Posebno važna emocionalna podrška i edukacija osoba sa HIV virusom

0
Psihijatrijska bolnica u Dobroti

Marina Roganović

Marina Roganović

Zaraženima virusom HIV-a fizičko zdravlje nije jedina briga kojom će morati da se suoče.

Paralelno sa fizičkim oboljenjem javljaju se i stanja povezana sa mentalnim zdravljem, kao što su depresija i aksioznost.

Ukoliko je rezultat pozitivan, ljekar treba da ga izda jasno bez odugovlačenja, obezbijeđujući emocionalnu podršku za klijenta, mišljenja je dr Marina Roganović, subspecijalista za bolesti zavisnosti.

Pacijenti obično različito reaguju na HIV pozitivan rezultat.

Plaču, ne vjeruju, bijesnu su, javlja se strah, tuga i šok, objašnjava dr Roganović za Skala radio.

Vrlo važno pravilo je da se klijent ne sputava u tim reakcijama, ali ljekar mora da ima strpljenja i razumijevanja i da mu u tom trenutku pruži maksimalnu emocionalnu podršku.

Takođe, ljekar treba zajedno sa pacijentom da identifikuje i neko drugo lice kao podršku samo ako  klijent želi da se neko iz njegove porodice ili prijatelja pridruži saznanju o rezultatima testa.

Svako društvo, ne samo ljekari, ima posebnu obavezu da uspostavi sveobuhvatan sistem za obezbjeđivanje etičkog, humanog i individualizovanog liječenja, brige i rehabilizacije i da se suprotstavi stigmatizaciji i diskriminaciji ljudi koji imaju HIV virus.

Na odjeljenju za bolesti zavisnosti Psihijatrijske bolnice u Dobroti nema HIV pozitivnih pacijenata.

Ima C hepatitis pozitivnih, naročito kod intra venskih zavisnika od opijata.

U tom smislu ljekari su takođe bili u situaciji da nekima saopšte dijagnozu, da ih podrže i što je najvažnije da ih edukuju kako pacijenta, tako i njegovu porodicu, kako se ne bi razvijala stigma, strah i isključivanje iz društva, poručila je dr Roganović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]