Povodom održavanja karnevalskih svečanosti u vremenu Korizme reagovali HGD CG i HKD “Tomislav” Kotor

6
tradicionalna karnevalska povorka u Kotoru

Hrvatsko građansko društvo Crne Gore, koje u jednom od svojih načela ima za cilj i očuvanje kulturnog nasljeđa, vjere i običaja, oglašava se povodom organiziranja početka karnevalskih svečanosti u strogom molitvenom razdoblju Korizme katoličkih vjernika.

HGD CG poštivajući tradiciju ovog podneblja, čuvajući identitet Hrvata na ovom prostoru, promovirajući i održavajući plodove čvrste vjere kroz očuvanje osnovnih načela katoličke vjere  ne prihvaća ovakvo narušavanje jednakosti prava građana u vjeri i nacionalnom identitetu, a također i skrnavljenje korizmenog razdoblja molitve i posta.

Hrvatsko građansko društvo Crne Gore smatra za obveznim poštivanje tradicije, što bi značilo održavanje karnevalskih svečanosti prije početka korizmenog razdoblja, poput svih zemalja u svijetu koje također oživljavanjem starih tradicionalnih običaja čuvaju šest stoljeća pokladne tradicije, kaže se u reagovanju Upravnog odbora HGD-a Kotor dostavljenog Skala radiju.

*  *  *

Ovim povodom oglasilo se i Hrvatsko kulturno društva “Tomislav” iz Kotora.

U dopisu koji smo dobili, koji potpisuje predsjednica Društva  Zrinka Velić kaže se:

Budimo dostojanstveni

Kotor  ima bogatu karnevalsku tradiciju. Maske, kostimi, pjesma, ples  i na koncu ulična povorka tradicijski su završavali prije korizmenog razdoblja, koji je za katolike vrijeme odricanja i posta.

Poklade su u okviru katoličkog kalendara uvjetovane korizmom i pomičnim terminom Uskrsa. Završetak poklada označava početak novog razdoblja u katoličkom kalendaru na blagdan Pepelnice ili Čiste srijede.

Zato nas žalosti nepoštivanje vjerskih osjećaja i istinske tradicije u Kotoru.

U vrijeme ateističkog režima karnevalske fešte redovito su održavane u korizmi. Nije li to vrijeme iza nas?

Pridružujemo se pozivu Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore svim Hrvatima i  katolicima iz Kotora da svoja vjerska osjećanja izraze nesudjelovanjem na karnevalu u korizmi.

Budimo dostojanstveni i složni.

6 KOMENTARI

 1. Danu bogati,na koji datum pada Sveti Tripun-a na koji dan se slavi ovaj ne Hrvatski-nego Kršćanski Svetac-koji je u Kotor stigao(par mi se iz Elasa?) prije više od 10 vjekova(prije podjele među kršćaninma-1054 godine!)?!
  Petre L.je li poštovanje tradicije oliti nešto drugo-to kad se datum Sveca (nekanonski)premiješta kao “mačka sa mačićim”-u konkretnom slučaju -kada se nekada Sveti Tripun slavio prije lokalnog sveca svetoga Vlaha-a od prije nekolike godine-potla-svetoga Vlaha!
  Reci iskreno-ima li sveca koji se u kršćanskkom svijetu p(r)omiče(kao šetalice na satu)?
  Bojim se Petre L.da iza tega tvojega/njihovoga/vašega “niče nešto drugo”? Možda NE-možda DA…objasninam ti, tako ti Gospoda boga u kojega,prepostavka je , vjeruješ koliko i u ove moje pitalice-šetalice?

  • A bogati, Petre L, a sto sveti Tripun, kad je hriscanski svetac, a ne katolicki, sto i dalje nije ostao zastitnik grada kotora, i sto ga ne slave jednako obje crkve nego samo katolicka, nego je dan kotora dan 21/11 kompromisno rjesenje -Gospa od Zdravlja, Arandjelovdan, dan “oslobodjenja/pocetka kolonizacije”?

 2. Odluka opstine je politicki nepromisljena i arogantna motiviše nastavak »balkaniziranja » dovodeci pod udar najprepoznatljivija baština Boke – njena jedinstvenost kao mikorokozme mediteranske culture. Boka je na putu da izgubi civilizacijski značaj, ostane jednom nogom u obskurnoj prošlosti devedesetih godina, ukoliko se ne sačuva autohtono stanovništvo obicaji način života.

 3. mi iz Udruzenja radimo i njedjeljom od 7. I mi bi htjeli da se postuje pocetak Posta i datum karnevala uskladi shodno tradiciji.

  ALI NIKO SE OD NASIH KOLEGA IZ KULTURE NE OGLASAVA POVODOM KVALITETA PROGRAMA, TJ GOSTOVANJA NEKVALITETNE PJEVACICE SA JOS PUNO NEKVALITETNIJOM MUZIKOM OD NJENOG PJEVANJA,

  RROOZZGGAA !!!

  nismo sami, neki misle kao mi, neki joj se sprdaju. Mnogi bez smisla za lijepo je zeljno iscekuju.

  POZIVAMO I MI LJUDE IZ KULTURE DA SE JAVE POVODOM UVODJENJA TURBA NA KOTORSKI KARNEVAL.
  nase pitanje je MORAJU LI ONI IMATI SMISLA ZA ONO STO JE KULTURNO I STO SE MOZE UVESTI POD MUZICKU KULTURU AKO RADE I PRIMAJU PLATE U KULTURI.

  DJE JE OBRACANJE MUZICKE SKOLE KOTOR PREKO SKALE, NASEG RADIJA KOJI CUVA KOTORSKO I GAJI LIJEPO U NJEMU?
  NEKA MICU IME GOSPODJE CIJE IME NOSE, JER DA JE ONA ZIVA I CUJE ROZGU KOLAP BI JE UVATIO

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].