Potok Zvjerinjak je kulturno istorijsko dobro Kotora

15
potok Zvjerinjak

Povodom buduće izgradnje saobraćajnice u Škaljarima dobili smo pismo našeg slušaoca u kome se kaže:

Poštovana redakcijo,

Molim Vas da objavite slike potoka Zvjerinjak koje su napravljene jutros na ovaj prelijepi dan, a povodom pisanja da će se graditi cesta od Rakita pa do između potoka Zvjerinjak i zgrade Livnice.

Naime, ta cesta koju predviđaju uopšte ne riješava saobraćajnu gužvu preko “rive” prema Dobroti, jer ko hoće prema Dobroti opet bi morao na desno pa na kružni kod supermarketa “Rode” u saobraćajni haos, tako da ta priča nema veze sa rješavanjem saobraćajnog kolapsa tokom sezone!

Nadam se da, i ukoliko dođe to realizacije tog projekta, neće nikom padnut na pamet da prekrije djelimično ili u potpunosti potok Zvjerinjak, koji ujedno i predstavlja kulturno istorijski spomenik u Škaljarima kojih nema puno!

Ovaj potok je napravljen tako da čisti sam sebe, a prilikom proticanja vode stvaraju se mali valovi i tako usporavaju brzinu protoka vode da sama voda svojom brzinom proticanja ne bi oštetila zidove potoka,

Ovaj efekat je bio interesovanje brojnih inžinjera koji su dolazili da gledaju kako se stvaraju valovi sami od sebe posebno dok je bila Fabrika Kliznih ležajeva tik uz potok Zvjerinjak.

Naziv Zvjerinjak je dobio po tome što poslije velikih i dugih kiša, ogromna količina vode veoma brzo i iznenada protiče i dobija ogromnu snagu uz veliku buku koja je savladana izgradnjom potoka, kakvog vidimo u sadašnjem stanju (ovo je i ujedno sliv  voda sa Lovćena),izgrađen je za vrijeme Austro-Ugarske vladavine u Boki.

Prije toga pričinjavao je velike štete i probleme ovom dijelu Škaljara.

Vidjećemo kako će reagovati i Zavod za zaštitu spomenika Kotor na ovu ideju, jer nadam se da je ovaj potok Zvjerinjak pod zaštitom te iste organizacije.

Veliki pozdrav redakciji,

Vaš slušalac

potok Zvjerinjak

15 KOMENTARI

 1. Kako je napravljen put od potoka kod autobuske stanice pored kuće Profesora Keslera pa naviše,jednostavno su ga zatrpali materijalom šutom i kamenjem do vrha i napravili put,pa kad su velike kiše,napravi se potok plave kuće i voda preko puta nosi sve i onda Vatrogasci upomoć !
  I da bi još situacija bila gora,
  Poslanici koji sjede u Kotorski nikad ni glasa o ovome problemu ,jer od toga lično nemaju ništa i nikakve koristi a i rijetki su od njih koji vole i poštuju ovaj grad i njegove stanovnike!
  Malo je reći sram ih bilo !

 2. Mislim da je riješena misterija ili nakana da se gradi cesta od Rakita uz ili preko potoka Zvjerinjak !
  Naime gradit će se velike zgrade iza zgrade od Stare Livnice prema Rakitama,
  pa normalno da će im trebat put za te zgrade ,pa tako pod izgovorom da riješavaju
  saobraćajni kolaps,što nema veze sa realnošću,
  riješavaju problem pristupa tim zgradama koje će se gradit ubrzo !
  Pozdrav svima

 3. Ne dirajte potok!
  Neka se u Direkciji u njega ugledaju kako se rjesavaju bujice! Niko ga ne treba cistit evo preko sto godina! Ovosto se sada radi sa bujicnim kanalima to je haos. Pgledajte sto se dogadja sa pokrivenim potokom Skrdio u Dobroti od kuce Radanovica ( Hotel Marija ) do mora !! pa ce vam biti sve jasno sto se dogadja kada se pokrije potok..
  Ne dirajte potok!

 4. …sve ti je tačno za Austriju..samo si zaboravio dobrojiti i to:da nije bilo Austrije,Turske,Njemačke,Italije,Francuske,Rusije,Venecije-Bokezi i Crnogorci nebiše znali ni za špijune-ni za izdajnike-sluge okupatora….? Ovako,osta nam-nama “izvan tije pobrojanije”-da trpimo(maškarade po portalima) potmoke tija te su bili “odani i vjerni-neimarima”- vašega zastiđa….?!

 5. Ako bude o betonizaciji Zverinjaka odlučivao Zavod za zaštitu spomenika kulture (neznam kako danas Katunjani nazivaju tu instituciju), bojim se da će, pod pritiskom Podgorice, odobriti uništenje tog jedinstvenog graditeljskog spomenika.
  Očekuje se da, u ime struke, Vlasta i Dender odlučno dignu glas protiv uništenja jednog materijalnog kulturnog dobra.
  Ili će biti jači neki građevinski poduzimač koji u tom suludom naumu vidi eventualno lični profit.

