Povećane brzine i približavanje obali, najčešći su prekršaji na moru

2
skuteri u našem zalivu

Željko Lompar

Željko Lompar

Kupališna sezona je u jeku uz pojačan morski saobraćaj u Bokokotorskom zalivu u koji ulaze grdosije od kruzera, a tu su i brojne jahte, barke, jedrilice, brzi gliseri i skuteri.

Mnogi vozači ovih plovila ne poštujući ni sebe ni druge, bahato jure i divljaju gliserima i skuterima, pa se ovih julskih dana najveći broj prijava građana odnosi na povećane brzine i približavanje skutera obali.

Željko Lompar, inspektor sigurnosti pomorske plovidbe je za Skala radio kazao da su sva plovila pod kontrolom, ali da je ogroman broj žalbi građana zbog divljanja brzih plovila.

Skuteri po zakonu, ne smiju da se približavaju obali na manje od 200 metara, propisnom brzinom koja ne smije da prelazi više od 10 čvorova, a kroz tjesnace Kumbor i Verige 6 čvorova.

Zakon se najčešće ne poštuje, a inspektori sigurnosti plovidbe na svaki poziv građana moraju da izađu, bilo da je on anoniman ili da se građani predstave, kako bi evidentirali prekršioca i adekvatno ga kaznili, kazao je Lompar.

Najfrekfentniji saobraćaj na moru je u popodnevnim satima kada je i intenzivno kupanje i u danima vikenda, a najveća kontrola je u blizini tjesnaca Verige i Kumbora.

Najviše prekršaja na moru je u topljanskom, odnosono hercegnovskom dijelu zaliva  i u tivatskom zalivu gdje su najčešći prekršioci korisnici marine Porto Montenegro.

Oni sa jahti spuste tendere, skutere i glisere i povećanom brzinom se približavaju obali na neprospisnoj udaljenosti kazao je Lompar.

”Naše patrole su uglavnom oko njih, inspektori sigurnosti plovidbe su bez pauze na moru”, zaključio je Lompar, apelujući na vozače i vlasnike plovila da se pridržavaju zakona.

2 KOMENTARI

  1. A da lijepo svi pređemo na pasare na 4KS pa da se gdin Lompar ne nervira? Eno ga po cijeli dan čeka kao šerif. Naravno da nisam za divljanje po zalivu, ali uvijek je to selektivno. Zna se ko ne smije ni da se opomene. Vidi se na kraju krajeva.

  2. Da se non stop kontrolišu i opale po džepu ne bi divljali ovoliko. Ne može se u dubinu poć od silnika! Ovo je strašno.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].