Poslanik Lekić i bol u ušima

3

Piše: Miodrag Vlahović

Prenijeli su nam da je poslanik Miodrag Lekić, u listu kojem smo dali ime, ali ga ne čitamo, iz razloga koje sada nije potrebno objašnjavati, ponovo uzeo slobodu da daje neodmjerene i krajne neozbiljne i neodgovorne ocjene.

Ukratko, pošto smo, sasvim logično, meta stalnih prozivki i podmetanja poslanika Lekića:

(1) O diplomatsloj i svakoj drugoj “normalnosti, obrascima javne pristojnosti i kultivisanosti” govore naši tekstovi i članci, objavljeni u domaćim i inostranim medijima, na našem i stranim jezicima – u posljednjih trideset godina. Ima ih puno. O tome govore i naši istupi, intervjui, nastupi i predavanja da domaćim i inostranim fakultetima i univerzitetima, istina – samo na tri jezika – crnogorskom, engleskom i italijanskom. O toj našoj nedostojnoj nenormalnoj necivilizovanoj i svakoj drugoj nepodobnoj nesuvislosti govore i priznanja koje smo dobili, i ranije, i ovih dana, od vlasti zemalja đe služimo, ali i od nacionalnih i međunarodnih organizacija.

(2) Pošto se jedna nezgrapna izjava aktuelnog ministra vanjskih poslova, da nas “boli uvo”, što je protumačeno u njenom kolokvijalnom značenju – da nas je “baš briga” – sada poslanik Lekić koristi kao nekakav dokaz da smo učinili nešto nedostojno i nedolično – želimo da obavijestimo i g. Lekića i g. ministra i sve zainteresovane – da smo o tom bolu javili uredno, uljudno, na vrijeme i u pisanoj formi, sa sve nalazom ljekara.

To što se aktuelni ministar nije baš proslavio tom izjavom, pa i cijelim nastupom, kako nam kažu, pa mu se sada i sprdaju, kao i to što poslanik Lekić sve to, izvinjavamo se, zlobno “spinuje” – ne brine nas mnogo.

Uzgred budi rečeno: taj mladi ministar bi mogao, ako smije i umije, da pročita još jednom taj i naše ostale dopise – ima ih u toku ove tri godine i nekoliko mjeseci preko hiljadu – pa bi se onda, moguće, sa više pažnje odnosio prema onome što radimo. A i bilo bi pristojnije, svakako.

Ali, i ako g. sadašnji ministar to ne pročita ili se pravi da nije pročitao – obojica, i on i g. Lekić, su, vjerovatno sasvim slučajno i za njih kontraproduktivno – potpuno u pravu! Naime, i ovime to potvrđujemo, nas za njih dvojicu i za te njihove “diplomatske” vještine i “vrijednosti” koje pokušavaju da drugima nametnu – i zaista boli uvo.

Apsolutno i bez rezerve nas boli uvo za tu i takvu anti-crnogorsku i anti-zapadnu diplomatiju, uključujući njihov odabir kadrova za tu potrebu i za tu sramnu rabotu, koja uništava ono što je bilo vrijedno u našoj diplomatskoj službi. Nadamo se da smo jasni.

(3) Na kraju, i najvažnije: pored toga nas za te njihove zaista otužne, sramne i podmukle pokušaje i izjave baš briga, tj. za njih ni malo ne marimo – postoji oblast za koju nas je vrlo briga i učinićemo sve da im, zajedno sa svima koji misle dobro našoj zemlji, Crnoj Gori, pružimo maksimalni otpor.

Radi se, naravno, u njihovom otklonu od evroatlantske vanjske politike, tj. je njenoj negaciji. Taj otklon vidimo i u plitkim i neodrživim interpretacijama g. Lekića i u tekstu koji je povod ove naše reakcije – đe on, sasvim providno, napada EU zbog njihove “kontradiktorne” poruke i mišlljenja zbog najnovije destruktivne namjere aktuelne vlasti da mijenja uređenje tužilaštva. Evropski partneri i prijatelji su jasno vidjeli o čemu se tu radi i (konačno, rekli bismo) javno poručili da to ne valja i da to ne bi trebalo činjeti. Uložili su i oni mnogo napora i energije da se dvotrećinskom većinom i u učešće tadašnje opozicije dodje do rješenja koje sada nove vlasti žele da unište – sa jednim glasom više!

