Pajović nudi svima: Opozicija da uđe u Vladu i kontroliše je

4
Darko Pajović

Pozitivna Crna Gora je večeras usvojila plan za prevazilaženje političke krize koji će biti upućen Vladi i opoziciji, saopštio je predsjednik partije Darko Pajović nakon sjednice Glavnog odbora.

Planom, između ostalog traže da se obezbijedi da u Vladu uđu predstavnici parlamentarne opozicije, na političkom i ekspertskom nivou, kako bi se sa ministarskih i pomoćničkih pozicija kontrolisali finansijski tokovi, zapošljavanja te socijalna davanje i time stvorili preduslovi za fer i demokratske izbore bez zloupotreba državnih resursa.

Ove, i ostale mjere iz Plana, moraju se, kako je Pajović rekao, sprovesti u roku od 90 dana i one su uslov da njegova partija glasa za povjerenje Vladi.

Kako je rekao pregovora nema, može biti samo dogovora.

“Ponuda će biti upućena večeras na sve faksove, ovo je naš plan i tražimo od drugih da ga prihvate, tako smo shvatili našu ulogu. Mi ne želimo da izdamo građane”, naglasio je Pajović.

Kako je dodao, Pozitivna traži Vladu koja je otvorena za sve stranke u parlamentu, kako one koje nijesu za NATO, tako i one koje jesu, pa i za one koje imaju parlamentarni status, ali i one koje nemaju.

U planu koji se odnosi na izborni proces traži se, takođe, da se prošire nadležnosti Skupštinskog odbora za praćenje primjene zakona i drugih propisa od značaja za izgrađivanje povjerenja u izborni proces, u pogledu podnošenja pritužbi zainteresovanih lica na rad državnih organa, pravnih i fizičkih lica u vezi sa izbornim procesom, kao doprinos političkom dijalogu u Crnoj Gori.

“Formiranje privremenog skupštinskog odbora za medije sastavljenog od vlasti i opozicije na paritetnoj osnovi, za praćenje izvještavanja medija tokom izbornog procesa, sa kapacitetom razmatranja i postupanja po prigovorima”, rekao je Pajović.

Pozitivna traži i implementiranje izbornog zakonodavstva sa akcentom na omogućavanje članovima DIK-a, Agencije za antikorupciju i DRI-ja, da u punom kapacitetu obavljaju svoje zakonske nadležnosti.

Takođe, kako je rekao Pajović, potreban je nastavak političkog dijaloga čiji je cilj obezbeđivanje političke stabilnosti i nastavak rada na obezbeđivanju uslova za fer i demokratske izbore.

Borba protiv korupcije i kriminala

Pajović je poručio da će Pozitivna zatražiti i da se država Crna Gora mora poštovati u skladu sa Ustavom i zakonima i nijedan segment njene državnosti ni na koji način ne smije biti doveden u pitanje uz uvažavanje njenog građanskog karaktera, multietničkog i multikonfesionalnog sklada.

“Očuvanje integriteta, nezavisnosti i političke stabilnosti Crne Gore, uz uspješan nastavak  evroatlanskih integracionih procesa”, rekao je Pajović.

Pajović je rekao da se mjere i aktivnosti u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala i izbornog procesa moraju sprovesti najkasnije u roku od 90 dana.

Prema njegovim riječima, Pozitivna ne bježi od dijaloga.

“Sve stvari koje su bile ostavljamo iza nas i gledamo naprijed. Ovo je poziv svima”, dodao je on.

Kaže da je plan dobar i da treba ostaviti prostor danima pred nama jer su moguće “razne kombinatorke”.

“Mi ćemo čekati odgovor. Potpuno smo svjesni da ovu ponudu mogu da prihvate svi i vlast i opozicija”, poručio je on.

On je dodao da Vlada nema podršku Pozitivnu dok se sve navedene tačke plana ne razluče.

Kazao je da će Pozitivna konačnu odluku o podršci Vladi donijeti tek pošto se stranke izjasne o njegovom pozivu i naveo da se njegova sadržina ne može mijenjati.

Rasprava o povjerenju Vladi u Parlamentu počinje sjutra.

CDM

4 KOMENTARI

 1. Ništa ovđe ne razumijem u ovaj čuveni plan Pozitivne daju li ili ne podršku Vladi, što oni u stvari oće?

 2. Zašto idolopoklonici stalno poistovjećuju Crnu Goru sa Primusom, ona je postojala i prije a postojaće i poslije njega.
  Nedoumica da li će ova mala grupa p… podržati Prvu Privatnu Vladu je ravna sumnji da li će sutra svanuti.

 3. Odakle se ova ispilila, da nam ona jedina prosipa floskule i
  procjenjuje i određuje “šta je dobro za Crnu Goru”?
  Pazi ovog bisera njenog lidera: – “Neće se PZP određivati
  prema partijskim interesima, nego “prema državnim interesima”…
  Nije objasnio gdje su to u koliziji državni interesi CG i interesi
  njegove partije? I njegovi lični.
  Teško tebi, Goro Crna!

 4. Sramno je da SDP ne podrzi Vladu…20 godina uzivaju u vlasti bez velikih odgovornosti ..a sada se igraju opozicionara i buntovnika. Nadam se da ce ih kotorani prvi kazniti!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]