Pooštrene mjere u Nikšiću, Mojkovcu i Bijelom Polju

0

Zabrana ulaska i izlaska sa teritirije opštine, koja važi za građane iz Podgorice, sa Cetinja, iz Budve, Tivta, Nikšića, Plužina, Herceg Novog, Ulcinja, Bara, Kotora i Pljevalja, proširuje se na opštine Bijelo Polje i Mojkovac, kazala je danas epidemiološkinja u Institutu za javno zdravlje Marija Božović.

Nove mjere će biti na snazi od 18. do 24. marta.

Ona je istakla da će posebne mjere, koje su na snazi u Budvi, Tivtu, Herceg Novom i Ulcinju biti ukinute u Budvi i Tivtu, ali počinju da važe u Nikšiću.

Posebne mjere koje važe u Podgorici, Nikšiću, Cetinju, Kotoru, Plužinama, Baru i Pljevljima važiće i za Tivat, Budvu, Bijelo Polje i Mojkovac.

Posjete pritvorenim i osobama koje izdržavaju kazne u UIKS-u biće dozvoljene uz strogo poštovanje mjera Instituta za javno zdravlje.

Božović je naglasila da će mjere biti efikasne samo ako svi damo doprinos njihovom poštovanju.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Borko Bajić kazao je da je odlučeno da se poooštre mjere za opštine Nikšić, Mojkovac i Bijelo Polje a da se za opštine u kojima je trend opadanja broja obolelih na dnevnom nivou Budvu i Tivat da u njima mjere budu manje restriktivne.

“Mjere se odnose na zatvaranje rada ugostiteljskih objekata dok ostali koji prodaju neprehrambene proizvode rade”, kazao je Bajić.

Medicinski direktor Kliničkog centra Crne Gore Zoran Terzić kazao je da je u KCCG na današnji dan hospitalizovano ukupno 149 pacijenata od kojih je 86 životno ugroženo.

Pitanja novinara

Bajić je, odgovarajući na pitanja novinara, pojasnio da su klupski treninzi i takmičenja dozvoljeni za profesionalne sportiste.

On je rekao da je vakcinacija prioritetnih grupa počela u cijeloj Crnoj Gori.

Bajić je istakao i da imaju opterećenost ljekara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ali očekuju da će se zakazivanjem riješiti problemi.

Kako je dodao, veliku stopu smrtnosti objašnjava velika stopa zaražavanja, kao i novi sojevi koronavirusa.

Terzić je napomenuo da u KCCG nijesu imali neku nestašicu u dužem periodu, već da je to moglo da se desi samo u smislu potrošnog materijala, poput rukavica ili zaštitnih mantila, ali se to, uglavnom, u toku dana nabavljalo.

Što se tiče ljekova, naglasio je, sigurno nije bilo nestašica u Kliničkom centru.

“Nema govora o tome da fali ljekara i medicinskog osoblja”, rekao je Terzić, ističući da opterećenje i rad jesu veliki.

Božović je naglasila da će mjere biti efikasne samo ako svi damo doprinos njihovom poštovanju.

Ona je rekla i da Budva i Tivat mogu da služe kao primjer.

“Samo zaključavanje nije dovelo do pada broja oboljelih, do pada je dovelo poštovanje mjera”, dodala je.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].