Povratak emociji i toplini iskonskog doma

0
sa otvaranja izložbe

Toplo i plemenito slikarstvo baš kao što je kuća odnosno dom, kistom  akademskog slikara i pedagoga Kemala Ramujkića pravo na dušu na žalost malog broja posjetilaca sinoć u Galeriji solidarnosti  na otvaranju njegove izložbe iz ciklusa “Kuće”.

Slikarstvo koje se stilski određuje kao poetski realizam ili neoromatizam iskazan u imaginarnoj figuraciji, Ramujkić koristi staru tehniku impresionista petelizam, stalno usavršavajući se i eksperimentišući njenim izražajnim mogućnostima, kazala je u ime domaćina Marija Mihaliček, istoričarkom umjetnosti.

Ona je kazala da je davno privukla poetika Ramujkićevih slika i podsjetila da u njegovom ateljeu na Adi Ciganliji u Beogradu decenijama nastaje svijet slike ispunjen neoromantičarskim vizijama mediteranskog podneblja i njegovih simbola.

Jedan od prepounatljivih simbola koji uvodi u slike su vertikale čempresa, ornamenti posljednjih kapija kao čuvara tih bajkovitih prizora, kazala je Mihaličekova.

Izložbu je otvorila mr Lucija Đurašković, istoričarka umjetnosti koja je izdvojila imaginarni pejzaže sa kamenim kućama oplemenjenim bršljanom, cvijećem i čempresima koji čine tematsku srž ove izložbe, odnosno ciklusa.

Motiv stare kamene kuće nosi kompleksnu simboliku povratka istinskim vrijednostima, tj, povratka emociji i osjećanju kao imanentnim elementima ljudskog bića.

Maestralna koloristička raskoš izražena segmentima divizionističkih nanosa prefinjenih nijansi, zelene, plave, ružičaste, sivkasto-mrke, ljubičaste i oker boje, defi niše različite fasade kuća, koje kao da, svaka ponaosob, imaju svoje posebno lice uronjeno u svoju zasebnu sudbinsku priču okruženu nadrealnim prostorom u izmaglici.

Nostalgičnu priču  o nekom davno prošlom vremenu  kome bi se rado prisajedinili, prišli, izbjegli iz svijeta današnjice, tehnokratskog svijeta ophrvanog žurbom, hladnoćom, usamljenošću i otuđenjem, kako od sebe tako i od drugog, bližnjeg.

Zato, su nam u ovom vremenu surovo profitabilne današnjice, okovane betonom i novcem, toliko neophodne ovakve slike, poručila je Đuraškovićeva.

Umjetnika i na žalost malobrojne posjetioce ove sjajne i velike izložbe pozdravio je u ime OJU Muzeji, po ustaljenoj navici direktor Andro Radulović,.

Onima koji nijesu bili okovani žurbom i hladnoćom, ali po pravilu spremni na kritiku, uz obaveznu konstataciju kako se ništa u Kotoru i njegovom mrtvilu ne dešava, preporuka da pronađu vrijeme u narednih dvadesetak dana  i odvoje ga za sopstvenu dušu, kako bi je umili i posjetili izložbu u prizemlju palate Pima.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]