Prava i dužnosti ljekara i pacijenta

2
ministar Radunović otvara seminar

sa seminara

sa seminara

U kotorskom hotelu Cattaro danas je počeo trodnevni Međunarodni specijalistički seminar pod nazivom “Dinamika odnosa ljekar – pacijent i prava i dužnosti ljekara i pacijenta”.

U ime grada domaćina učesnike seminara je pozdravio dr Aleksandar Stjepčević, direktor kotorskog Doma zdravlja.

Odnos ljekar – pacijent postaje sve delikatniji, a prava i obaveze i ljekara i pacijenata nerijetko imaju kontradiktorna, personalna tumačenja.

Zato je ovaj seminar dobro došao u ovom trenutku i samo je jedan u nizu edukacija na ovu veoma značajnu temu, mišljenja je dr Stjepčević.

Seminar je otvorio i prvo predavanje na temu odnos ljekara i pacijenata, kao i o njihovim pravima i dužnostima održao dr Miodrag Radunović, crnogorski ministar zdravlja.

Prava pacijenta pripadaju kompleksu ljudskih prava i predstavljaju individualne i društvene vrijednosti prema kojima se mjere sve druge vrijednosti, kazao je Radunović.

Zbog toga ova prava moraju biti priznata, uvažena i prihvaćena od strane svih ključnih činilaca u zdravstvenom sistemu.

U medicini se dešavaju različite nepovoljne i nepredvidive situacije, pa je veoma važno napraviti razluku između različitih ishoda kao što su stručna greška, komplikacije i neizbježan ishod koji nastaje uprkos pravovremenom i ispravno preduzetom medicinskom postupku.

Pacijent očekuje konkretne benefite od kojih je sigurno najvažnija dostupna, efikasna i kvalitetna zdravstvena zaštita.

Cilj ovog programa edukacije je da se direktorima zdravstvenih ustanova, zaštitnicima prava pacijenata, kao i drugim zdravstvenim profesionalcima, obezbijede neophodna znanja i vještine koji su potrebni da se uvaže, procijene i primijene pravni i etički principi i zakonodavni okvir za optimalno funkcionisanje zdravstveniih sistema.

Ovladavanje ovim znanjima doprinosi unaprijeđenju lične profesionalne prakse, kao i radu zdravstvenih ustanova, čulo se na početku seminara u Kotoru.

interesovanje za seminar
tema seminara

2 KOMENTARI

  1. Najvažnije je da im ne idemo sa kovertama. Oni nijesu krivi nego narod s pršutima, viskijima, parfemima, i na kraju i na početku parama. ČAST IZUZECIMA. Ali izuzecima.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].