Neusvajanje Odluke o kupovini imovine “Jugopetrola” posvađalo vladajuću koaliciju u Kotoru

23
Sa današenje zasijedanja nastavka SO Kotor

Sa današnje SO Kotor

Odluka o kupovini Jugopetrolove imovine u Škaljarima i Industrijskoj zoni danas je posvađala koalicione partnere SDP i ostatak vlasti u Kotoru.
Dugo vremena ova Oluka je bila je, baš kao i Luka Kotor kamen spoticanja u redovima koalicione vlasti u Kotoru i danas nakon trećeg nastavka XVI sjednice SO nije prošla.Za  nju je, od 31 prisutnog odbornika glasalo 10 odbornika, 13 je bilo protiv a osam uzdržanih odbornika.
Sjednicu su obilježile burne diskusije u kojima je prednjačila Ljiljana Moškov Popović, potpredsjednica opštine Kotor (URA)  koja  je bila u ulozi odbrane  interesa kotorske opštine, jer, kako je kazala, ova odluka strateški otvara grad i njegov razvoj.
Moškov je naglasila da kopovinom zemljišta i imovine AD „Jugopetrol“ Kotor u Škaljarima i Industrijskoj zoni, prvi put opština nastoji da uveća svoju imovinu i obezbijedi adekvatan prostor za rad preduzeća čiji je osnivač lokalna uprava, poput Vodovoda, Komunalnog preduzeća pa i kotorske Vatrogasnice.
O kupovini ovih nekretnina odlučivala je i prethodna vlast i 2015. godine,  je  donijela odluku da se nekretnina kupi za 930.000 eura, ali ona  nije realizovana. Moškov je kazala da je razlika ranijeg prijedloga Odluke i ovoga sada, što  joj je od strane ove vlasti dodata  kupovina imovine „Jugopetrola“ u Industrijskoj zoni. Ona je kazala da je prijedlog kupovine ukupne imovine „Jugopetrola“ o kojoj je riječ pratila sva potrebna dokumentacija uz elaborat o opravdanosti i zakonitosti.
Obje nekretnine bi koštale budžet kotorske opštine 2.650.000 eura za dvije nekretnine, što je, po njenim riječima 12% niža cijena od one koju je „Jugopetrol“ ponudio. Neurbanizovani placevi po metru kvadratnom  imaju znatno veće cijene u odnosu na ovu  koja je imovina Jugopetrola i potpuno je privedena namjeni. Uspjeli smo da oborimo cijenu metra kvadratnog koja je sada 57 eura po kvadratu, rekla je Moškov.
Koalicioni partner vladajuće strukture SDP nije prihvatio prijedlog Odluke koju je saopštila Popović Moškov. Obrazalažući stav partije, Bruna Lončarević, šefica Kluba odbornika SDP-a je kazala da ovo nije pitanje od prije tri mjeseca već više od tri godine, kada je ponuđeno da se otkupi prostor u Škaljarima.
Zato je trebalo izdvojiti nešto manje od milion eura pa je i tada  SDP bio protiv, jer nije bila obrazložena namjena zbog koje se kupuje imovina „Jugopetrola“. Ova odluka je, po njenim riječima, tada brzopleto rađena.
U konkretnom slučaju danas SDP nema ništa protiv kupovine „Jugopetrolovog“ vlasništva u Škaljarima, ali  je njoj priključena i ova u Industrijskoj zoni, koja bi se, eventualno, nakon sticaja vlasništva od strane opštine zamijenila za 8.000 kvadrata vlasništva CESID-a  na Tabačini. To je mnogo novca za nešto što se ne zna da li će se realizovati.
Tena Božović SDP se nadovezala na izlaganje  Lončarevićeve i kazala da je SDP tražila od predsjednika opštine da se pravno definiše pitanje ulaza u posjed opštine Kotor u kontakt zonu na Tabačini. Ovaj prijedlog CESID-a  nije konretan, rekla je Božovićeva.
Na ovo obrazloženje potpredsjednica Moškov-Popović je kazala da nije valjano  insistirajući da čuje prave argumente. Ona je kategorična da je ovu odluku donijelo Predsjedništvo SDP u Podgorici, u koju je ona imala lični uvid a prethodno su, kako je kazala, mjesecima zajedno radili na njenom usaglašavanju . Mi smo u tu priču ušli jer je postojao koalicioni dogovor. Vi niste ponudili nikakvu alternativu i niste riječ rekli kada se usvajao kapitalni budžet opštine, kazala je Moškov.
Popović-Moškov je potom osula paljbu na koalicionog partnera SDP i kazala da je predsjednik ove partije Branko Nedović, inače potpredsjednik opštine Kotor, danas odsutan jer ga je bilo sramota da dođe i da pogleda u oči svoje odbornike.
Odbornik  Dejan Pejović iz redova Demokrata  je pitao skupštinu da li treba konsultovati predsjednika Skupštine Crne Gore nazivaju ga gospodin Buzdo Brajović.
Adela Barba  odbornica  Demokrata poručila je da o ovoj odluci treba da razmišljamo kao o dobrom poslu. „Ako ne uzmemo mi uzeće neko drugi a mi ćemo ostat bez dobrog posla“, rekla je ona.

