Portal Vijesti stavio pa uklonio saopštenje Medijskog savjeta za samoregulaciju

2
Medijski savjet za samoregulaciju

Medijski savjet za samoregulaciju izražava žaljenje i čuđenje da se danas u  XXI vijeku na dan slobode medija i dalje se praktikuje cenzura u pojedinim crnogorskim medijima.

Medijski savjet za samoregulaciju je danas poslao saopštenje za javnost kojim je svim medijima čestitao Dan slobode medija.

Saopštenje su u toku prijepodneva objavili svi online portali, uključujući i portal dnevnog lista Vijesti.

Na naše čuđenje nepun sat po objavljivanju, saopštenje Medijskog savjeta za samoregulaciju je uklonjeno sa portala Vijesti.

Iako u tekstu saopštenja nije pominjan nijedan medij, iako je tekst u potpunosti neutralno intoniran, očigledno je da se neke poruke iz našeg saopštenja nekom od vodećih ljudi u toj kući nijesu dopale.

Iako je dežurni urednik profesionalno obavio svoj posao i objavio naše saopštenje, neko je očigledno intervenisao i naredio njegovo uklanjanje sa portala.

Medijski savjet izražava žaljenje što se ovakve stvari još uvijek događaju u Crnoj Gori i to posebno na dan kada se slavi sloboda medija, stoji u saopštenju Medijskog savjeta za samoregulaciju koje potpisuje izvršni sekretar Ranko Vujović.

*  *  *

A evo što je u saopštenju dostavljenom medijima Medijski savjet za samoregulaciju napisao:

Crna Gora dočekuje dan slobode medija i ove godine sa podjeljenom medijskom zajednicom i sve slabijim medijima. Koncept ekstremne polarizacije crnogorske medijske scene očigledno nije dao rezultate, naprotiv. Pritisnuti finansijskim problemima, smanjenim tiražima i padom gledanosti i slušanosti crnogorski mediji pokušavaju da prežive od sve manjih marketinških prihoda. Veliki broj je već ugašen, a ne manji broj je pred gašenjem. Ovako oslabljeni mediji lako postaju sredstva raznih centara moći i gube svoju nezavisnost. Zato ne čudi da neki o njih više podsjećaju na propagandne mašine, nego na sredstva nepristrasnog informisanja. I u narednom periodu najveće iskušenje za medije će biti izazovi propagandnog novinarstva i borba da se očuva nezavisnost profesije.

Dan slobode štampe jeste prilika da se svim medijima upute čestitke, ali i trenutak da izrazimo zabrinutost za situaciju u kojoj se novinarstvo i mediji nalaze u našoj državi. Možda neko kratkoročno može imati koristi od slabih ili loših medija, ali društvo i država sigurno gube dugoročno ako ostanu bez tačne i objektivne informacije.

Zato mediji i novinari najviše gube ako ne shvate da jedino zajedno mogu koliko toliko odbraniti profesionalnost novinarstva i dostojanstvo profesije. Svi drugi putevi vode samo daljnjoj fragmentaciji crnogorske medijske scene i gubljenju bilo kakvog uticaja.

Što je to zasmetalo pojedinim medijima, procijenite sami. (primjedba Skala radija)

2 KOMENTARI

  1. Ha ha ha……….,,zaljenje i cudjenje….bla, bla”……
    21 vijek je djavolji vijek, pa sto se cude? Sitno je to pri ostalim djaoljim rabotama
    i svi to znaju, ali se prave da su slijepi i gluvi i onda je najbolje da se cude
    Ajde makar fermajte sa pompeznim izjavama

  2. U NEKIM? CENZURA JE U SVIM MEDIJIMA, SVAKO OBJAVLJUJE STO MU ODGOVARA, ISTINOM SE MALO KO BAVI, SAMO JE PITANJE KOLICINE CENZURE, ZAR NE SKALA?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].