Postmediji mr Željka Rutovića

1

Željko Rutović

Postmediji (kriza smisla ili masmedijski totalitarizam) nova je knjiga mr Željka Rutovića, generalnog direktora Direktorata za medije u Ministarstvu kulture Crne Gore.

Da li smo prešli granicu u kojoj se ljudska subjektivnost možda i nepovratno gubi, zapitao se autor.

On je za Skala radio izjavio da je ovom knjigom želio u jednoj kritičko istraživačko- analitičkoj ravni pokazati diskontinuitet medija tradicionalne kulture koja je imala namjeru edukovati, upoznati, informisati na objektivan i profesionalna način, i nove postmoderne stvarnosti u okviru koje egzistiraju postmediji kao novi alat, mehanizam koji odstupa od nekadašnje svoje tradiconalne uloge.

“U tom kontekstu je pitanje mjesta, položaja i uloge čovjeka u medijskom ili metamedijskom virtualnom svijetu. Čovjek iz mnogo razloga koji su posredovani medijskom ili postmedijskom kulturom gubi svoj subjektivitet i gubi svoje ontološko značenje u medijskom svijetu. On postaje, na određen način, samo posljedica ili moneta velikih globalnih medijskih konglomerata, da li kao potrošač, ili kao neposredni učesnik velikog spektakl šoua koji se na račun etičke, estetske i druge ravni stropoštava čovjeku na glavu”, objašnjava Rutović.

Ćovjek više nije ono što je bio u medijskom svijetu. Njemu se ne nude alati, mehanizmi kritičkog djelatnog bića koje će objasniti u demokratskim vrijednostima određenog društva.

Naprotiv, on se situira na jednu posve novu ravan zbog koje i zbog koga ili čega treba analitička, istraživačka, kritička ravan rasvjetljavati nove medijske fenomene stasale u XXI vijeku.

Knjiga “Postmediji” mr Željka Rutovića izdanje je Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Crne Gore.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].