Bruna Lončarević  je zamolila kolege u Skupštini da se ovakve uvrede ne nastavljaju .“Ovo je danas sramno izlaganje potpredsjednice Moškov i odbornici SDP ne žele da ovakvim uvredama koje je izgovorila potpredsjednica Moškov javno prisustvuju“, poručila je Lončarevićeva.
Popović-Moškov  je odgovorila da  u mlitavim diskusijama odbornika SDP  nije dokazano ništa te, da nakon današnje skupštine ništa neće biti isto.

Ona je na kraju poručila onima koji nijesu prihvatili Odluku o kupovinu riječima:

Ako je neko danas ovdje u sukobu interesa i njegovim glasanjem kotorska opština nije postala bogatija za 32000 kvadtata i Industrijskoj zoni pa 57 eura za kvadrat, a to sjutra uradio, krivično će odgovarati, zaprijetila je potpredsjednica Moškov.

Odbornici DPS-a nisje htjeli svojim diskusijama posebno da dolivaju ulje na vatru, rekao je odbornik  Željko Avramović  a odbornik ove partije Neđeljko Moškov se usporitivio kupovini zemljišta u vlasništvu Jugopetrola smatrajući da se dislociranjem preduzeća i ostalih djelatnosti iz starog grada, on ubija.
Da li je Grabalj mjesto za npr, za buduću vatrogasnicu, ako se zna da se kroz tunel „Vrmac“  u ljetnjem periodu saobraća i po 45 minuta, zapitao se Moškov.
Sjednica je na prijedlog odbornice Demokrata Tatjane  Crepulje prekinuta a predsjednica  SO Kotor Dragica Perović je pozvala šefove klubova odbornika na kolegijum.

 

23 KOMENTARI

 1. Ovako se prolazi kad je vlast u rukama diletanata,jedna Ljilja vodi glavnu riječ
  u Kotor.Ambisaj se zemljo!

 2. KOALICIJA JE VAZDA BILA KAO ROGOVI U VRECU. SAD NEKOGA PARE SVRBE A SVE SE U POSTENJE BUSALI PRED GLASANJE. DAKO SJASU VISE.

 3. a niko ne pominje da je g-dja Moškov do zadnjeg dana vodila finansije Jugopetrola…..pametnom dosta, da zaključi zašto je ovako upotna!!

 4. Oni uopšte nemaju ideju šta da rade sa tim prostorom nakon eventualne kjupovine. Poklali su se oko provizije na kupovinu. Prošlog oktobra četnici su Risnu pred 40 ljudi izjavili da će imovinu Jugopetrola kupiti … Ali evo ova žena se nametnula kao menadžer za pomenutu transakciju i gle čuda četnici je nijesu podržali …

  • Menadzer za dovatit ispod stola .Ono koljenom pa onda. Znas te rabote makar ti Veljko plovio si. Kako to ide po lukama. Od toga ti je ona menadzer.

 5. https://www.youtube.com/watch?v=3_7fYTObkrw (Bajaga – PADA VLADA)

  Ovo miriše na sasvim izvjesnu prekompoziciju vlasti u Kotoru. Tu Ranjo iz sjenke vuče konce. Bruna, Nedo i oni drugizi su samo izvođači radova. Mišljenja sam da će Ranjo sa DPS-om u novu neprincipijelnu kaliciju i preuzimanje lokalne vlasti od strane DPS-a. Usloviće to jedino preuzimanjem kontrole nad Lukom “Kotor”. A dva Željka će mu to ustupiti bez pogovora. Sve ostale palange vlasti prepustiće Ranjo DPS-u. Krivokapića i ne interesuju ništa drugo nego da lično gospodari Lukom. Njegovom matičnom firmom. Ranju je Luka rana neprebolna. Koalirao bi on i sa crnim sotonom samo da drži šapu nad Lukom.
  I po ko zna koji put – lični interes nosi primat ispred opšteg (narodnog).

