Pozitivna traži odgovor na pitanje da li je u planu prenamjena kotorske gradske pijace Markat

13
Markat, gradska pijaca u Kotoru

Svetlana Franović

Svetlana Franović

Povodom ponovnog zatvaranja kotorske gradske pijace Markat od strane Veterinarske inspekcije za prodaju ribe i određenih proizvoda biljnog i životinjskog porijekla, saopštenjem za javnost oglasio se medijski tim Pozitivne Crne Gore.

Ukoliko informacije kojima raspolažu građani Kotora dobiju potvrdu od nadležnih institucija, Pozitivna Crna Gora će preduzeti sve mjere u okviru zakona da se zaštiti kotorska pijaca koja je simbol i autentičnost grada i da se na taj način zaustavi dalja degradacija UNESCO-og Kotora.

Ovo je za Skala radio izjavila Svetlana Franović, sekretarka opštinskog odbora i članica Predsjedništva Pozitivne.

Zbog zabrinutih građana koji su posljednjih dana kontaktirali ovu partiju, uputili smo zahtjev predsjedniku opštine i direktoru Komunalnog preduzeća Kotor, za odgovore na pitanja iz kog razloga novčana sredstva koja su neophodna za adaptaciju pijace nijesu izdvojena do kraja 2015. godine, navela je ona.

Ovo tim prije, kazala je Franovićeva, ako se zna da je opština Kotor poslovala prošle godine sa dobitkom od 3 milona eura neutrošenog novca koje je prebacila u 2016.

Ko je nadležan da obezbijedi potrebna sredstva, pitaju iz Pozitivne, uz zahtjev da im se decidno odgovori, potvrdi ili demantuje, da li postoji nacrt po kojem se umjesto gradske pijace planira postavljanje ugostiteljske bašte ili eventualno postoji namjera da se prenamijeni prostor sadašnje pijace u Kotoru, zaključeno je iz Pozitivne.

* * *

Podsjećamo, Skala radio je na ovu temu nedavno pitao Zorana Mrdaka, direktora Komunalnog preduzeća  koje je rješenje i koliko košta adaptacija pijace, našto je Mrdak odgovorio da je za rješenje koje mora biti usaglašeno sa Upravom za zaštitu kulturnih dobara potrebno obezbijediti 200 do 250 hiljada eura.

Komunalno je apliciralo prema opštinskom budžetu ovim projektom za koji je dobilo 55.000 eura za sanaciju pijace.

Komunalno sada pokušava da obezbijedi sredstva na drugi način, sponzorstvom i donacijama kako bi doveli kotorsku pijacu u pristojno stanje koje bi zadovoljilo potrebe Uprave za inspekcije i ispoštovali pravilnik o higijenskim uslovima  za prodaju hrane životinjskog ili biljnog porijekla.

“Od šestog mjeseca prošle godine do danas nemoguće je bilo odraditi taj dio posla. Ući u proces javnih nabavki, po procedurama koje su vrlo zahtjevne traži vrijeme. To je kapitalni izdatak. Javna nabavka mora biti naznačena u budžetu. Nerealno je u tom vremenu odraditi  sve što je potrebno, a da se uklopšimo u sve zakonske norme i da se ispoštuju svi zahtjevi Uprave za kulturna dobra”, objašnjava Mrdak.

Uz razumijevanje, a imajući u vidu sve ono što se ulaže i opredjeljuje za pijace države Crne Gore, mora se naći potrebnih 250 hiljada eura da se adaptira pijaca koja je kulturno dobro od posebnog značaja i jedan od identitetskih obilježja Kotora.

Mrdak je kazao da je za bjelopoljsku pijacu, posredstvom Javnih radova obezbijeđeno oko tri miliona eura, za rožajsku takođe značajna sredstva, tako da se moraju obezbijediti sredstva i za kotorsku, jer Komunalno preduzeće nema novca da uloži u sanaciju i potrebnu adaptaciju kultnog Markata.

13 KOMENTARI

 1. ĐE SMO MI AKO KRENU RUŠIT……AKO NAS NEMA DA TO ZAUSTAVIMO ONDA I NISMO ZA BOLJE NEGO ZA MACU U GLAVU SVAKOM POJEDINAČNO.

  • ***Ivane, nijesu oni tu da iznose vlastite stavove. Prisjeti se stihova koje Dritan izdeklamova u Parlamentu: “…Vaša glava ne treba nam, podignite ruku…” Svaki onaj ko bi iznio mišljenje u korist Kotora, a protiv interesa Podgorice, bio bi odmah smijenjen.

  • zato što oni ne smiju imati svoje mišljenje, ili ako ga i imaju moraju ga držati za sebe. za njih misli tata iz Podgorice i oni rade ono što im se reče. I za ovu i za sve druge teme, a svedoci smo što su nam od grada napravili!

 2. ja bih sve dobronamjerne koji daju komentare na ovu i slične teme kada se radi o našem Kotoru o našoj Boki da zaista shvate ozbiljnost situacije u kojoj smo se našli,a sve zbog našeg odnosa prema stvarima koje nam se dešavaju evo više od25g.Kada već naši priznati i poznati intelektualci,doktori,profesori,arhiktekte,razne nvo itd nemaju onu stvar da javno se usprotive ovom teroru naših, takozvanih političara odabranih iz PG koji se ne mješaju u svoj posao,svih ovi rolingstonsa sa svojom “kulturom” koju donose sa sobom, pitam se kada ćemo svemu ovome jednom za uvjek reći DOSTA.Ne radi se ovdje samo o nama,o našim precima koji su izgradili i ugradili dušu u ovu našu ljepotu,ovdje se radi što ćemo mi ostaviti našoj djeci našim potomcima.Zamislimo se malo došlo je vrijeme da skupimo malo hrabrosti i da javno istupimo protiv svega ovoga što se dešava i planira sada već polumrtvog Kotora koji na koljenima moli da ga spasimo.

