Potpisan Ugovor o strategiji održivog upravljanja plažama u Crnoj Gori

0
Gradska plaža u Kotoru

Direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore Predrag Jelušić i Zoran Kasum, predstavnik Konzorcijuma koji čine “Hotelsko i destinacijsko savjetovanje” d.o.o. Zagreb, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija, Urbanistički institut Hrvatske d.o.o. Zagreb i Proficiscor d.o.o. Zagreb, potpisali su danas Ugovor o izradi Strategije održivog upravljanja plažama u Crnoj Gori.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore raspisalo je trećeg aprila javni poziv za izradu Strategije održivog upravljanja plažama u Crnoj Gori, a nakon sprovedenog tenderskog postupka odabran je Konzorcijum da u roku od 6 mjeseci izradi Startegiju.

Naime, dugogodišnja praksa Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom u upravljanju kupalištima u Crnoj Gori, koja se protokom vremena unapređivala u pogledu načina ustupanja, organizacije i opremanja kupališta dostigla je fazu u kojoj se jasno mogu prepoznati uska grla i nedostaci, s toga je pokrenulo proceduru izrade Strategije održivog upravljanja plažama u Crnoj Gori  čiji je cilj analiza postojećeg modela upravljanja kupalištima u Crnoj Gori.

Nadalje, radiće se uporedna analiza modela upravljanja plažama u zemljama Mediterana, kao i analiza savremenih turističkih trendova i međunarodnih standarda koji se primjenjuju u ovoj oblasti.

Konzorcijum će  predložiti novu Strategiju koja će usmjeriti dalje upravljanje plažama u Crnoj Gori s fokusom predloga na sledeće oblasti: tematiziranje/kategorizacija plaža,definisanje kapaciteta i standarda za organizaciju kupališta za svaku kategoriju i prijedlog modela ustupanja kupališta na korišćenje, uključujući prijedlog mogućih pristupa u defisanju početnih naknada za ustupanja plaža na korišćenje u skladu sa uspješnim i primjenjivim praksama za Crnu Goru.

Strategija se treba u svojim rješenjima fokusirati na uspješne prakse i inoviranje postojećeg modela upravljanja plažama  kako bi se obezbijedila kvalitetna turistička ponuda, konkurentna sličnim destinacijama u Mediteranu i u skladu s dugoročnom vizijom turističkog razvoja  Crne Gore.

Vrijednost izrade Strategije iznosi 44.000,00 eura, saopštavaju iz Javnog preduzeća za upravljenje morskim dobrom Crne Gore.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]