Popa Krivokapiću: Želimo da Crna Gora napreduje, a ne nazaduje

0
Popa – Krivokapić
Evropska komisija je ključni strateški partner Vlade u reformi vladavine prava, imajući u vidu da je konsultativni poroces sa evropskim partnerima vodilja reformi od početka pregovora, kazao je predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić, koji se danas, zajedno sa ministrom pravde, ljudskih i manjinskih prava, Vladimirom Leposavićem, sastao sa šeficom Delegacije EU u Crnoj Gori, Oanom Kristinom Popom.

Kako je saopšteno iz Vlade, na sastanku je razgovarano o hitnim izmjenama dva Zakona o Državnom tužilaštvu, koji će se naći na dnevnom redu vanrednog zasjedanja Skupštine Crne Gore 18. februara.

“Krivokapić ističe i da proces integracija u EU podrazumijeva sinergiju, ali i odgovornost sve tri grane vlasti. On je poručio da je opredjeljenje Vlade suštinsko unapređenje vladavine prava kroz ispunjavanje obaveza iz procesa pristupanja EU, s ciljem boljitka cjelokupnog društva i taj će se proces, kako je naveo, i dalje voditi u kontinuiranoj saradnji sa Evropskom komisijom”, naglašavaju u Vladi.

 

Leposavić je kazao da postoji velika potreba i očekivanje građana da se institucionalna kriza rješava.

“Namjera Vlade i Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava je bila da organizuje javnu raspravu povodom ovih zakonskih predloga. Međutim, pošto su ove predloge inicirali poslanici Skupštine koji su, Ustavom propisano, predlagači Zakona, Ministarstvo i Vlada su sada u poziciji da svojim preporukama i zajedničkim mišljenjem doprinesu da se nastavi efikasno sprovođenje reformi, ali na način koji će biti u skladu sa Ustavom i međunarodnim obavezama koje Crna Gora ima u procesu pristupanja EU“, kazao je ministar.

Popa je ponovila da je za dalji napredak na putu EU integracija od presudne važnosti da Crna Gora ostvari dodatne rezultate, a ne da nazaduje, u sprovođenju reforme pravosuđa.

“Podsjetila je da su ustavne izmjene iz 2013. godine kojima je osnažena nezavisnost i odgovornost pravosuđa bile preduslov za otvaranje pristupnih pregovora Crne Gore sa EU. Ambasadorka je, takođe, naglasila da Crna Gora već ima uspostavljena tijela i mehanizme za obezbjeđivanje sudske i tužilačke nezavisnosti i odgovornosti, koja treba dosljedno da koristi, nadograđujući ono što je do sada postignuto u reformi pravosuđa i ostvarujući dodatne rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala”, poručuju iz Vlade.

Sastanku je prisustvovala i glavna pregovaračica sa EU, Zorka Kordić.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].