Poskupljenje vode iz Regionalnog vodovoda značajno će uticati na poslovanje kotorskog vodovoda

5
Dragan Roganović

Cijene vode koju Regionalni vodovod isporučuje vodovodima Crnogorskog primorja veća je u zavisnosti od kontinuiteta isporuke.

Vlada je prihvatila obrazloženje potrebe povećanja cijene, jer je činjenica da Vodovodi Kotora, Tivta, Budve, Bara i Ulcinja ukupno uzimaju svega 19% kapaciteta Regionalnog vodovoda, druge po veličini kapitalne investicije u Crnoj Gori.

Kubik vode u Kotoru je jedan od najskupljih u Crnoj Gori i košta 1,03 eura za potrošače koji nijesu priključeni na kanalizacioni sistem.

Oni koji su svoje objekte priključili, kubik plaćaju po cijeni od 1.55 eura, a na tu cijenu treba dodati još 7% PDV-a.

Roganović kaže da se cijena vode u Kotoru nije mijenjala 6 godina a samo građani Budve plaćaju veću cijenu kubika vode.

Roganović je kazao da kotorski Vodovod još nije dobio zvaničnu informaciju o poskupljenju vode iz Regionalnog vodovoda, ali ako je tačno, planirano poskupljenje biće sa sadašnjih 0,29 € na 0,37 € po kubika ako se voda preuzima kontinuirano.

Ako se uzima u šest mjeseci ili u periodu kraćem od tog perioda, cijena može dostići 0,52, odnosno 0,74 eura po metru kubnom.

Povećenjanje cijena Regionalnog vodovoda će, kazao je Roganović sigurno uticati na poslovanje lokalnog vodovoda, jer bi ta cijena za lokalni vodovod bila izuzetno velika.

Tim prije što u svim lokalnim vodovodima, pa i u kotorskom postoje značajni gubici koji su posljedica stare i dotrajale mreže.

Treba podsjetiti da se u Kotoru godina distribuirala vodovodnim cijevima slana, gotovo morska voda kao tehničk,a što je uzrokovalo značajno oštećenje cijevi.

Zbog oštećene lokalne mreže, više od 70% vode koju kotorski vodovod preuzme iz Regionalnog jednostavno se prospe, a puna cijena mora da se plaća.

Prema riječima Roganovića, cijena kubika sa lokalnih izvorišta je jeftinija od one iz Regionalnog vodovoda, jer je cijena koju isporučuje Regionalni vodovod samo cijena do mjesta prihvata.

Na tu cijenu utiču i svi ostali troškovi, objašnjava on, kao što su distribucija vode do potrošača, računajući i gubitke i troškove transporta vode, raden snage i struje a i dodatna ispitivanja ispravnosti vode, bez obzira što iz Regionalnog vodovada kažu da to nije potrebno.

Roganović kaže da je poskupljenje vode iz Regionalnog vodovoda udar na poslovanje kotorskog Vodovoda.

Pitanje zbog čega primorske opštine ne postignu kompromis o uzimanju većih količina vode iz Regionalnog vodovoda po nižoj cijeni, pa da taj benefit osjete i građani, za sada je bez odgovora.

Da li će doći do povećanja cijene vode, u ovom trenutku Roganović nije mogao da odgovori, ali je sigurno da će to biti predmet razmišljanja u narednom periodu.

5 KOMENTARI

 1. Alo Jadovod,
  evo da vi i na ovaj način po deseti put zvanično prijavimo višegodišni potok niz ulicu Svete Gospođe u Perastu. Otkad teče uhvatila se mahovina.
  Ako naplaćujete Vatrogasnici svaku kap koja se koristi za opšte dobro, zašto vam sa tri javne špine džabe pune brodske tankove, peru jahte i auta uglavnom turisti. Takve usluge nema ni na okupiranoj teritoriji upokojenog Arsenala.
  Zajedno sa free wireless, free fresh water.
  Ipak što jest, jest, to je pozitivan posticaj turizama, naročito kada krenete da pumpate more u sistem, tada im je onako zbunjenima veliki znak pitanja poviše glave:
  ” Whats happening? ”
  a dovitljivi vlasnici apartmana odgovoraju:
  ” Dont worry, its ecological water, its wild beauty our Montenegro”.

 2. A kako prospe-kad ste prije deceniju ili možda manje-popravljali i dati “poprvlli”sa onijeh Meleon i osmastotinahiljada EURA njemačkoga kedita-“prosipljanje vode”? I sad jopet nova muka-Rogo mili:”Dana 12/02/2016 u 11:44 ura Portal Analitika nam javlja:”Skuplja voda iz regionalnog vodovoda”?!!! E bo-skuplja-ako manje trošiš-čudnovato-a za nevjerovati?! Rogo mili brate? Pa dalje pišu:” Vlada se saglasila-prihvaćene su sledeće cijene vode: O,37 E/m3 za kontinuiranu isporuku vode u toku cijele kalendarske godine.Zatim O,52E/m3 za periodičnu isoruku vode,neprekidno najmanje 6 mjeseci u toku kalendrske godine. Takođe O,74 E/m3 za periodičnu isporuku vode neprkidno u periodu kraćem od 6 mjeseci. Cijena….od O,37E/m3 vode za kontinuiranu isporuku je subvencionirana cijena koja treba dq podstakne lokalne Vodovode da preuzimaju veće količine vode iz Regionalnog vodovoda-po cijeni duplo manjoj od one maksimalne(O,74E/m3!)!! ” Dakle što je sporno! Ništa! Samo treba već jednom pekinuti sa praksom u ovim “Filijalma-javnim kućama-preduzećima koji zapošljavaju svoje birače-“prosipače Eurića u svoje špagove”-takozvane prosute vode”?! Rogo mili brate-kuđ ste zaorali-bez tapija na tuđu muku oliti imovinu?

 3. Prvo se vi gospodo prepolovite tamo. Ima vas ka pasijih repova a kvarova svaki dan pa onda dižite cijene i ostalo. Najskuplju vodu plaćamo i to je strašno.

 4. Kako ne!
  Sve svali na građane, oni su goveda pa će sve platit…naravno oni što redovno plaćaju…
  Opština ima minione još od prošle godine sa kojima ne zna što će…
  Direktore što ne napravi bar projekte sanacije dijelova šuplje mreže, pa neka se iz budžeta (ili IPA fondova) finansiraju ti infrastrukturni projekti. do sad se moglo naći rješenje!
  Pričate od kad ste došli na funkciju kako je šuplja mreža i kako se prosipa voda i nikom ništa!
  Sad će na kraju građani plaćati i gubitke i šuplju mrežu i sve što prospete…
  To je vaša i odgovornost vaših prethodnika!
  Niko tu ništa učinio nije osim šuplje priče i filozofije!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].