Pomračenje sunca od 9:39 – spremite tamne naočare

1

U petak 20. marta od 9.39 moći ćete da uživate u pogledu na jedno od najvećih pomračenja Sunca u posljednjoj deceniji.

Pomračenje Sunca je posljednji put bilo vidljivo 1999. godine, a ovog 20. marta će u zavisnosti od lokacije, zakloniti između 30 i 98 odsto sunčeve svjetlosti.

Ovo pomračenje će se potpuno vidjeti u polukružnom pojasu oko Grenlanda i Islanda u Sjevernom dijelu Atlanskog okeana, a djelimično iz Evrope, sjeverne Afrike i zapadne Azije.

Mjesec će u subotu 21. marta biti najbliži Zemlji, te će izazvati veliku plimu, posebno u na obalama Atlantika, Kanala La Manš i Sjevernog mora.

U svjetskom kontekstu, maksimalno trajanje totalnog pomračenja sljedećeg mjeseca biće duže za 2 minuta i 23 sekunde u odnosu na pomračenje iz 1999.

Novog potpunog pomračenja vidljivog u Evropi neće biti do 2026.

Ova rijetka pojava može da se posmatra kroz specijalne naočare za pomračenje Sunca, kroz zaštitno staklo aparata za zavarivanje (gustine preko 14) ili kroz dobro i obostrano na svijeću nagaravljeno staklo.

Pomračenje će biti vidljivo do 11.58.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].