Pooštrena pravila za ulazak u Njemačku iz Crne Gore

0

Za više zemalja sa posebno velikim brojem infekcija koronavirusa, među kojima je i Crna Gora, kao i zemljama sa opasnim mutacijama, od nedjelje važe stroža pravila za ulazak u Njemačku.

Kontrola se vrši na granicama i aerodromima.

Da bi zaštitila Njemačku od uvoza novih slučajeva korone, Savezna vlada je kao područja visokog rizika klasifikovala znatno više zemalja nego ranije. Novina je spisak zemalja u kojima je takozvana sedmodnevna incidencija više od 200 novih infekcija na 100.000 stanovnika nedjeljno (Njemačka trenutno: 111).

Za sve putnike koji dolaze ili se vraćaju u Njemačku važi: obavezna registracija na internetu na sajtu einreiseanmeldung.de – prije ulaska u zemlju.

Tri kategorije rizika

Prema Institutu Robert Koh (RKI), u kategoriji zemalja sa visokom incidencijom (više od 200) su od nedjelje 24.01. sljedeće zemlje:

U Evropi – Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Slovenija, Albanija, Španija, Portugal, Estonija, Letonija, Litvanija, Andora i Češka.

U Africi i na Bliskom Istoku – Egipat, Iran, Izrael, Liban i Ujedinjeni Arapski Emirati.

U Južnoj i Sjevernoj Americi – Panama, Kolumbija, Bolivija, Meksiko i SAD.

U kategoriju područja u kojima su se pojavile veoma zarazne mutacije koronavirusa za sada spadaju: Velika Britanija, Irska, Sjeverna Irska, Južna Afrika i Brazil.

Za putnike iz ovih zemalja obje ove kategorije važi – ulazak u Njemačku je dozovoljen samo uz negativan test – koji ne smije biti stariji od 48 sati.

Putnici iz rizičnih područja, zemalja ili regiona sa incidencijom iznad 50 u koju spada i Hrvatska, moraju se testirati na koronu najkasnije 48 sati nakon ulaska u Njemačku.

Sistematske i nasumične kontrole

Prema Ministarstvu unutrašnjih poslova Njemačke, testovi se sistematski provjeravaju na aerodromima i morskim lukama. Naročito se letovi iz takozvanih visoko rizičnih područja „dosljedno provjeravaju” – provjerava se direktno avionu i prije pasoške kontrole. Pored testova kontroliše se i da li su putnici popunili prijavne formulare.

U pograničnim oblastima sa drugim zemljama EU i Švajcarskom, putnici se provjeravaju nasumično. Prema saveznoj policiji, dodatne mjere služe identifikovanju putnika koji se odmah moraju poslati u karantin.

Karantin

U principu, svi putnici koji ulaze ili se vraćaju u Njemačku i koji su boravili u rizičnom području (kategorija 1 do 3) u posljednjih deset dana prije ulaska, obavezni su na desetodnevni karantin. Karantin se može skratiti tek poslije pet dana, ako se uradi drugi test i on bude negativan.

Pravila o karantinu su u nadležnosti saveznih pokrajina i stoga se mogu razlikoviati. Od karantina su u principu izuzeta poslovna putovanja.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].