Poslanička pitanja

3
Sreten Vujović

Piše Sreten Vujović

Manastirka pogrebnih usluga JBB se, prilikom odgovora na poslanička pitanja u predvečerje Hristovog raspeća, poziva na Hipokrata! Aferim! A što bi „Đedo“ rekao na to?!  Zanemaruje „slučajno“ da je vrijeme Hipokrata bilo vrijeme najvećeg procvata filozofije, umjetnosti, kulture, a da medicina, na žalost, nije poznavala antibiotike, vakcine, mikrohirurgiju! Ova Manastirka, koja  je očigledno pogrešno parkirala metlu, pa se sa pozicija „gledačice u jagnjeću plećku“ (u nedostatku olova) ili fadžolu, ili ruga sa crnogorskim građanstvom, ili je diplomu stekla u nekom institutu „onostranih“ djelatnosti u društvu sa znamenitim Hari Potterom?!

Era Srednjeg vijeka je „dobačila“ sve do renesanse! No i u tom vremenu epidemija, od kojih je najspominjanija kuga, nema medicinskog odgovora! Nema ni mnogo kasnije, u vrijeme poznate „španjolice“!  Vjerovatno je JBB nešto smetnula sa uma?! Možda se „zabrojala“ u svom „pogrebnom preduzeću“ brojanjem pokojnika, pa nije primijetila da je ovo 21. vijek, u kome postoje vakcine, manje ili više testirane?! Zaboravila je da su njeni istomišljenici, koliko juče, tvrdili da se korona liječi tamjanom i molitvama sveštenika SPC (da ne zaboravimo crkvena zvona), čemu je  ona dala bitan doprinos, pa je u tom smislu dozvolila da popovi, ove zadnje paravojne i paracrkvenе formacije  na Balkanu, vašare po KBC-u i pričešćuju oboljele! Jedino nijesu uspjeli pričestiti jednu Kineskinju koja se tamo takođe zatekla! No, uz sve zamjerke, hvala joj „đe čula i đe ne čula“ što je liječila „Đeda“!

Ponavljam, dakle, krajnje je licemjerno preslikavati daleku prošlost na sadašnjicu, u kojoj su, pored svih medicinskih dostignuća, sabraća JBB tvrdila da se korona liječi tamjanom i molitvama! Ta situacija u kojoj je ona direktni saučesnik,  podsjeća na vrijeme pomora kuge u srednjem vijeku, pa čak i u vrijeme kada je nastao „Dekameron“, na žalost sa  manje komičnih epizoda, ali zato ne sa manjkom skandala i skandaloznog ponašanja, po dubini, širini i svim  mogućim dimenzijama, naprednjačkim i pozadinskim! Tada su medicinari nosili crne odežde i stravične maske sa gavranovim kljunom da bi prestrašili kugu (pu, pu, anatematetamo)!  Tako su i ovi diletanti, zadojeni klerofašizmom, plašili koronu tamjanom i zvonjavom  crkvenih zvona!

Žali Мanastirka pogrebnih usluga što, za vrijeme stare vlasti, nijesu u Crnu Goru mogla ulaziti „braća“ iz „srpskog sveta“! Bili „zarobljeni“, kaže! Dobro je  što je ona otvorila sve granice bez ikakvog ograničenja i bez ikakvog medicinskog nalaza, ali je zato sve Crnogorce i ostale građane, liše pripadnika „nebeskog naroda“, stavila u karantin, igrajući se u dokonim satima „eci-peci-pec“ zdravstvenih mjera! Bruka bez lijeka ili, kako bi epski pojac kazao: „To je crno bez i’đe bijela…“ Osim toga, epidemija je dobila „rekordne“ razmjere, kada su „Đedovi“ sljedbenici, u sred Corona Free situacije, pravili masovne skupove bez ikakve zaštite, a čelnici  novonadošle vlasti išli da cjelivaju sve raspoložive mrce, ponjave i tuđe popove u regionu, naravno, bez zaštite!

I kada je napokon u dobrom dijelu pomrlo sve što je moglo pomrijeti, sa velikim izgledima da sa „postupak“ ove više nego morbidne „epidemiološke zaštite“ dovede do kraja, JBB se besprizorno  hvali svojim  uspjesima  u savladavanju korone! Možda je u svojoj religijskoj egzaltaciji „posjetila“ neke druge prostore i konsultovala „liste“ kmetova u budućem „spahiluku“  srpskog sveta, poput Čičikova u Gogoljevim „Mrtvim dušama“!?

Poživjela ti nama dovoljno dugo da shvatiš kako si nas „usrećila“ svojim pogrebnim aktivnostima!

Вјечнаја памјат!

3 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.