pilotski plovni objekat i VHV radio-stanice, sadržaj i način vođenja pilotskog dnevnika, način obilježavanja pilotskih plovnih objekata i korišćenja pozivnih znakova za pilotažu, način vršenja pilotske obuke i polaganja pilotskog ispita, program za polaganje pilotskog ispita, način vođenja evidencije o izdatim i oduzetim pilotskim legitimacijama, obrazac pilotske legitimacije i službeno odijelo pilota.

Podsjetimo, godinama unazad, Evropska komisija je, nastavljajući obračun sa zloupotrebom dominantnog položaja i kartelima na evropskom tržištu, kaznila desetine firmi sa globama vrijednim više stotina miliona eura,

Otkrivanje kartelnih sporazuma posebno se cijeni u izvještaju o napretku zemlje na putu ka EU, pa bi zbog toga nadležni sudovi morali žestoko da novčano kazne zloupotrebe dominantnog položaja u Crnoj Gori.

Portal Analitika

9 KOMENTARI

 1. Evo su se potrudili odma poslije Skale radija ovi iz kotorskog javnog servisa za EPP Kusovcu i Luci.Ma ništa novo .
  Da ne živim u Kotor pa i da povjerujem u med i mlijeko koje imamo od poslovanja luke. Kažu da im cvjetaju ruže a onda da su politika i animoziteti krivi za
  zastoj razvoja . Nešto se ne slaže.Loše im je propaganda.S druge strane kazna i uvaćeni u nepoštovanje zakona o pilotaži.

 2. niko mali, znaš ka da ne kažem što. Govoriš za Skalu da odi kampanju protiv uprave Luke Kotor u au korist politike DPS-a, Znaš taman koliko i ta uprava koju čine jedni od čelnih ljudi upravo DPS-a. Bolje ti je da se pokriješ po ušima i da ne lupetaš kad dokazuješ koliko ništa ne znaš. Izvini se ako obraza imaš,

 3. Da su njihove članke ozbiljno shvatali možda ne bi ni došlo do ovoga. Svaka vam čast Radio Skala. Raduje me što dolazi djelo na vidjelo.Po vašemu.Godinama skrećete pažnju na nepravilnosti i nepoštovanje zakona.

  • ko piše protiv luke? ovdje vidim da je preneseno što je Agencija za zaštititu konkurencije objavila. Skala je uvijek objavljivala prave i tačne informacije.

   • Nije tačno, vodi permanetnu medijsku kampanju protiv uprave Luke Kotor , a u korist politike DPS a dok se DPS ne dohvati, a onda će je on prodati starncima. Skala Radio je nažalost postala medijska poluga DPS a , a nije više radio kotorana.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].