Popović-Samardžić: Crna Gora nema kontrolu nad kovidom

0
Milena Popović-Samardžić

Epidemiološkinja Milena Popović-Samardžić ocijenila je da Crna Gora duži vremenski period nema kontrolu nad epidemijom korona virusa, čemu svjedoči podatak iz primarne zdravstvene zaštite da se sve više pacijenata sa upalom pluća liječi u kućnim uslovima.

Popović-Samardžić je za TVCG istakla da se pacijenti sa obostranom upalom pluća i padom saturacije liječe u kućnim uslovima.

“To vam je dobar pokazatelj koliko je sve izvan kontrole. Ti ljudi su premoreni, do skoro je bilo 12 ljekara koji su tokom deset dana brinuli o 5.500 zaraženih u Podgorici”, istakla je ona.

Na pitanje da li Crna Gora bira između zdravlja i ekonomije, ona je istakla da naša zemlja nema izbor između te dvije opcije, koje je “neko lažno nametnuo”.

“Mi smo zemlja koja se oslanja na uslužni sektor, koji nemamo ako imamo ovoliki zdravstveni problem, mi nemamo ni ekonomiju ako imamo ovakav javno-zdravstveni sistem. Dakle, u prilog tome reći ću da sve zemlje koje su dobre u kontroli epidemije, to su jedine zemlje koje su uspjele da sačuvaju pokazatelje ekonomske stabilnosti”, istakla je Popović-Samardžić.

Komentarišući mjere NKT-a, ona kaže da bi mjere trebalo uvoditi i evaluirati nakon određenog perioda, te javnost upoznavati sa njihovim efektima.

Jaz između NKT-a i Instituta za javno zdravlje je, kaže ona, primjer jaza između politike i struke, pa bi trebalo izabrati da li ćemo se voditi politikom i interesnim sverama pojedinih struktura, ili ćemo se voditi javno-zdravstvenim problemom i mišljenjem stručne javnosti.

“Kao posljedica toga imamo ovakve rezultate, lutamo između prioriteta jedne strukture, pa druge strukture, povlađivanje jednoj, pa drugoj strukturi. Mi konstantno saniramo štetu zbog lutanja u strategiji”, istakla je Popović-Samardžić.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]