Potrošačka korpa u Kotoru u oktobru 929,82 eura

2
Potrošačka korpa - san ili java?

Ilko Marović

Ilko Marović

Kotor je i dalje najskuplji grad u Crnoj Gori, pa je tako i potrošačka korpa u ovom gradu najskuplja, kazao je za Skala radio Ilko Marović, opštinski Sindikalni povjerenik.

Ona podrazumijeva potrebe prosječne četvoročlane porodice, sa dvoje odraslih i dvoje djece.

U potrošačkoj korpi data su 130 proizvoda koji se u našim porodicama najčešće koriste, a nutricionisti su napravili tabelu u kojoj su za svaki proizvod dali kalorijsku vrijednost.

Prilikom određivanja izdataka za hranu, neophodna količina minimalnog kaloriskog unosa je 2211 kalorije na dan po stanovniku, a na osnovu najbolje prakse nutricioniste.

Istraživanja Opštinskog sindikalnog povjereništva su pokazala da je su minimalni troškovi za hranu 284,32 eura, izdaci za minimalno potrebne neprehrambene proizvode i usluge 435,50 a vrijednost inputirane rente 210,00 eura.

Radi se o strukturi minimalne potrošačke kotorske korpe u oktobru 2014. godine slijedeća.

Ukupna vrijednost kotorske minimalne potrošačke korpe u oktobru 2014. godine iznosi 929,82 €, i u odnosu na mart ove godine, kada iznosila  926,35 €, veća je za 3,47 € , odnosno za 0,38%.

U odnosu na isti period prošle godine, minimalna potrošačka korpa je jeftinija za 19.68 € ili 2.12%.

Minimalna potrošačka korpa Opštinskog sindikalnog povjereništva Kotor je skuplja od one koju daje MONSTAT za oko 130 €, ili oko 15%.

Da bi građani mogli da zadovolje osnovne potrebe iz minimalne potrošačke korpe, za golo preživljavanje potrebno je da dva člana porodice rade, da ostvaruju prosječne zarade i da ih redovno primaju, kazao nam je Marović.

A to danas, svjedoci smo, nije ni malo lako.

2 KOMENTARI

  1. poznato mi je da je potrosacka korpa u Kotoru prednjacila i u velikoj Jugi, a ne sad.
    Ne javljam se povodom tog podatka, nego zbog komentara sugradjanke Spomenke, koji me duboko razalosti i na koji naprosto ne znam sto bi rekla.. Danas u podne sam morala izac, pjacom od sata ne moze se pasat od velikih stolova kafica, sve krcato, nema ko da ih povuce makar na pola, ko da zabrani zaradu vlasnicima kad DIO nasih sugradjana ima velike novve. Ili su muzevi na vapore, ili…… Ovi prvi mukotrpno zaradjuju, vecina njihovih familija nemilice trosi, i ,,korpa” je preskupa.
    Na drugoj strani Spomenka i njoj slicne, ali bahatost silnih nema saosjecanja ni potrebe da misli o ljudima koji sramotno i nezasluzeno docekaju ovako nesto

  2. mene je pensija 173 eura…. korpu mogu ponjet ali je praznu iznjet vanka… Sa ovakvim promanjima neću bit gladna, bosa i bez crevalja i bit ću čista ali što mi ostaje za drugo, hladovina debela u sred zime kada puva vjetar,a meso će mi bit misaona imenica i mogu ga gledat samo kroz izloge jer nemam ni TV jer sam ga odjavila !!! Nidjene odim niti koga primam u goste jer nemam da počastim ni sebe a niti drugoga !!! Eto lijepoga života u 72 godini … što ću vam reć. Mogu samo da sanjam potrošačku korpu…

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]