Popunjeno odjeljenje bolesti zavisnosti, na listi čekanja 25 pacijenata

2
Psihijatrijska bolnica u Dobroti

Marina Roganović

dr Marina Roganović

Odjeljenje za bolesti zavisnosti Psihijatrijske bolnice u Dobroti ima kapacitet od 12 kreveta za zavisnike od alkohola i 9 za zavisnike od heroina, budući da je ova droga uglavnom najviše zastupljena.

Odjeljenje je stalno puno, a takođe postoji i lista čekanja, podsjeća za Skala radio doktorica Marina Roganović, psihijatar subspecijalista u Psihijatrijskoj bolnici u Dobroti.

Naročito je otežan dolazak na red pacijenata sa izrečenim sudskim mjerama, kojih je 25 zavisnika od heroina i na listi čekanja za liječenje u Psihijatrijskoj bolnici u Dobroti.

Odjeljenje za bolesti zavisnosti je stalno popunjeno pacijentima, koji nijesu takozvani sudski.

Doktorica Roganović ističe da su sve mlađi ljudi u problemu bolesti zavisnosti, a da je dobro što dolaze na liječenje.

Problem u Crnoj Gori je nedostatak bolnice za liječenje maloljetnih zavisnika od droge, pa su u bolnici u Dobroti na liječenju zavisnici od alkohola već od 25. godine što je dosta rani uzrast, a zavisnici od heroina su sa 25 do 30 godina u prosjeku.

Liječenje u ovoj bolnici traje od 21 dan do tri mjeseca po normama.

U bolnici u Dobroti su fleksibilni, jer nemaju adekvatne uslove da otpuštaju pacijente na rehabilitaciju, kao što je liječenje u komunama, jer taj vid nije još razvijen u Crnoj  Gori, objašnjava doktorica Roganović.

Svi pokazatelji govore da 60 odsto pacijenata treba da su pod nadzorom, a uspješno liječenje je ako je samo 2 odsto u bolnici, a 25 odsto se liječi ambulantno, 8 odsto u zatvoru, a 15 posto u komunama.

Što se tiče sudskih pacijenata mnogo je bolja saradnja sa sudovima nego što je bilo ranije, kazala je doktorica Roganović.

2 KOMENTARI

  1. A zasto lijepo ne kazes, Roganovicka:”KRATKO OSTAJU ONI KOJI MI NE PLATE, A VISE OD DVADESET DANA ( MJESECIMA) ONI KOJI MI TUTNU KOVERTU!” ???

  2. Tužno da nema mjesta i da raste broj mladih zavisnika od droge i alkohola.Porodica, škola, društvo???????????????

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].