Potpisan Ugovor o sufinansiranju rekonstrukcije crkve Svetog Franja za potrebe franjevačke biblioteke

5
sa potpisivanja ugovora

Predsjednik Opštine Kotor dr Aleksandar Stjepčević, predstavnik Kotorske Biskupije don Pavao Medač i sekretar Sekretarijata za zaštitu prirodne i kulturne baštine Nenad Vukadinović, potpisali su danas Ugovor o sufinansiranju rekonstrukcije crkve Svetog Franja za potrebe biblioteke.

Prethodno je donijeta Odluke o davanju saglasnosti na predmetni Ugovor, koju je usvojila Skupština opštine Kotor 19. maja ove godine, a u skladu sa Programom zaštite i očuvanja područja Kotora za 2016. godinu.

Nakon završeteka Projekta, saglasno Ugovoru, zainteresovani građani i pravna lica će imati mogućnost nesmetanog korišćenja bibliotečkog fonda.

Kotorska Biskupija je započela aktivnosti na obnovi crkve Svetog Franja, radi zbrinjavanja veoma vrijednog i obimnog bibliotečkog fonda Biskupije još prije sedam godina, koja baštini knjige još od XVI vijeka.

Ukupna vrijednost investicije koja je predviđena za kompletan projekat rekonstrukcijeiznosi oko 450.000,00 eura, od čega Opština Kotor sufinansira 87.904,06 eura, za potrebe postavljanja opreme i izvođenja radova na termo – tehničkim instalacijama u objektu i biblioteci.

Predsjednik opštine, ovom prilikom posebno ukazao na značaj očuvanja i zaštite kulturne baštine, kao i kulturnih dobara, kao što je crkva Svetog Franja, kroz realizaciju zajedničkih projekata, kako sa Biskupijom, tako i sa drugim suinvestitorima, u cilju zaštite područja Kotora.

Don Pavao Medač, naveo je da je obnova crkve Svetog Franja bila dugogodišnja želja Biskupije, imajući u vidu dug period u kome se ovaj objekat nalazio u ruševnom stanju, a posebno iz razloga i potrebe i želje da se sakupi na jednom mjestu bogat bibliotečki fond Biskupije.

Nakon rekonstrukcije crkve, slijedi obnova, zaštita i konzervacija knjiga, kako bi bile sačuvane i dostupne javnosti.

Crkva Svetog Franje pripadala je kompleksu franjevačkog samostana.

Sagrađena je u drugoj polovini XVII vijeka i ista pripada kulturnoj baštini Crne Gore, navodi se u saopštenju iz kabineta predsjednika opštine.

5 KOMENTARI

  1. Gospodine sekretare Sekretarijata za zaštitu prirodne i kulturne baštine Nenade Vukadinoviću- savjet: drugi put za sve prilike u kojima “gostujete” kod gradonacelnika – obucite odijelo.

    Jes da nam gradonacelnik nije neki, ali je vazda lijep na sliku.

  2. Jeste da aje ljetno doba, ali kad se slikavaju za službene potrebe, mogli bi se obući pristojno, kad ih je i predsjednik primio u odjelu

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].