Pored premijera ni inspekcije ne vide kršenje mjera u vjerskim objektima

0
Iz Hrama Hristovog Vaskrsenja za Uskrs

Pišu: Miraš Dušević, Aleksandra Obradović

Zamjenom teza premijer Zdravko Krivokapić je poručio da je Crkva zakon iznad zakona i Ustava i iznad države. Populizam svojstven premijeru i novoj vlasti juče je doživio svoj novi oblik i ekspanziju.

Niko neće hapsiti sveštenike jer ne poštuju epidemiološke mjere, te da postoji i drugi život osim ovozemaljskog. Tako kaže premijer.

<<<Krivokapić: Ako mislite da će ova Vlada hapsiti sveštenike – mislim da ste pogriješili, ne postoji samo zemaljski svijet<<<

Par crtica o ovom nadahnutom govoru.

Prvo, niko nije tražio da sveštenici budu hapšeni ni tamničeni. Ali oni, baš kao i svi ostali građani, moraju poštovati zakone i Ustav ove zemlje, poštovati mjere protiv širenja koronavirusa. A ukoliko to ne čine, a vidjelo se nebrojeno puta da ne čine, onda moraju biti sankcionisani na isti način kao što bivaju građani, ili vlasnici ugostiteljskih objekata, koji su papreno kažnjeni zbog nepoštovanja propisanih mjera.

I tako treba da bude. Bez selektivne pravde, inspekcije da rade svoj posao i novčano kažnjavajau sve one koji se ogluše o propise koje donose državni organi.

Zašto se takav odnos ne primjenjuje i na sve vjerske zajednice u Crnoj Gori, brz izuzetka. Zašto inspekcije ne kontrolišu poštovanje mjera u vjerskim objektima? Zašto je dozvoljeno da se u hramovima masovno krše mjere a ostali moraju da ih poštuju? Kada je i kako crkva abolirana od poštovanja zakona države Crne Gore?

Kontrola u ugostiteljskim objektima

Ko je nadležan da kontroliše poštovanje mjera u vjerskim objektima?

Osim što imaju amin od premijera da bez bilo kakvih sankcija krše epidemiološke mjere sveštenicima u tome svjesno ili nesvjesno pomažu i inspekcije. Nije jasno koja inspekcija ili državni organ su zaduženi za kontrolu poštovanja mjera u crkvama, hramovima, džamijama…

“Uprava za inspekcijske poslove nije nadležna za kontrolu poštovanja mjera u vjerskim objektima, samim tim nema zakonskog osnova za bilo kakvo djelovanje u tim objektima”, kazali su CdM-u iz Uprave za inspekcijske poslove.

U UIP-u podsjećaju da se v.d. direktora Uprave za inspekcijske poslove Ilir Harasani prije dva dana, sastao sa Zoranom Brđaninom, v.d. direktora Uprave policije, sa kojim je razgovarao o daljoj saradnji i zajedničkom djelovanju inspekcije i policije na terenu, sa akcentom na kontrolu poštovanja epidemioloških mjera.

Prema njihovim tvrdnjama inspekcijske kontrole se usmjeravaju na one oblasti gdje se, prethodnom analizom rada, utvrđuje gdje se najviše krše mjere.

“Naš dosadašnji rad je pokazao da najveći broj nepravilnosti i nepoštovanja mjera zatičemo u ugostiteljstvu, samim tim pojačali smo nadzor u toj oblasti i nadamo se da ćemo u narednom periodu zaticati što manje nepravilnosti”, ističu u UIP-u.

Napominju da kada su u pitanju kontrole poštovanja mjera u trgovinskim objektima – prodavnicama i tržnim centrima, Tržišna inspekcija svakodnevno sprovodi kontrole poštovanja mjera u tim objektima i sankcioniše tamo gdje zatekne nepravilnosti.

“Inspekcijske kontrole su pokazale da je stanje u ovoj oblasti na zadovoljavajućem nivou i da trgovci, kao i potrošači, u većem obimu poštuju mjere”, ističu u UIP-u.

Podsjećaju da kršenje mjera na javnim površinama kontroliše komunalna policija, dok kontrolu javnih okupljanja kontrolišu službenici Uprave policije.

“Kada su u pitanju kontrole poštovanja mjera koje sprovodi Uprava za inspekcijske mjere, selektivnosti nema jer je zdravlje i dobrobit društva jedan od prioriteta ove uprave. Apelujemo na sve građane i poslovne subjekte da poštuju epidemiološke mjere kako bismo zajedničkim i odgovornim ponašenjem spriječili dalje širenje epidemije”, zaključuju u UIP-u.

CdM je pitao Upravu policije da li su oni nadležni za kontrolu poštovanja mjera u vjerskim objektima ali još uvijek nisu odgovorili.

Premijer namjerno zamijenio teze

Zdravko Krivokapić

Jasno je da je, prema i njegovom priznanju, Crkva uvela Krivokapića u politički život, niko nema ništa protiv da on poštuje sve što je vezano za crkvu kojoj pripada, ali mu pozicija nikako, ali nikako ne daje za pravo da nijednog crkvenog ili bilo kojeg drugog vjerskog poglavara abolira, izdiže iznad zakona sekularne Crne Gore.

Nebrojeno puta je premijer svojim primjerom pokazao da ne poštuje propise koje donosi Vlada na čijem je čelu, mnogo puta se izvinjavao pa ponavljao postupke nepoštovanja, a sada je pošao i korak dalje, braneći sveštenstvo od nekog tamo skrivenog neprijatelja koji se okomio na crkvu i vjernike.

Poruka: Ne, gospodine premijeru, to nije ta teza, namjerno ste je zamijenili.

Više od godinu dana građani slušaju šta treba da rade i kako da se ponašaju da se izađe iz krize koju je izazvala pandemija. Zato nema mjesta pričama o hapšenjima, već o odgovornosti. Zato sa pozicije premijera, Krivokapić mora da govori i radi ono što nalažu Ustav i zakoni, da poziva sve na odgovornost, a intimna osjećanja i sve ostalo da sprovodi u svoje slobodno vrijeme na način kako to sam želi.

CdM

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]