Posjeta kotorskih gimnazijalaca Danima nauke u Podgorici

1
đaci u parku ispred dvorca Petrovića

Dani nauke organizovani od strane Ministarstva nauke održani su u Podgorici od 2. do 5.10.2019. god.

Najveći dio ove manifestacije organizovan je u parku Dvorca Petrovića.Učesnici su bili učenici srednjih škola i studenti prirodnih nauka u Podgorici.

Ovu manifestaciju posjetila je grupa od trideset učenika II, III i IV razreda JU Gimnazije Kotor, zajedno sa prof. Jelenom Nikolić, dana 3. 10. 2019. god.

Slogan manifestacije je “tehnologuj se”, upravo zbog toga što je napredak tehnologije olakšao različite sfere života i doprinio razvoju čovječanstva, kao i dao mogućnost odgovora na različite izazove.

projekat ”Od Meše Selimovića do kocke u svemiru”

Učenici su imali priliku upoznati se sa instalacijama solarnih sistema, unapređenjem tehnologije bojenja vune, 3D štampačem, sa eksperimentima koji su povezali fiziku i hemiju i periodni sistem elemenata, koji je kompletiran 2015. godine nakon otkrića 4 elementa.

Vidjeli su animaciju i postrojenja iz CERNA gdje se  klikom na određeni dio dobija više informacija o tome, kao i prikaz kako se koristi softver particle terapy, odnosno terapiju liječenja kancera pomoću čestica.

Upoznali su se sa prezentacijom kako se od boksita i  crvenog mulja prave predmeti.

Upoznali su se i sa kategorijom vještačke inteligencije i njenom primjenom u farmaciji, medicini, poljoprivredi.

Prezentovani su i obnovljivi izvori energije, kao i metode odlaganja otpada.

Posebnu pažnju je privukao projekat učenika Gimnazije iz Rožaja (sa prof.Mirsadom Šabotić) pod nazivom “Od Meše Selimovića do kocke u svemiru”.

Navedeni učenici su povezali problem na Zemlji sa problemom u vasioni.

Oni su dizajnirali eksperiment, koji je stao u kocku 4cmx4cmx4cm.

Ta kocka će uzletjeti u svemir putem naučnog balona, koji će biti lansiran uz podršku NASA-e, iz Novog Meksika.

U kocku su stavili pramen farbane i nefarbane kose dajući hipotezu zadatku koja se odnosila na to da će se  farbana kosa pretvoriti u pepeo, a nefarbana bi samo promijenila molekularnu strukturu ukazujući na štetnost UV zračenja i radijacije.

Šta će biti kraj ishoda ostaje da se vidi.

Učenici su na ovaj način izazove tehnologije sagledali na drugačiji način.

Organizaciju Dana nauke podržao je Sekretarijat za kulturu, sport i društvene djelatnosti opštine Kotor koji je finansirao troškove puta kotorskim gimnazijalcima.

bojenje vune različitim tehnologijama

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.