Povećanje plata kotorskim funkcionerima

2
Biljana Peranović

Biljana Peranović

Biljana Peranović

Novim zakonom zaposlenima u javnom sektoru značajno su povećane zarade.

To povećanje će u prosjeku biti čak i do 16%, a urađena je struktura primanja shodno usaglašenim parametrima.

Da podsjetimo, Zakon su podržali poslanici Demokratske partije socijalista, Liberalne partije, manjinskih stranaka, Socijaldemokrate i opozicione Pozitivne Crne Gore.

Povećanjem zarada ukidaju se naknade za razna radna tijela, komisije i one oblike isplata kojima su prihodi pojedinaca povećavani čak i više od osnovne plate.

Najveću platu imaće predsjednik Crne Gore i ona će iznositi 1760 eura, a predsjednici parmalementa, Vlade, Vrhovnog i Ustavnog suda redovna mjesečna primanja će biti 1650 eura.

Predsjednici opština i gradonačelnici imaće primanja shodno broju stanovnika, a njihova zarada biće niža od onih koje dobijaju poslanici i ministri.

Primjera radi, gradonačelnik Podgorice, grada sa više od 100.000 stanovnika, primaće platu sa obračunskim kojeficijentom 25, a predsjednici opšina sa manje od 10.000 stanovnika imat će zaradu sa obračunskim kojeficijentom 18, dok će najveći broj predsjednika opština koje imaju od 10.000 do 50.000 stanovnika imati kojeficijent 20.

Do sada je bio paradoks da direktori komunalnih preduzeća, lokalnih vodovoda i direkcija imaju plate znatno veće od predsjednika opštine koje su se kretale i preko 1800 eura mjesečno.

Kako je u kotorskoj opštini pitali smo sekretarku Sekretarijata za lokalne prihode, budžet i finansije Biljanu Peranović.

Ona je kazala da je, na osnovu novog Zakona o zaradama državnih službenika i namještenika Opština Kotor trenutno u izradi nove Odluke, odnosno usklađivanja Odluke sa zakonom.

Što se tiče kojeficijenata, oni su značajno povećani kada su u pitanju funkcioneri, jasna je Peranovićeva.

To povećanje će, po njenim riječima uticati na povećanje budžeta opštine od 2 do 3% u odnosu na plan za ovu godinu, što je, kako je kazala u granicama dozvoljenog prekoračenja.

Opština Kotor još nije donijela Odluku.

U zakonom predviđenom roku je poslata Odluka Ministarstvu finansija na saglasnos koja nije dobijena.

Dalja procedura nalaže da predsjednik opštine, na osnovu svojih ovlašćenja donese Odluku uz saglasnost Vlade, koja će biti verifikovana na sjednici SO Kotor.

2 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]