Povećava se rizik od pojave koronavirusa, spremne i tri rezervne klinike za zbrinjavanje pacijenata

5

 

Vjerovatnoća da koronavirus dođe u Crnu Goru se povećava uprkos mjerama koje se sprovode, saopštio je ministar zdravlja Kenan Hrapović na konferenciji za novinare Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

On je kazao da laboratorije Instituta za javno zdravlje posjeduju sve potrebne dijagnostikume da nesmetano i samostalno sprovode dijagnostiku novog soja koronavirusa, te da je cjelokupni zdravstveni sistem spreman.

<<<Zdravstveni sistem Crne Gore sposoban da odgovori na koronavirus, situacija se prati non-stop<<<

“Zdravstveni sistem je organizovan, funkcionalan i operativan da odgovori na sve. Rizik po zdravlje se smatra umjerenim. Nema mjesta panici, niti jednog oblika panike. Pozivamo građane da budu u povišenom stanju opreza”, kazao je Hrapović.

Vjerovatnoća da virus dođe u državu se, ističe ministar, povećava uprkos mjerama koje se sprovode i koje će se sprovoditi.

<<<U svijetu nema zaraženih crnogorskih državljana<<<

“Ukoliko se pojavi neka osoba zaražena koronavirusom, sve službe u Crnoj Gori će biti spremne da odgovore tom zadatku. Kao prvo to je KCCG, koji raspolaže dovoljnim kapacitetima na Infektivnoj klinici, a po potrebi smo razradili dodatne scenarije da se određene klinike u KCCG dodatno osposobe i kadrom i opremom”, objasnio je Hrapović.

Ministar je istakao da su svi putnici koji su došli iz rizičnih područja stavljeni pod nadzor najmanje 14 dana.

“Naloženo je kineskoj kompaniji CRBC da počne sa pripremom kampa Lopate dva za potrebne prihvatne izolacione stanice, to jest pooštrenog nadzora za radnike koji dolaze i koji će provesti u izolaciji najmanje 14 dana, po eventualnom povratku u Crnu Goru”, ističe Hrapović.

On je preporučio da se odlože putovanja u pogođena područja koliko god je moguće, do smirivanja epidemiološke situacije, te da se to odnosi kako na službe, tako i na privatna putovanja.

“Preporučuje se odlaganje putovanja u pogođena područja, izbjegavanje bliskih kontakata sa osobama koji pokazuju simptome kašlja i kijanje, kolektivna i lična higijena”, savjetuje Hrapović.

Na pitanje da li se razmatraju određene zabrane, Hrapović ističe da se situacija prati iz sata u sat, te da u slučaju pojave koronavirusa u Crnoj Gori postoji mogućnost uvođenja mjera koje predviđa zakon-zatvaranje škola, vrtića, zabranu masovnih okupljanja, ograničenje kretanja unutar zemlje, samoizolaciju…

Govoreći o mogućem karantinu, Hrapović navodi da Zoganj u Ulcinju ostaje, ali da Ministarstvo razmatra još neke lokacije.

Direktor IJZ Boban Mugoša ističe da se nadzor u Crnoj Gori sprovodi od januara.

“Imali smo preko 2450 osoba koje su anketirane i koje su dolazile iz kritičnih područja. Od njih je 848 stavljeno pod nadzor, praćeno cijelo vrijeme-dva puta dnevno ih epidemiolog nazove, pita kako su i ima li potrebe da se interveniše. Imali smo sumnjivih slučajeva, gdje se pokazalo da sistem reaguje vrlo brzo. I ovih dana smo imali sumnjivih slučajeva, koji su bili negativni”, kazao je Mugoša.

Ističe da je crnogorski zdravstveni sistem sačuvao zemlju da nema virusa.

“Izvjesno je da će se virus širiti. Naš zadatak je da odložimo širenje virusa, a samim tim će biti lakša klinička slika. Broj osoba koje su pod kontrolom mijenja se iz sata u sat. Oko 80-ak je trenutno”, kaže Mugoša.

Poručuje i da IJZ ima dovoljno testova za koronavirus, ali i da će biti dovoljno maski.

Na pitanje kolika su opasnost putnici koji ovih dana stižu iz Italije, Mugoša kaže da na najmanji simptom rade testove.

Direktor KCCG Jevto Eraković ponovio je da su juče uradili jednu simulaciju kada su postavili dva šatora pored Klinike za infektivne bolesti za potrebe zaposlenih, odnosno, za zamjenu kontaminirane zaštitne odjeće osoblja koje bi radilo sa pacijentima koji su pod sumnjom ili su oboljeli od koronavirusa.

<<<Klinički centar pojasnio čemu služe šatori kod Infektivne klinike>>>

<<<Šatori kod Infektivne klinike uklonjeni; Eraković: Bila je to samo simulacija<<<

“Nije bilo razloga za paniku postavljanjem šatora. I u Italiji postoji velik broj satora. To se koristi, ne za pacijente, već za odlaganje robe. Ne koriste se za smještaj pacijenata, već za odlaganje opreme. Imamo tri rezervne klinike za zbrinjavanje pacijenata. KCCG je apsolutno spreman da zbrine pacijente”, poručuje Eraković.

S.Đukanović

cdm

5 KOMENTARI

  1. E jado jadni krivomozgiću što si sam sebi dao pravo ime. Samo bi jado mogao da se veseli da virud dođe i u njegov dom. A ni malo štete ne bi bilo da tebe zlobnoga i jada dohvati. mada bi se virus od tebe i otrovao jado jedan.

  2. Ostalo je ipak malo,, demokratskog kapaciteta,, i kod vas. Nijesam ocekivao ovo. Vise ima onih koje mi nijeste objavili nego ovih drugih. Eto nekad se i vama omakne.

  3. Tri klinike😂😂😂😂😂, mislite tri vojna satora. Sampioni ste. Znam da neces objaviti, ali ne mogu odoljeti da ne prokomentarisem.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]