 3. Zaista tužna priča direktora koji godinama ubira velike pare od zakupa tezgi,prostora,parkinga…kamenoloma…koji rabota sa zelenilom…smećem…zatrpava našu đedovinu na Lovanju…koji placa zajapurenom ručkove…slomljena kola…ima par otvorenijeh računa…okuplja Pljevaljsku bratiju i diriguje sa njima iz kafanice podno Troice…e on je skudžavao dosta para od općine i ranijih godina,na renoviranja…foliranja…lažiranja…e eee…greote,njemu dobro došlo ova rabota oko zatvaranja Merkata…čujem da je mali šotokuci menadjer(lokalnog kluba …prim.autora) u sklopu izbornijeh aktivnosti za samopredsjednikovanje i kandidiranje,sa jednim Podgoričkim biznismenom obecao dosta toga…eee…pa možda i Merkat…tatica mu je šotokuci stari naftaš pa zna dobro izaleđne rabotice…i sastavit pođekoju leteru…tako je za Maju sastavio leteru…no sad ostavimo toga šotokuca neka apslovira postelju…eee…a ovo oko Merkata,budite pametni makice moje slatke..i adio te…

 4. …TAČNO… DA POTLA ZEMLJOTRESA-NIJE NIŠTA SANIRANO POD MARKAT-PA GA DANAS TREBA JOPET SANIRATI? A JA BI REKA I NEŠTO DRUGO-OVIJEMA E /NE/ZNAJU OKLEN VJETAR DUVA-I OKLEN IM POD SMARE PUGA? DAKLE-JOŠ U DOBA-POTLA ZEMLJOTRESA-1979 “POZNATI ARHEOLOZI” IZ KOTORA-ZADUŽENO ODGOVORNI ZA BUCANJE STARE KULTNE KAFANE “DOJMI”I KUĆU BLAGOTE VUKOVA U STARI GRAD-NA PJACU OD SATA-DA UKINU I MARKAT TZV. PIJACU? PA IZGLEDA OVI TE SU SE ISPILILI POTLA 13/14 “SJEČE kneževih GLAVA” 1989 GODINE-NEZNAJU-OD KADA JE U PLANU”ARHEOLOŠKA SANACIA”-PREMIJEŠTANJE TZV.MARKATA-IZ RURAL NASELJNOG MJESTA KOTORA? JA SAM ZNAO ĐE! A VI? PITAJTE ODGOVRNOG “ARHEOLOGA”-BOGU VALA JOŠ JE ŽIV I ZDRAV-NA NOGAMA…ŠTO JE VIĐET GOLIM OKOM? ZA GLAVU MU NE BRINITE I ONA JE NAREDNA ZA ASANACIJU -KA I KAPITALNO PRSELJENJE TZV.MARKATA….?

  • …sve vi je ovo svezano-za blagdane-poklade i za “KARAMPANU” i “ĆAKULONU”? JER JEDINO NJIMA MOŽETE VJEROVATI-ONI VI NIJESU POD “OPĆISKIM HONORAROM”-PA DA VE VARAJU i preskaču ki vuk ovčice “…lakoj lane…diri diri dane.”moj narode iz puka Kotorskoga??? Blago onijema u Škaljare i pod Šantulju u Dobrotu?

 5. https://www.youtube.com/watch?v=gPPP1kHsSiw

  Bio sam u prilici da gotovo u pola svijeta vidim da se
  svježe ulovljena riba prodaje na isti način kao
  na kotorskoj peškariji. Isto tako, ili slično, se prodaje u
  Jokohami, Nagoji, Napulju, Kataniji, Durbanu…
  Tu je link gdje nam Mira Adanja slikovito
  objašnjava šta je HASAP.
  U redu, propise i zakone treba slijediti i poštovati.
  Ako je potrebno tih 250.000 evra da se Markat dovede,
  pod HASAP, zašto Komunitad ne uloži u
  neophodnu adaptaciju?
  Kotor je jedna od rijetkih Opština koja se može ponositi viškom u
  opštinskoj kasi. Za razliku nekih susjednih opština gdje je “maca”
  papila na stotine miliona evra, pa čak ni opštinski djelatnici
  ne primaju redovno svoju plaću.
  No, svi su izgledi da je neki silnik “bacio oko” na
  super-atraktivan prostor, da ga prilagodi za ugostiteljsku djelatnost!
  Postoji priča da je moćnik sa već postojećim ugostiteljskim
  objektom na Pjaci od pošte, predvidio da samo probije
  bedeme i spoji svoj Hotel sa prostorom Markata!
  Nemoguće, reći ćete u čudu…
  Sve je moguće, cari miei.
  Pogledajte KAMP.
  Onaj ćesarov put, u dužini cca100 m, sa zaštićenim
  parapetima i suvomeđnim zidovima biće prekinut,
  zatvoren i pretvoren u plažne sadržaje.(!)
  A Dobroćani ćute.
  Ili još ne znaju što će ih snaći.
  Počeće da brontulaju kad im kabadahija
  Marko Kraljević preore careve drumove!
  Ko od vas nije čitao “Oranje Marka Kraljevića”?
  Očekuje se samo da nekome silniku padne na um da
  zatvori i prekine “ćesarov put” kroz Stoliv, Prčanj…

 6. Opet otvaraju ovu priču. Mora bit da isto nešto ima jer đe ima dima ima i vatre.
  Treba se dić i ne dati Markat nipošto.

 7. Čitam ovu Mrdakovu priču. Ni manje ni više nego 250.000 eura. Onda će biti nema sredstava itd . Već viđeno!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]