Pomorski Muzej CG Kotor nezaobilazno mjesto za turiste

2
iz Pomorskog muzeja

Jelena Karadžić

audio: Jelena Karadžić

Pomorski muzej Crne Gore Kotor, smješten u baroknoj palati Grgurina, širom otvara vrata brojnim turistima, ali i đacima i ekskurzijama već od maja, u periodu predsezone.

Individualni turisti i grupe u obilasku drevnog grada nezaobilazno posjećuju ovu kulturnu ustanovu koja baštini bogato pomorsko nasljeđe Boke Kotorske.

Tradicionalno, Muzej u predsezoni obilaze ekskurzije.

Od ove godine, novina u programu je i posjeta učenika iz Boke Kotorske i cijele Crne Gore.

Od posebnog značaja je da se na ovaj način djeca na pravom mjestu upoznaju sa istorijom Kotora i pomorskom istorijom, kazala je za Skala radio muzejska savjetnica, etnološkinja Jelena Karadžić.

Ostvarena je dobra saradnja sa agencijama čiji vodiči posjećuju Muzej prije sezone, pa su unaprijed dogovorene  grupne posjete, uz stručno vođstvo kustosa.

Ova uspješna praksa se nastavlja i ove sezone.

Posjeta turista je do sad na nivou prošlogodišnje, podsjeća Karadžić i dodaje da se Pomorski muzej trudi da svake godine unaprijedi svoju ponudu.

Ove godine je dopunjena i obnovljena postavka, kako bi oni gosti koji se vraćaju mogli vidjeti nešto novo od muzejskih predmeta koji su bili u depou dobijeni donacijom, ili su otkupljeni u međuvremenu.

Pomorski Muzej je u maju i junu otvoren od 8 do 18, a u julu i avagustu se  prilagođava potrebama individualnih turista koji ga posjećuju i poslije podne, pa je radno vrijeme u tom periodu od 8 do 21 sat.

Karadžićeva je podsjetila i na audio vodič na pet stranih jezika, namijenjen individualnim posjetiocima.

U prizemlju Muzeja je osposobljeno odjeljenje  za osobe sa posebnim potrebama, koje se ne mogu popeti na sprat.

Stoga je za njih instaliran video bim na kome su prikazani eksponati koji su u postavci.

Poseban kuriozitet je na drugom spratu muzeja, u odjeljenju Bokeljske mornarice, gdje se prikazuje tradicionalno kolo mornarice koje je prošle godine snimljeno u saradnji sa Bokeljskom mornaricom.

Kolo izaziva veliko interesovanje, pogotovo stranaca, pa će se zaposleni u Muzeju truditi i za još novina koje doprinose zainteresovanosti posjetilaca za nematerijalnu kulturnu baštinu Boke Kotorske, zaključila je Karadžić.

2 KOMENTARI

  1. Na zalost Kotor muzeja nema. Ovo u Pomorskom muzeju je smiješeno i nema veze sa muzejskom rabotom. Svake godine se obnavlja odeljenje bokeljske mornarice. Postavka, stovarište stvari. Očekujemo galeriju da bi novi direktor pravio izložbe slika kao u Perastu. Sjetimo se one degradacije palate Bujovič kada je u baroknom salonu doveo crnogorsko slikarstvo. koncept -galerija Gajo. A sada još gore, treba da ga zamijeni drugi pravnik, ali ovaj je bivši imao diplomu, a ovaj budući još nema, pa se čeka da diplomira, ili će ga imenovati bez diplome jer to je praksa nove vlasti? Čekajmo razvoj dogadjaja….i sramote kotorske kulturne scene.Prvi je bio Majin, a drugi je Urin…Naravoučenije; ako nemaš Maju ili Uru, kao podršku možeš biti direktor Muzeja u gradu pod UNESCO-vom zaštitom, a imaš li fakultet i koji je nije važno….

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].