  • Kada je nešto kulturno-istorijsko dobro, a ovaj potok jeste, iako možda nije zaštićen kao takav (što bi trebalo uraditi), onda nikom ne bi trebalo da pada na pamet da bilo što čini oko potoka ili da ga narušavaju.

   Gđa Vlasta i gdin Dender će dići glas protiv, ali kao i do sada, to neće mnogo zanimati one koji odlučuju o ovome.

  • Altaire ,
   Upravo Vlasta Mandić je prije dosta godina i pravila jedan projekat i predlagala i to da se potuno pokrije betonskom pločom i da se napravi cesta preko potoka Zvjerinjak,
   Provjeri ovu informaciju slobodno !
   Ne vjerujem da je i danas drugačijeg mišljenja.
   Moje mišljenje je da ukoliko se ta cesta napravi nije razlog rasterećenje saobraćajne gužve jer sa tom eventualnom cestom to nemože ni postići,
   nego vjerovatno treba cesta za objekte koje tu neko namjerava da gradi,
   to treba provjerit !

   • @Škaljar
    Sjetih se da je prije više godina bilo riječi i o “betonskom premošćavanju” Zvjerinjaka. No, kako su arhitekti po prirodi i struci izuzetno maštoviti ljudi, niko to tada nije uzimao za ozbiljan naum. Bilo je sa raznih strana predloga i inicijativa da se i Škurda, sve od kanjona, sa jedne i druge strane betonira do oba mosta u Tabačini, a onda taj prostor pretvori u javni parking, koji bi unaprijed poznati bizMismen uzeo u zakup, ubirajući enormne zarade.
    Umjesto Zvjerinjaka, uvažena struka bi trebala razmišljati o uljuđivanju ili sakrivanju od pogleda onaj potok-ruglo između zgrade blagopočivše Jugooceanije i Macea, kao i onog kod ex-Autoboke pored ex-Fjorda. Izgled i neshvatljiva ekološka nebriga (ekocid) o ta dva bujična potoka, sramotna su mrlja na turističkoj mapi Kotora.
    Ako je isključivo cilj da se u vrijeme saobraćajnog kolapsa u Kotoru, olakša saobraćaj prema Prčanju, onda se sa vrlo malo sredstava može osposobiti postojeći put u OBA SMJERA, koji ide sa krivine u Rakitama, pored Dječjeg vrtića, Zimskog bazena i Bolnice.
    Osnovni saobraćajni problem, od kružnog toka do otvorenog bazena – ostaje, pa makar sve potoke i kanale zatrpali i betonirali.
    Bojim se da će sva ova pisanija biti samo mrtvo slovo, ako je neki bizMismen sa potporom u Podgorici “namirisao” dobru ličnu zaradu. Zvjerinjak će nestati. Ostaće samo fotografije da buduće generacije potsjećaju na vandalizam pod pokroviteljstvom državnih institucija, koje baš postoje da štite kulturne spomenike od vandala.

 6. Da nije bilo Austrije ne bi bilo ne samo ovoga potoka Zvjerinjak ovako napravljenog,a sumnjam da bi ga iko danas uspio napravit sa ovakvom preciznošću,kvalitetom,
  Nego ni puta Kotor- Njeguše,Žičara za teret od Kotora do Cetinja, zatim Kotorske Bolnice,Pleh muzike,Brodska linija Kotor-Trst itd.
  U to vrijeme Austrija je imala plan da napravi Tunel kroz Vrmac,samo ne na ovom mjestu đe je sada,jer su znali tada da će se presjeći vodeni tokovi,zato nam i plavi stalno tunel !
  Nadamo se da nikom neće padnuti na pamet da pokriva betonom ovaj naš potok Zvjerinjak !

 7. Treabalo bi ovo osposobit pa da lijepo izgleda a ne odmah srusit i unistit sto je gradjeno prije stotinu godina. Strucnjaci snmo veliki za razgradit i obalit a ne sacuvat !!! Ovodivno izgleda i trebalo bi Yvjerinjaku vratit sjaj.

 8. …ali znatiželjne upućujem da vide kako je sliv Zvjeronjaka izgledao u doba kraljevine Lesove(Tema: porfesora Pasinovića-fotografija oliti panorana područja “hispanopotoka”)? A možede smisliti-kako je tek taj dio Škaljara izgledao kad su bačane pare u potok-od strane Austrije? Niđe kuće ni na tir od puške okolonaokolo potoka-hispano..! Jedino koga je mogao potok uznemiravati-buditi,su oni koji smirno i sretno abitavaju na simitorijo-neslušajući potomke kao ječeee-brda odjekuju….

 9. …upražnjavaju?Jest bora mi,da nije nagrešpanih ploča na dno od potoka- od svega i svačesa-marete bi zimi ponijele one kuće na ušću potoka drito do pod Bajovu kulu-kulo rotooooo…Ovi što vide-što drugi i nesanjaju-najradije bi dočekati da Kotor izgeda još i gore-nego li danas! Jerbo bi imali očemu dalmati-mlatiti po prašini-prodavajući maglu ombre…breeee…?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]