Potpisan ugovor za izradu glavnog projekta žičare Sv. Ivan

7
potpisivanje ugovora za izradu glavnog projekta

Sa potpisivanja ugovora

sa potpisivanja ugovora

U multimedijalnoj dvorani kotorske crkve Svetog Pavla danas je svečano potpisan ugovor za izradu glavnog projekta žičare Sv. Ivan.

Nakon sprovedenog postupka javne nabavke i donošenja odluke o izboru najpovoljnije ponude, izabrana je slovenačka firma Arti Future-umjetnost budućnosti, Međunarodnog Instituta za životnu sredinu Hočko Pohorje.

Ugovor su potpisali, ispred slovenačke firme Arti Futura i kotorske Direkcije za izgradnju i uređenje Kotora direktori Marko Gal i Ivo Magud.

UNESCO-v Kotor i Crna Gora, realizacijom ovog projekta otkriće još jedan skriveni dragulj u spoju mora i planine gdje se, za samo nekoliko minuta pruža nezaboravno iskustvo od morske vreline i žamora do savršenog mira i svježine zaleđa kotorskih zidina, sa kojih se pruža jedan od najljepših pogleda na kotorski zaliv, kazao je predsjednik kotorske opštine Aleksandar Stjepčević.

Mitja Moćnik, ambasador Republike Slovenije u Crnoj Gori, povodom ovog zajedničkog posla istakao je da ga čini ponosnim što se upravo ova saradnja dvije države realizuje u godini jubileja – 25 godina nezavisnosti Slovenije i 10 godina crnogorske nezavisnosti i samostalnosti.

Povjerenje i veza između Crne Gore i Slovenije je davnašnje, ali se produbljuje iz dana u dan, što potvrđuje i potpisivanje ovog ugovora, kazao je ambasdor Moćnik.

On je siguran, kako je kazao da je opština Kotor našla pouzdanog partnera u ovom poslu.

Firma Arti Future ima jake reference i u drugim regionima i državama, kazao je ambasador Moćnik i ponudio svoju pomoć, uz podršku slovenačke ambasade u Podgorici sa željom da se saradnja nastavi i na drugim poljima.

Izvršni direktor firme Arti Futura Marko Gal je objasnio novinarima da je urađena animacija etno sela, zidina na San Đovaniju i garažne kućice.

Nakon današnjeg potpisivanja glavnog ugovora očekuju se tehnički uslovi na osnovu kojih će početi projektovanje žičare.

Govoreći o karakteristikama buduće žičare on je kazao da je njena visinska razlika oko 235 metara, dužine 450 metara, u zavisnosti od pozicije gornje stanice i od uslove koje će propisati UNESCO.

Što se tiče pozicije žičare, ona će biti sakrivena iza zidina prema kriterijumima Uprave za zaštitu kulturnih dobara da ne bi smetala vizuri starog grada Kotora.

Kapacitet žičare se reguliše brzinom.

Brzina vožnje će biti od 3 do 6 metara u sekundi, postrojenje ima dva grozda po tri kabine sa donje i gornje strane koje će raditi po sistemu vage, a vožnja će trajati 3 do 5 minuta.

Kabina će moći da primi od 10 15 ljudi, a u interesu je da investitor na gornji dio tvrđave San Đovani može da dovede oko 600 ljudi na sat.

Što se tiče Slovenaca, oni će projekat završiti za 120 dana u skladu sa ugovorom, kazao je Gag, vjerujući da će svi uslovi biti zadovoljeni i nakon revizije koja će trajati oko mjesec i vjeruje da će biti izdata građevinska dozvola.

Za izradu idejnog rješenja i glavnog projekta žičare do tvrđave Sveti Ivan Direkcija za uređenje i izgradnju Kotora je za ovu godinu opredijelila 400.000 eura.

Sa potpisivanja

7 KOMENTARI

 1. Volim što će konačno početi da se radi žičara. Međutim volio bi da čujem da li je neko od vas vidio žičaru na Santorinu u Grčkoj, koja vodi do grada na brdu. Vidio sam da skoro svi turisti koriste žičaru do Santorina a u povratku se većina vraća pješice, serpentinama do luke. Kod nas je povratak još atraktivniji, jer postoje 3 pravca povratka pješice. Trebalo bi da u projektu izgradnje žičare bude i uređenje puteva do tvrđave, pogotovo dijela na sjevernoj strani San Đovana, koji je najatraktivniji a nažalost već nekoliko godina zatvoren. Ulaz za ovaj dio bedema je zatrpan kamenjem, vjerovatno zbog porušenih stepenica i opasnosti od pada kamenja, pa bi ga zato trebalo popraviti i osigurati. Škurda sa jedne a Kotor sa druge strane, čine pogled sa ovog dijela zidina nezaboravnim.

 2. Onih skoro milion evrića, koje ekspresno (bez ikakve
  nužne potrebe) namještaljkom usuše poznatom
  pojedincu za geomehanička bušenja, gotovo više
  niko i ne pominje.
  Papila maka.
  U redu, ali gdje je ta maka?
  Pučanstvo Komunitadi kotorske bi MORALO znati – ko je
  drmnuo debele pare za nepotreban rad??
  Ko je taj u PG, koji je odlučio da se neotrebni radovi izvedu?

 3. Ivane,zbog tebe i slicnih piona,nikad naprijed.To i jeste problem ovoga grada.
  Pa kad dodje glasanje,opet u skupljanje glasova i tako nevidis dalje od nosa.
  Kotorani su dovoljno pametni,tako da takve likove i ne vide.

 4. “Kotoranin”….gradjani ce imat najvise koristi kad vi grinjavci budete nedje daleko,jer vama smeta vasa koza a ne sto drugo…Ko ima koristi od zicare????Zamisli pitanja…da covjek prosto nemoze vjerovat…..

 5. Zašto nema saobraćajca kod Lučke kapetanije kada su kruzeri u luci i putnici jedan po jedan prelaze magistralni put i stvaraju se nepregledne kolone.
  Neka turizam naporeduje ali i mi imamo pravo na dostojan život … ovo je blizu totalnog kolapsa..

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]