Predizborna španja

6
ostalo je da se svijećom traži

Zaista ne bih nešto o visokoj politici jer u te visine nikako do “beskrajnog plavog kruga, a u njemu zvijezde”.

Zato bih o krugovima koji se umnožavaju, a od njih baloni od sapunice, po sistemu svakog dana novo ime, za novoga nam predsjednika države.

Opozicija ga traži po šumama i gorama, čak i izvan granica, kao da naša gora nema lista, a evo čekamo proljeće da olista.

Nego, dokle gora zazeleni, niko još da se zacrveni, što na samo malo više od mjesec do izbora, nema kandidata koje će izmjeriti narod koji ga bira, da mu traže vrline i mane, sve za kantar aprilskih izbora.

Ujedinjuju se pa se razjedinjuju.

Taman evo, iskoče zajednički ili zajedničke, kad ono već sljedećeg dana ne važi.

Ponovo se crta španja sa kockama koje treba da preskoče, ali da ne stanu na crtu Andrija, Goran, Draginja, Milka, Momir, Aleksa, i ostali imenovani, nazirući, navirući, najavljeni, odjavljeni, napisani, optisani iz razjedinjeno – ujedinjene opozicije, po potrebi.

Sa druge bande, ni španje ni domina, a ni “ne ljuti se čovječe”.

Dakle, ni glasa.

Tri se imena zavrćela na DPS ringišpilu i to tri M.

Namjerno ih ne pišem, jer se zvanično nijesu oglašavali, a zna se na koga se misli.

“Ajde da se mjerimo”, ispred  glavnih gradskih vrata u Kotoru je dugo uzvikivao jedan oriđinal gradski, pored vage za kilažu, očekujući sitniš.

Mjerkaju se i prebrojavaju, zamrzavaju i odrmzavaju po potrebi političkog trenutka od dana do dana.

Baš me zanima ko će prvi zapečatit kovertu sa konačnim imenom ili imenima.

Možda svi čekaju prvi april za aprililili i onda od prave, nema više igre, kredom se briše španja, za petnaest dana su izbori.

Od izbora do izbora u Crnoj Gori je najkraći put i to sa četiri trake, bez znaka pored puta, sve do biračkih odbora čiji se zapisnici na kraju izbornog dana po pravilu jednoglasno potpišu, a potom ne važi. Ša-la-la, šalio se ja.

Odnosno važi tamo đe smo pobijedili, a krađa, tuča, falsifikati tamo đe nam za pobjedu fale glasovi.

Ili po sistemu zakon i to isti od člana do člana može i primjenjuje se u opštinama u kojima opozicija vlada, tamo đe ih nema na prijesto, ne važi ni važeći  zakon.

Taman pomislim konačno je završila kampanja, izbori su za nama, a život svakodnevni pred nama.

Kad ono, opet izbori, a još se nijesmo valjano ni od bivših prebrojali, postrojili i prestrojili.

Mislim da niđe na svijetu izbori ne dolaze tako brzo, brže nego što se dani u sedmici izređaju, a i oni se prskaču u brzini ovovremenog života.

O svakodnevnim njegovim zakonitostima samo Bog brine, dok se mi izborima zabavljamo, kandidaturama, protuvama u naturama.

Nego da se vratim predizbornim danima neizabranih kandidata za izbornu predsjedničku trku čiji počasni krug nikako da krene.

Sistem glasanja, sitem lobiranja, mediji, na čekanju za let iznad kukavičjeg gnijezda, a kandidati za predsjednika države kartu još nijesu ni čekirali.

Dubravka Jovanović

6 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.