Porodični psihoterapeut, profesija koja je malo iskorišćena u našem društvu

1
Radmila Perišić

Radmila Perišić

Naše porodice su zatvoreni sistemi i što god možemo stavit pod tepih mi ćemo sakriti, jer je u našem društvu sramota priznati bolest ili problem i potražiti pomoć stručnjaka.

Ovo je za Skala radio kazala Radmila Perišić, defektolog, specijalni pedagog, objašnjavajući ovu struku, posebno u kontekstu prevencije i resocijalizacije lica sa poremećajima u društvenom ponašanju.

“Porodični psihoterapeut je profesija koja je, na žalost, malo iskorišćena u našem društvu, čak se smješta u alternativnu medicinu. U dobrom dijelu, kod nas se ne razlikuje na pravi način psihijatar, psiholog i psihoterapeut”, objašnjava Perišićeva.

“Posao psihoterapeuta je odvojen i jedino, za razliku od pomenutih profesija on ne može da izdaje ljekove. Puno je problema u savremenom društvu i u porodicama na tim tranzicionim, razvojnim tačkama. U porodici sa malim djetetom npr. sigurno se ne može sve postići i u partnerskom odnosu se događaju česti problemi. Žena je preopterećena, nekada čak i preprotektivna prema bebi, muž se povlači, više je vani i sa društvom što dovodi do problema i razvoda brakova”, priča ona.

Nadalje, objašnjava naša sagovornica, dolazi adolescencija koja je sama po sebi burna.

“Da ne pričamo o tome da su nama djeca, djeca i do pedesete godine i da se ne odvajaju od porodice, što je takođe veliki problem. Nekada je to proizvod nespremnosti roditelja da se odvoje od svoje djece. Za sve ove i slične situacije bi trebao da se uključi stručnjak, porodični psihoterapeut koji se u svijetu podrazumijeva”, naglasila je Perišićeva.

“U Crnoj Gori je problem u tome što psihoterapeuti nijesu ušli u sistem. U Srbiji se na uput ljekara dobije preporuka za odlazak kod bračnog ili porodičnog savjetnika, psihoterapeuta. Kod nas je porodica ‘svetinja’ i u njoj sve počinje i sve se zavštava, što je potpuno neprihvatljivo. Onda tu  puca po svim šavovima prema spoljnoj sredini. U svemu tome je ključna edukacija i volja nekih ustanova da se otvore prema stručnjacima ovog profila”, ispričala je ona.

To su prije svega Domovi zdravlja, gdje Perišićeva ne vidi savjetovališta kojih je prepuno u svijetu.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].