Porfirije: Temeljni ugovor usaglašen, datum potpisivanja nakon procedura, Abazović: Biće zaključen u Crnoj Gori

3
Foto: Vlada Crne Gore

Naša Crkva ne očekujemo ništa više od bilo kod građanina u Crnoj Gori, ali ne možemo pristati da ima bilo šta manje od bilo koga drugog – poručio je Porfirije

Saglasnost oko Temeljnog ugovora je u principu postignuta i nakon procedura koje treba da sprovedu i Vlada Crne Gore i Srpska pravoslavna crlva (SPC) dogovorićemo datum potpisivanja, kazao je patrijarh Porfirije nakon sastanka sa premijerom Crne Gore Dritanom Abazovićem u prostorijama Patrijaršije.

– Polazeći od činjenice da je crkva odvojena od države i da naša Crkva, gdje god da ima svoju jurisdikciju apsolutno poštuje svaku državu i njene zakone, zaključili smo da je, kao i u svim državama gdje SPC postoji, važno da odnos između crkve i države bude regulisan ugovorom – rekao je Porfirije nakon sastanka.

On je rekao da rad na ugovoru između SPC i Crne Gore traje od 2012. godine, navodeći da je progres nastupio u posljednjih godinu dana.

– Mogu reći da je u principu postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora, s tim što moraju da se ispoštuju procedure i kada je riječ o Vladi Crne Gore i Crkvi. To znači da tekst mora da prođe Sinod SPC i kao takav bude potvrđen i prihvaćen i, ako bog da, pristupićemo dogovoru oko datuma potpisivanja. To bi mogla biti kruna na normalizaciju odnosa između države Crne Gore i Crkve – poručio je Porfirije.

On je rekao da će SPC, kroz ugovor, imati mogućnost da sve čini na opšte dobro. U tom smislu, kako je rekao, SPC nije očekivala, niti je tražila da ima bilo što više od bilo kog građanina Crne Gore, bez obzira kom narodu i vjerskoj zajednici pripada.

– Naša Crkva ne očekujemo ništa više od bilo kod građanina u Crnoj Gori, ali ne možemo pristati da ima bilo šta manje od bilo koga drugog – poručio je Porfirije.

Abazović: Država se miješala u posao crkve i obratno

Abazović je rekao da misli da svi treba da idu sa porukama mira i onim što je drugačije od opšteg diskursa koji je bio prisutan.

– Mi smo završili procedure na nivou radnih grupa, ići će se na Komisiju za politički sistem i samu sjednicu Vlade. Crkva ima svoje procedure unutar svojih organa, i tu ne vidim nikakav problem. Očekujem da, ako sve prođe u dobrom duhu koji se osjeća na sastancima, uskoro i to pitanje bude stavljeno ad acta, tako što će se pokazati poštovanje prema SPC i državi Crnoj Gori koja je sekularna država – naglasio je Abazovič.

On je kazao da će ugovor biti potpisan u Crnoj Gori, navodeći da ne treba da bude žurbe.

– Želim da se ovo pitanje završi na najbolji mogući način i želim da dam doprinos tome – naglasio je Abazović.

On je rekao da je u razgovoru otvorena lepeza i drugih tema “koje mogu biti značajne za sve nas”.

– Svako treba da radi svoj posao. U prethodnom periodu je bilo potreba da se država miješa u ono što rade crkva ili vjerske zajednice, bilo je primjera i suprotnih tendencija, tako da svako neka radi svoj posao u domenu onoga što predviđa zakon. Mislim da je to najbolji put da na kraju svi budemo zadovoljni – poručio je Abazović.

Prema njegovim riječima, posjeta Srbiji bila je veoma plodonosna.

– Regija je probala sve drugo osim pomirenja i saradnje. Vrijeme je da krenemo drugačije i da damo šansu i pomirenju i saradnji i pitanja koja neopravdano imaju veliki značaj na krajnje demokratski pošten i pravedan način sklanjamo sa dnevnog reda – zaključio je Abazović.

Sastanku Abazovića i Porfirija prisustvovali su i ministar finansija Aleksandar Damjanović, savjetnik predsjednika Vlade za pravna pitanja Ivo Šoć, bivši paroh u Podgorici Velibor Džomić koji je uključen u delegaciju SPC koja s Vladom Crne Gore pregovara o sklapanju ugovora.

Abazović se juče sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, predsjednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem.

Prije sastanka sa patrijarhom, Abazović se jutros susreo i sa privrednicima Srbije i predsjednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom.

3 KOMENTARI

  • !!! NE BRIGAJ Emilfabalega…!!!

   Sve vam je Milo-SREDIO I POTPISAO U CARIGRAD KAD MU JE UNUK KRŠTEN U SAKRESTIJU PRAVOSLAVNOGA PAPE-ĐE JE I KNJAZ MILOŠ OBRENOVIĆ -PREO BOSVORA CELIVAO SULTANU PAPUČE U BOSE NOGE ZAPUŠTENIJE NOKATA!!! …DA OPROSTOŠ…KA Pero_gu(rd)…z…ić -kad je celivao u papke i pod repice one krave na Grudu -oktombra 1991.godine!!!!

   • Jordan je progucao sve udice parangala, snašle ga parangalove
    muke, sam je sebe ulovio i još se koprca.
    Prc, prc Jole, škoprc i krljušti 😄

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]