Pozitivni signali iz Brisela za sektor ribarstvo

0
Institut za biologiju mora Kotor

Dr Aleksandar Joksimović

dr Aleksandar Joksimović

Kraj ove godine obilježili su vidni pomaci i napredak u pregovaračkom procesu Crne Gore za poglavlje 13 koje se tiče ribarstva.

Stižu pozitivni signali iz Brisela čemu je prethodila izrada strategije razvoja ribarstva i marikulture na Crnogorskom primorju za naredni period koju je pisala radna grupa za pregovore o ribarstvu.

Evropska komisija je prepoznala napore i želju  Ministarstva poljoprivrede, nauke i samih ribara u tom procesu, kazao je za Skala radio dr Aleksandar Joksimović, šef radne grupe za pripremu programa za EU u oblasti ribarstva.

Prema njegovim riječima u radnoj grupi se nadaju da će u prvim kvartalima iduće godine doći do otvaranja pregovaračkog poglavlja za ribarstvo.

Ono čemu će se radna grupa posebno posvetiti uz podršku resornog ministarstva, Instituta za biologiju mora  i samih ribara je prikupljanje podataka u ribarstvu što im je obaveza i prema Generalnoj komisiji za ribarstvo Mediterana.

Takođe je od važnosti nastavak aktivnosti oko izgradnje infrastrukture na obali, to jest mjesto prvog iskrcaja i mjesto prve prodaje ribe.

Ovome prethodi usvajanje Prostornog plana za priobalni pojas kada će, kazao je Joksimović, i ova mjesta biti prepoznata od strane obrađivača plana.

U tom procesu obilježavanja i izgradnje mjesta za prvi iskrcaj i prvu prodaju ribe treba da zajednički djeluju Ministarstvo poljoprivrede, Ministrstvo održivog razvoja. lokalne samouprave, lučke kapetanije i Morsko dobro.

Naredni period biće vrijeme intenziviranih aktivnosti za poboljšanje infrastrukture u sektoru ribarstvo, zaključio je Joksimović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]