Predavanje: Mletački falkonet

0

Među bogatom zbirkom oružja, od hladnog (mačevi, jatagani, sablje) do vatrenog (puške, kubure, topovi) u Muzeju grada Perasta čuva se i top tipa falkonet, koji je poznat kod Peraštana kao “zelenko”, po boji patine koja ga je prekrivala stoljećima.

O njegovim livničarima, vremenu nastanka, oznakama na njemu koje upućuju čak i na cijenu, putu do Perasta i ostalim osobenostima topa, govoriće se na predavanju koje će se održati u Muzeju grada Perasta u petak 29. septembra s početkom u 19 sati.

Gost predavač je dr Elvira Sorić sa Sveučilišta iz Dubrovnika.

“Top je poklon mletačkog Senata Peraštanima, kako bi se učili pucati, priča je koju smo naslijedili i koju prenosimo posjetiocima. Predavanje koje organizujemo, upravo je posvećeno ovom predmetu, ovoga puta zasnovano na naučno-istraživačkom  radu mr. Elvire Sorić,  iz Omiša, koja će nam kao rezultat njenog istraživanja predstaviti naš top kao predmet od izuzetne vrijednosti i  kao jedini top tipa falkonet sačuvan na istočnoj jadranskoj obali. Za ovaj predmet, koji je datiran u 16. vijeku,  sa sada već izvjesnijim livničarima I sa elementima koji ga dovode u red veoma cijenjenog i nažalost sada malo očuvane vrste vatrenog oružja, možemo sa ponosom konstatovati da će se uvrstiti u red kulturnih dobara od nacionalnog značaja”, poručuju organizatori.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]