Poruke mira iz drevnog Kotora

0
sa sastanka u Kotoru

Sa međunarodnog sastanka mira

sa međunarodnog sastanka mira

Sastanak Upravnog odbora Međunarodne asocijacije gradova izaslanika mira danas je svečano u Kotoru u sali hotela “Vardar” otvorio potpredsjednik opštine Kotor Tvrtko Crepulja.

Kotor je pravo mjesto odakle će biti poslata humana poruka svim građanima planete,  postizanje i očuvanje dugoročnog mira je zadatak svih nas i samo udruženim snagama ga možemo ostvariti, poručio je Crepulja.

Jedino u uslovima mira, moguće je postignuti poštovanje osnovih ljudskih prava i sloboda, kao i kulturno-ekonomski razvoj i socijalno blagostanje.

“Kotor je član Asocijacije gradova izaslanika mira još od 2008. godine našto smo ponosni, ali smo i spremni da aktivno učestvujemo u propagiranju ideje mira, kao sredina poznata po multietničkom i multinacionalnom skladu svih građana”, poručio je Crepulja, pozdravljajući skup.

Učesnike sastanka je pozdravio Andrej Čas, generalni sekretar asocijacije i predsjednik asocijacije Andrzej Pietrasik, gradonačelnik grada Plonjsk iz Poljske koji je istakao da je ova godina veoma važna za Organizaciju gradova izaslanika mira.

U ovoj godini će se održati jesenja Generalna Skupština na kojoj će se glasati o amandmanima Statuta međunarodne asocijacije gradova vjesnika mira.

Ovi amandmani će se analizurati na današnjem sastanku u Kotoru, a konačna odluka o njihom prihvatanju će pripadati gradovima, članovima Generalne skupštine.

Organizacija kontinuirano izvršava aktivnosti koje promovišu kulturu mira, a takođe prenosi događaje povodom Međunarodnog dana mira koje organizuju Ujedinjene nacije 21. septembra 2016. godine, podsjetio je Pietrasik.

U Poljskom gradu Plonjsk je ovih dana otvoren Salon antiratne karikature “Kragujevac 2016”.

Međunarodna asocijacija gradova izaslanika mira je formirana 1988. godine i blisko sarađuje sa Ujedinjenim Nacijama.

Opšti stav asocijacije je da opštinske vlasti, u okviru svojih granica, treba da preuzmu aktivnu ulogu u širenju kulture mira.

Međunarodna asocijacija gradova izaslanika mira je uspostavljena od strane generalnog sekretara UN lično.

Stoga se ne može zaboraviti koliko mir znači za sve nas uz stalan primjer o saradnji gradova koja je apsolutno moguća nevezano za njihovu  lokaciju.

Kao propratna aktivnost sastanka Upravnog odbora Međunarodne asocijacija gradova izaslanika mira, u crkvi Svetog Pavla, će danas u  18 sati biti organizovana i izložba kragujevačkog salona antiratne kulture koju će otvoriti gradonačelnik Koltora dr Aleksandar Stjepčević.

Ovaj salon je pokrenut kao novi mirovni program u okviru Kragujevačkog oktobra, manifestacije sjećanja na žrtve zločina u Šumaricama 21. oktobra 1941. godine i upućivanje poruke mira.

sa sastanka

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]