Dakle, da pritvrdimo: ovo što g. Lekić nemušto kritikuje – je vrlo konzistentni, dosljedni, principijelni i ispravni stav EU – koji mi iskreno pozdravljamo i vrlo cijenimo.

Poslaniku Lekiću i njegovima upravo to vrlo smeta. To što im je EU rekla što treba, a u opoziciji i u diplomatiji, pa i u medijima, naravno, ima ljudi koji to i ostale stvari vide – i ne žele da ćute.

Ali, kao i u svim drugim stvarima, pa i gore pomenutim, imamo neku korist čak i od tog lažnog Lekićevog profesionalizna i evropejstva: vidimo odmah koliko su oni – i taj “profesionalizam”, i to “evropejstvo” – neiskreni, neistiniti, nepostojeći. Oduvijek i potpuno lažni!

(Kao što su nekorektni i upravo odvratni i njegovi napadi na slobodne crnogorske novinare, da ne zaboravimo da i to pomenemo.)

Zato preporučujemo g. Lekiću, ako nam dozvolite slobodu, pošto nam je bol u ušima prošao, da napiše, na primjer, jedan tvit g. Oliveru Varheljiju, na kojem god hoće jeziku i koliko god puta da je on, g. Lekić, taj jezik polagao, dok ga nije položio.

Neka mu tamo, recimo, napiše da EU vodi kontradiktornu politiku i da ima loše namjere prema Crnoj Gori, umjesto što nas, pa i povodom g. Varheljija, proziva, ogovara i podmeće, u nedostatku pravog diplomatskog znanja i u bijedi nemoći da ukrsti mišljenje sa ambasadorom koji mu/im toliko smeta.

Zaista, zašto g. Lekić godinama izbjegava da javno porazgovaramo na pomenute i druge teme? Od čega se plaši, kad sve bolje zna? (Ono, kada smo jedini put, na RTCG, razgovarali u vezi Sutorine mu nije bilo baš slavno, priznajemo, a i on je toga svjestan, sigurni smo.) Možda drugi put bude bolje, ako bude skupio hrabrosti. A ne da bježi ili uslovljava svoj nastup neučešćem ambasadora Vlahovića, kao što je nedavno, takođe na RTCG.

Da zaključimo: naš shvatanje diplomatije se bitno i beskopromisno razlikuje od one “diplomatske” vještine koju promoviše i glumi Miodrag Lekić, kao i od ovoga što sada promoviše aktuelni ministar vanjski, razarajući i brukajući crnogorsku diplomatiju.

Diplomatija nije ogovaranje i podmuklo podmetanja. Diplomatija ima sadržinu, interes i cilj – da se zaštiti, odbrani i promoviše naša zemlja, naš državni i nacionalni interes.

Zbog toga potpuno mirno čekamo sve što pomenuta i nepomenuta gospoda mogu da smisle i da naume. U međuvremenu im nećemo dozvoliti da im ovakvi podmukli i jadni pokušaji prođu bez odgovora.

(Autor je crnogorski političar i diplomata – ministar i ambasador.)

3 KOMENTARI

  1. Sjecamo ga se sa onom partijom CDU kad je uzeo u Tivat citavih 182 glasa, a okacio po primorju 15 bilborda, a Skala objavila jedno 40-50 saopstenja. I gic,gic, vraca se kuci na otorinolaringologiju.

  2. Oprao si ga Vlahoviću i svaka ti čast.
    LEKI SRBIN i neka to konačno kaže.
    Nikakav problem ali nikako s jednom g..na dvije stolice.
    Lekiću neće moći proći.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].