 6. Znači budvanski scenario .
  Nema kraja sjesnicana, vladajući se glođu između sebe.Uvrede i ruzna jezičina ove žene.

  • Neka zavrse tu epohalnu vladavinu Kotorom sto prije. Valjda su se ovi predhodni opametili i precistili medjusobno jer i tu je bilo svakakvih.

 7. Sramota me je, kada pogledam ovu sliku, koje osobe i kakvi likovi sjede u skupštinskim klupama. Naravno ne mislim na sve, jer tu ima i nekoliko dobrih i poštenih ljudi.
  Kotor je spao na najniže grane i dohvatio samo dno, kada o njegovoj sudbini odlučuje, neka Tena, neka Ura i ove “face” iz prvih redova, kao i “čuveni” Potpara iz pozadine.
  Sramota je ko raspravlja što će se kupiti ili što će se prodati u nasoj opštini. Sramota je ko gazduje i trguje, vjekovima starim Kotorskim Bedemima, koji će i sami jednoga dana biti stavljeni na”cjenovnik” i biti prodat nekome Turčinu ili Rusu!
  Moji Kotorani, naš grad smo predali ljudima, koji će i ovo malo Kotora, prodati ” pošto, zašto, da bi se i oni “omrsili” kako treba.
  Sretan sam što nosim uspomene iz nekih davnih i prošlih vremena, kada je “MOJ GRAD” bio grad divnih i poštenih ljudi, koji su svakim trenutkom svoga života, živjeli samo za njega!
  Omladino moja, pakujte svoje kofere (kufere) i polako bježite neđe daleko, ne radi voljenog grada, nego radi ovakvijeh ljudi, koji će vam uništiti vaše živote!

  • …iliti potomcima eks okupatora sa zapada-sa mora i sa kopna(“civiizacije”) …Latinima,Nemanjicima,Keltima,Spanjolcima,Francuzima,Austrijanima,Talijanima,Njemcima…Ja,ja vaši jezici-zbore sedam (šporkije) jezičina…

   • Preko tvojega, glibavoga jezika nema.
    Koliko voliš sam sebe, poljubio bi sebe samoga u sopstvenu guicu (obraz naravno)
    Udavi te mržnja prema svemu i svačemu, prema svima koji pisu na Skalinom portalu, željeći samome sebi, da si ti pravi,najbolji i naravno jedini, koji zna što piše i kako piše.
    Na tvoju žalost,a na našu sreću, zbir tvojih ljudskih odlika ravan je nuli, tako da te većina koji te čitaju, naravno i poznaju, znaju da si ti “ništa čovjek”(nečovjek).
    Sada udari kontru, i kreni sa grobarom sa Dedinja, revolucijom, od Devđelije pa do “KOKOTA” I naravno, tvojim bjednim specijalitetom, da ljude nazivaš Kopiladima.
    BJEDO OD ČOVJEKA (NARAVNO, NEČO JEKA)

 8. SDP kako Ranja kaze
  Ali DEMOKRATE ne čine kako BLEJO BLEČIĆ BLEJI
  Ili URA kako im DRIPAC veli
  DPS zna se kako Milo reče i njegova je zadnja.

 9. Ove žene će vam j…majku. Vi nemate m..da oprostite. Neka si ih išibala Moškovice i treba tako kada nemaju m…

 10. … ove “gare-bekice” (u kontinuitetu)-u poslednje tri decenije -šljegnu na sjednice SO Kotor-u kuću Bižanta…usput mijenjajući “koalicone partnere”-koji su u tom trenutku na vlasti po meraku njihovih bliznica…Valda je to “ostavština njihovih autora-Marice i Ivice”…koji su ih izveli na ispašu-januarske zime sramne-na staru srpsku godinu-1989 Kotoru gradu od starna..kad su za račun kasapina i grobara sa Dedinja i njegove bekice sa čobanima sa Kosova (Šolević,Šparavalo,Bulatović…!)u Pod Goricu-oburdali legalnu i legitimnu vlast,prvo u Podgorici-pa zatim u Kotoru…Štobi Srbijanci rekli…”Ajde bre,pa pita se ne pravi od la merde…”?

 11. Ma kako ne, od Ljilje Moškov je sve počelo.-Niko ništa nije za Kotor do sad učinio za nju.
  Sve je dobro s njima došlo i prvi put kako nam zbori.
  E pa ne može . NIjesu ludi ni ostali .

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].