Potpisana povelja o partnerstvu Kotora i Prerova

0
potpisivanje povelje

potpisivanje povelje – saradnja Kotora i Prerova

sa potpisivanja povelje

Za prvi kontakt češkog grada Prerova i Kotora zaslužna je istorija, povezana sa jednim čovjekom Františkom Rašom rođenim u Prerovu, koji je 11. februara 1918. godine dao svoj život u pobuni mornara protiv Austrougarske dominacije.

Ovo je danas kazao je zamjenik gradonačelnika Prerova Petr Merincku  prilikom potpisivanja Povelje o saradnji dva grada u Pomorskom muzeju CG Kotor.

On vjeruje da će se međusobni odnosi Kotora i Prerova fokusirati prvenstvenio na sadašnjost i na budućnost kako se navodi u povelji, sa željom da saradnja bude u svim oblastima života.

Prvenstveno ona treba da bude usmjerena na kulturu, obrazovanje, turizam, nauku, sport.

“Možda ćemo uspjeti da podspješimo i olakšamo kontakte između lokalnih preduzetnika, kao i da sarađujemo na projektima koji mogu biti podržani iz fondova Evropske unije”, kazao je Merincku.

potpisana povelja

Kotor i Prerov imaju sličnu istoriju i specifičnu povezanost sudbinom češkog mornara Františeka Raša, kazao je kotorski gradonačelnik Aleksandar Stjepčević, na svečanom potpisivanju povelje o partnerskoj saradnji.

Postoje obostrane mogućnosti kao i želje oba grada da unapređuju saradnju prije svega na polju kulture, obrazovanja, socijalne i ekonomske politike, mišljenja je Stjepčević.

Današnjim događajem simbolično šaljemo poruku da su naši građani i gradovi bliski jedni drugima i da se osjećamo članovima velike evropske zajednice.

Prijateljstvo koje danas i formalno potvrđujemo će oplemeniti i obogatiti naše gradove i donijeti dobrobit našim zajednicama, poručio je Stjepčević.

delagacije Kotora i Prerova

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]